Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μη μιλάς για πίστη,ζήσε με πίστη



Αντί για τα λόγια,είναι καλύτερο ν'αφήσουμε τη ζωή μας να μιλάει για εμάς.Ο Θεός δεν σήκωσε τον Σταυρό μόνο μια φορά,πριν από 1900 χρόνια.Ακόμα και σήμερα,κάθε μέρα,πεθαίνει και ανασταίνεται.Θα ήταν πολύ μικρή ανακούφιση το να εξαρτάσαι από ένα ιστορικό Θεό που πέθανε πριν από 2000 χρόνια.Μη κηρύσσετε ,επομένως,τον Θεό μιας εποχής,αλλά αυτόν που ζει σήμερα μέσα σας. 




Αντιμετωπίζω με δυσπιστία όσους διατυμπανίζουν την πίστη τους στους άλλους,ιδιαίτερα όταν θέλουν να προσηλυτίσουν.Η πίστη δεν υπάρχει για να μιλάμε γι'αυτήν,αλλά για να την ζούμε.Τότε,από μόνη της,διαδίδεται.


Δεν μπορεί κάποιος να γνωρίσει τον Θεό μέσα από βιβλία,αλλά μέσα από προσωπική βιωμένη εμπειρία.Τα βιβλία αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση μια βοήθεια,ενώ συχνά είναι ένα εμπόδιο.

Γκάντι,θρησκεία και αλήθεια-οικονομία και ηθική,εκδ.ροές

5 σχόλια:

  1. Καλά τα λέει ο Γκάντι και συμφωνώ.
    Ας προσέξουμε όμως λιγάκι αυτό για τα βιβλία.
    Σε καμία περίπτωση το βιβλίο ή η μόρφωση δεν είναι εμπόδιο... Σε καμία!
    Ιδίως σήμερα που ο κόσμος στρέφεται στην εικονική πραγματικότητα των μέσων μαζικής δικτυωσης /επικοινωνίας και γίνεται όλο και πιο φτωχός σε ιδέες και πνευματικότητα, είναι πολύ βαρύ έως επικίνδυνο, θα έλεγα, να υποσκάπτουμε την αξία του βιβλίου.
    Προφανώς ο Γκάντι διατύπωσε αυτή την άποψη μέσα σε άλλο πλαίσιο, όμως η ταση να κατηγορείται το βιβλίο και μεσω αυτής οι άνθρωποι που αναζητούν και αμφισβητούν και σκέφτονται, είναι υπαρκτή και αναζωπυρώνεται στις μέρες μας μαζί με τους διαφορους φονταμενταλισμούς, την βία και τον φασισμό.
    Δεν μας κρύβουν τα βιβλία τον Θεό ούτε και η αμορφωσιά Τον φανερώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και τα βιβλία μπορούν να γίνουν εμπόδιο.Ειδικά στη πνευματική ζωή.Δες τους περισσότερους θεολόγους σήμερα.Όταν νομίζει κάποιος ότι το διάβασμα και μόνο φτάνει για να γνωρίσεις το Θεό,ε,τότε είναι πρόβλημα.Ξέρεις πόσοι διαβάζουν κάποια βιβλία και μετά γίνονται τόσο απόλυτοι γι'αυτά που διάβασαν;Και φυσικά δεν έχουν καμία βαθύτερη σχέση με αυτά που έχουν διαβάσει.

      Αν μιλάμε γενικότερα για τη μόρφωση,ναι,μπορεί και πάλι να είναι πρόβλημα επειδή θρέφει την υπερηφάνεια.

      Μπορεί να είναι.Όχι είναι έτσι κι αλλιώς.

      Και,για να μην έχουμε παρεξηγήσεις,είμαι η χαρά του βιβλιοπώλη.Αν δώσω δέκα ευρώ για ένα ρούχο,τα θεωρώ πεταμένα.Αν δώσω πενήντα για βιβλία,τα θεωρώ και λίγα.


      Διαγραφή
  2. Ο διάλογος στην πραγματικότητά του, είναι κάτι πολύ παραπάνω απο ιντερνετικά σχόλια.
    Θα έλεγα μάλιστα ότι ο διάλογος στην εκφυλισμένη του εκδοχή γίνεται σχολιασμός.
    Σε κάθε περίπτωση αυτό που δοκιμάζεται είναι η θέλησή μας να προσεγγίσουμε την αλήθεια των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...