Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Εκεχειρία μεταξύ Κούρδων και εθελοντών μαχητών στο Β.Ιράκ

Μια εικόνα που ελήφθησαν στις 8 Δεκεμβρίου, 2015, δείχνει ένα δρόμο που ήταν εντοιχισμένο σε ένα αδιέξοδο στην περιοχή των συνόρων σημείο ανάφλεξης μεταξύ Τουρκμενιστάν Τουζ Khurmato και κουρδικές γειτονιές μετά από κύμα των Κούρδων-Τουρκμενιστάν βία, στη βόρεια ιρακινή πόλη Τουζ Khurmatu.  (Φωτογραφία AFP)

Ιρακινοί Κούρδοι και  εθελοντές μαχητές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες σε μια αμφισβητούμενη πόλη βόρεια της χώρας.
Ο Hadi Ameri, ο διοικητής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF), δήλωσε την Κυριακή ότι οι παραστρατιωτικοί  μαχητές είχαν φθάσει σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Τουζ Khormato στην επαρχία Salahuddin.


Ο Ameri δήλωσε ότι τα ανώτερα στελέχη από τις δύο πλευρές θα «καθίσουν  σύντομα» για να συζητήσουν τους όρους μιας συμφωνίας, η οποία έχει ως στόχο να ηρεμήσει την κατάσταση στην πόλη που βρίσκεται περίπου 130 μίλια (200 χιλιόμετρα) βόρεια της Βαγδάτης.
«Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε σύγκρουση που αφορά του ς Τουρκμένους, τους  Κούρδους και τους Άραβες στην Τουζ Khormato και απορρίπτουμε τη  στρατιωτική λύση», δήλωσε ο Ameri ο οποίος φέρεται ότι ταξίδεψε στην πόλη αφού οι μάχες αυξήθηκαν ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις Peshmerga και  τους Σιίτες μαχητές.
Οι μάχες της Κυριακής ήρθαν αφού δύο γείτονες, ένας Κούρδος και Σιίτες του Τουρκμένοι, ενεπλάκησαν σε μια διαμάχη  προκαλώντας μια ευρύτερη στρατιωτική αντιπαράθεση στην πόλη, δήλωσε ο Καρίμ αλ-Νούρι,  εκπρόσωπος  του PMF. Ο αξιωματούχος κατηγόρησε τους Κούρδους ότι χρησιμοποίησαν τεθωρακισμένα και οβίδες ενάντια στα σπίτια που ανήκουν σε Τουρκμένους κατοίκους.
Η δέσμευση για την παύση των εχθροπραξιών ήρθε αφού ο  Ιρακινός  πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Abadi διέταξε την Κοινή Στρατιωτική Διοίκηση «να λάβει όλα τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα για τον έλεγχο της κατάστασης στην Τουζ Khormato και να αποφύγει τις συνέπειες."
Η πόλη, που κυριαρχείται κυρίως από σιίτες Τουρκμένους, που κάποτε ήταν υπό  την βαριά επίθεση του Daesh, μια ομάδα takfiri που ελέγχει εδάφη στα βόρεια και δυτικά του Ιράκ. Μια εκτεταμένη επιχείρηση από το PMF και συμμαχικές στρατιωτικές μονάδες εξασφάλισε την περιοχή, αν και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν από τότε μεταξύ των δυνάμεων των σιιτών και των Κούρδοων μαχητών για τον έλεγχο της πόλης στην επαρχία Salahuddin του Ιράκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...