Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η εαρινή επίθεση των Ταλιμπάν συνεχίζεται με μεγάλη σφοδρότητα

Αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας φέρουν ένα τραυματισμένο άνδρα μετά από μια επίθεση σε ένα κτίριο της κυβέρνησης της ασφάλειας στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, 19 Απριλίου, 2016. (Φωτογραφία από το Reuters)

Αφγανικές πηγές λένε μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε μια διπλωματική περιοχή της πρωτεύουσας, Καμπούλ, την Τρίτη ώρες μετά τη φονική έκρηξη  που έπληξε την πόλη.
Μια πηγή της αστυνομίας είπε στο Press TV ότι ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στην περιοχή.


Νωρίτερα την ίδια μέρα, σχεδόν 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 320 άλλοι τραυματίστηκαν σε μια ισχυρή έκρηξη,για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι μαχητές των Ταλιμπάν,στο κέντρο της Καμπούλ. Η βομβιστική επίθεση στόχευε το κτίριο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.
Το αφγανικό Προεδρικό Μέγαρο καταδίκασε την επίθεση των Ταλιμπάν "με τον εντονότερο δυνατό τρόπο".
Λίγες ώρες μετά την πρώτη επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε επίσης την επίθεση.
"Πρώτα απ 'όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου για τα θύματα και τις οικογένειές τους και τους φίλους τους και καταδικάζω έντονα αυτή την τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του λαού του Αφγανιστάν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την επίθεση κατά του άμαχου λαού, καθώς και των αντρών της ασφάλειας. Εμείς πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. "
Εν τω μεταξύ, ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γκάνι είπε σε μια δήλωση, "(Εμείς) Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στη γειτονιά Puli Mahmood Khan της Καμπούλ, ως αποτέλεσμα της οποίας πολλοί από τους συμπατριώτες μας μαρτύρησαν και τραυματίστηκαν."
"Τέτοιες άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις δεν θα αποδυναμώσουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας."
Οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ξένων στρατευμάτων και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά την ανακοίνωση για την έναρξη της εαρινής  επίθεσής τους την περασμένη εβδομάδα. Οι Ταλιμπάν είπαν σε μια δήλωση ότι η εκστρατεία είχε αρχίσει στις πέντε, τοπική ώρα (0030 GMT),στις 12 Απριλίου.
Οι μαχητές που ονόμασαν επίσης την επίθεση "Operation Omari" προς τιμήν του ιδρυτή των Ταλιμπάν και ηγέτη τους για  πολύ καιρό, μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, ο οποίος πέθανε,υποτίθεται,σε ένα νοσοκομείο στο Καράτσι, το κύριο λιμάνι και οικονομικό κέντρο του Πακιστάν, τον Απρίλιο του 2013.
Τα τελευταία στοιχεία που βγαίνουν από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι οι πράξεις τρομοκρατίας και βίας άφησαν 600 νεκρούς στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μάχονται τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με την Αποστολή  Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA), συνολικά 600 Αφγανοί άμαχοι  έχασαν τη ζωή τους μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Μαρτίου, το 2016, ενώ τραυματίστηκαν 1343 άλλοι. Το Αφγανιστάν μαστίζεται από την ανασφάλεια 15 χρόνια μετά απ'όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επιτέθηκαν τη χώρα, ως μέρος του λεγόμενου πολέμου της Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας.
Ο πόλεμος έδιωξε τους Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά η ανασφάλεια εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα, παρά την παρουσία χιλιάδων ξένων στρατευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...