Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Άνθρωποι και όχι κτήνη

                                       

Μ'ενδιαφέρει περισσότερο ν'αγωνιστώ εναντίον της κατάπτωσης του ανθρώπου στο επίπεδο του κτήνους,παρά ν'απαλλάξω τον λαό μου από τα βάσανα.Όσοι εθελοντικά υποβάλλουν εαυτούς σε μια μεγάλη σειρά δοκιμασιών,εξευγενίζονται και ανυψώνουν το επίπεδο όλης της ανθρωπότητας.



Όσοι,αντιθέτως,πέφτουν στο επίπεδο να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο για να επιτύχουν μια νίκη ή εκμεταλλεύονται άλλους λαούς ή άλλους πιο αδύναμους ανθρώπους,όχι μόνο διαφθείρονται οι ίδιοι αλλά διαφθείρουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.Ποιος μπορεί να αισθάνεται χαρά,βλέποντας το ανθρώπινο είδος να γελοιοποιείται με αυτόν τον τρόπο;Αν είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού και συμμετέχουμε στην ίδια θεία φύση,θα πρέπει να αισθανόμαστε αλληλεγγύη για τις αμαρτίες του κάθε ανθρώπου,είτε είναι οικείος είτε όχι.Μπορείτε,επομένως,να καταλάβετε πόσο αποτρόπαιο είναι να επικαλείστε το κτήνος στους συνανθρώπους σας,και ακόμα περισσότερο στους Άγγλους,πολλοί από τους οποίους είναι φίλοι μου.

Η παθητική αντίσταση είναι η πιο ασφαλής και η λιγότερο αμφίβολη μέθοδος,γιατί,αν ο αγώνας δεν είναι δίκαιος,οι μόνοι που βλάπτονται είναι όσοι έχουν αποφασίσει ν'αντισταθούν.

Γκάντι,Θρησκεία και Αλήθεια-Οικονομία και Ηθική,εκδ.Ροές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...