Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Οι αυτοκτονίες μαστίζουν τους ιθαγενείς του Καναδά

Η εικόνα δείχνει ακτιβιστές Πρώτα Έθνη που συμμετέχουν στο Walk για Συμφιλίωση στο Vancouver, BC, το Σεπτέμβριο του 2013. (AP Photo)

Μια καναδική κοινότητα αυτόχθονων έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από την ανησυχητική άνοδο των αποπειρών  αυτοκτονίας μεταξύ των 2.000 μελών της.
Η ανακήρυξη υπεγράφη το Σάββατο από τον Αρχηγό Bruce Shisheesh της  απομακρυσμένης βόρειας κοινότητας του Attawapiskat Πρώτου Έθνους στο Οντάριο μετά από 11 από τα μέλη της προσπάθησαν να λάβει τη δική τους ζωή αυτό το μήνα.


Το έγγραφο, το οποίο δόθηκε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters την Κυριακή το βράδυ από τον Charlie Angus, μέλος του κοινοβουλίου για την περιοχή, έλεγε επίσης ότι η κοινότητα είχε 28 απόπειρες αυτοκτονίας μόνο το Μάρτιο.
"Αυτή είναι μια συστημική κρίση που επηρεάζει τις κοινότητες», δήλωσε ο Τσάρλι Angus.
«Δεν υπάρχει  μια σοβαρή απάντηση από οποιοδήποτε κυβερνητικό επίπεδο μέχρι τώρα", πρόσθεσε.
Μετά τη διακήρυξη το Σάββατο, η περιφερειακή κυβέρνηση των Πρώτων Εθνών έστειλε μια μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων στην κοινότητα, σύμφωνα με τον καναδικό Τύπο.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία Health Canada ανακοίνωσε  ότι δύο σύμβουλοι ψυχικής υγείας είχαν αποσταλεί στην κοινότητα ως μέρος της μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων.
Στο Twitter, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό χαρακτήρισε  τα νέα από Attawapiskat "σπαρακτικά," λέγοντας, "Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όλους τους αυτόχθονες λαούς."
Τον περασμένο μήνα, η Κοινότητα του Cross Lake στη δυτική επαρχία της Μανιτόμπα έκανε έκκληση για ομοσπονδιακή βοήθεια, αναφέροντας έξι αυτοκτονίες σε δύο μήνες και 140 απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε δύο εβδομάδες.
Η κοινότητα, επίσης γνωστή ως Έθνος Pimicikamak Cree , βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Γουίνιπεγκ,στην επαρχία Manibota, και είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα αυτοχθόνων στην περιοχή, με 8.300 μέλη.
Τα 1,4 εκατομμύρια ιθαγενείς του Καναδά αποτελούν περίπου το 4 τοις εκατό του πληθυσμού της χώρας των πάνω από 35 εκατομμύρια πολιτών, αλλά μάχονται με τη φτώχεια και την απελπισία, καθώς και τα υψηλά ποσοστά της εγκληματικότητας και την αυτοκτονία. Έχουν επίσης ένα χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από ό, τι οι άλλοι Καναδοί.
Ο πρωθυπουργός Τρουντό, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το Νοέμβριο του 2015, έχει υποσχεθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...