Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η Αιθιοπία το πρώτο χριστιανικό κράτος;

Στοίχημα Medhane Alem Ροκ Εκκλησία, την Αιθιοπία

Για αιώνες, οι ιστορικοί θεωρούν ευρέως αποδεκτό τον ισχυρισμό ότι η Αρμενία ήταν το πρώτο χριστιανικό έθνος. Ο σημαντικός αυτός ισχυρισμός έχει γίνει μια πηγή εθνικής υπερηφάνειας για τους Αρμένιους και έχει παραμείνει ουσιαστικά αναμφισβήτητος εδώ και αιώνες - μέχρι τώρα. 


Οι Αρμένιοι κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν σε θέση μάχης , όταν μάθουν ότι ένα νέο βιβλίο - «Ο Αβησσυνιακός Χριστιανισμός: Το πρώτο χριστιανικό έθνος» - αμφισβητεί τον ισχυρισμό τους, παρουσιάζοντας το ενδεχόμενο ότι η Αβησσυνία (σύγχρονη Αιθιοπία και Ερυθραία) ήταν το πρώτο χριστιανικό έθνος.
Για να είμαστε ακριβείς, το βιβλίο δεν ισχυρίζεται με βεβαιότητα ότι η Αιθιοπία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους . Ωστόσο,  θα προκαλέσει σίγουρα την εμπιστοσύνη των σύγχρονων  εκκλησιαστικών ιστορικών με πρωτοποριακές αποδείξεις.
Η αδυναμία του ισχυρισμού  της Αρμενίας
Το επιχείρημα της Αρμενίας σχετικά με αυτόν τον σημαντικό  τίτλο βασίζεται κατά κύριο λόγο στην περίφημη εργασία του πέμπτου αιώνα του Αγαθάγγελου με τίτλο "Η ιστορία των Αρμενίων." Σε αυτό, λέει, ως αυτόπτης μάρτυρας ότι αφού ο  Αρμένιος βασιλιάς Trdat III βαφτίστηκε (γ. 301/314 μ.Χ.) από τον άγιο Γρηγόριο το Φωτιστή , με διάταγμά του ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία του κράτους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καμία στέρεη απόδειξη για την υποστήριξη αυτού του ισχυρισμού. Είμαστε αναγκασμένοι να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην αυθεντικότητα του Αγαθάγγελου και των συγχρόνων του. Αυτοί οι ιστορικοί προσπάθησαν να παρομοιάσουν την μετατροπή του Trdat III με εκείνη του Κωνσταντίνου, ακόμη και αν το βάπτισμα του Κωνσταντίνου είναι αμφισβητήσιμο, όπως ήταν η δική του προσωπική "μετατροπή".
Ο Michael Richard Jackson Bonner, γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ισχυρίζεται ότι Αγαθάγγελος είχε μια σαφή ατζέντα. Αυτός "επιθυμεί να τονίσει την ανεξαρτησία και τη μοναδικότητα της αρμενικής εκκλησίας ... [και« Η ιστορία »] είναι μια προκατειλημμένη συλλογή, η οποία έχει επεκτείνει  και αναπτύξει πρώιμες παραδόσεις ... και αύξησε σημαντικά το κύρος των πατριαρχών του πέμπτου αιώνα . "
Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες χρονολογούν την«Ιστορία των Αρμενίων» στο  450 μ.Χ., καθιστώντας αδύνατο για τον Αγαθάγγελο να ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Αν ο ισχυρισμός της Αρμενίας βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από προφορική ιστορία, πώς μπορεί να κατέχει οποιαδήποτε μεγαλύτερη αξιοπιστία από τους Χριστιανικούς  θρύλους της Αιθιοπίας;
Όσο για την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Αρμενία,ο ιστορικός Πίτερ Μπράουν υποστήριξε ότι «η Αρμενία έγινε κατ'όνομα χριστιανικό βασίλειο" μετά το βάπτισμα του βασιλιά. Ο αρμένικος λαός στην πραγματικότητα "δεν έλαβε τον Χριστιανισμό με  κατανόηση ... και κάτω από απειλή."
Που διαφέρει η Αιθιοπία 
Οι Πράξεις των Αποστόλων περιγράφουν το βάπτισμα του Αιθίοπα ευνούχου λίγο μετά το θάνατο του Χριστού.Ο Ευσέβιος Καισαρείας, ο πρώτος εκκλησιαστικός ιστορικός, στο έργο του «Εκκλησιαστική Ιστορία», λέει ακόμη πώς ο ευνούχος επέστρεψε για να διαδώσει τις χριστιανικές διδασκαλίες στην πατρίδα του, λίγο μετά την Ανάσταση και πριν από την άφιξη του Αποστόλου Ματθαίου.
Πριν ο Αιθίοπας βασιλιάς Ezana (του οποίου η βασιλεία ονομαζόταν τότε Αξούμ) αποδεχτεί τον Χριστιανισμό για τον εαυτό του και αποφασίσει και  για το βασίλειό του (γ. 330 μ.Χ.), το έθνος του αποτελούνταν ήδη από  ένα μεγάλο αριθμό Χριστιανών.
Κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.), τα εμπορικά λιμάνια  όπως το  Adulis, κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας, χρησίμευσαν ως καταφύγιο για τους Χριστιανούς στην εξορία, και η χριστιανική πίστη άρχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε αυτές τις περιοχές. Οι ειδωλολάτρες ακόμα αποτελούσαν τη θρησκευτική πλειοψηφία τότε, αλλά, όπως υποστήριξε ο ιστορικός Kevin O'Mahoney , η χριστιανική πίστη ρίζωσε πρώτα  "στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και σταδιακά εξαπλώθηκε προς τα κάτω για να γίνει η θρησκεία του λαού."
Τέτοιο ήταν το θρησκευτικό κλίμα που αντιμετώπισε ο  Άγιος Φρουμέντιος όταν το πλοίο του λεηλατήθηκε από τους γηγενείς Αιθίοπες κατά την έναρξη του τέταρτου αιώνα μ.Χ. Ο  Αιθίοπας βασιλιάς του χάρισε τη ζωή , και ο Φρουμέντιος έλαβε τιμητική θέση στη βασιλική αυλή. Από αυτή τη θέση, έτρεφε τη χριστιανική πίστη με τον εντοπισμό των χριστιανών και βοηθώντας τους να βρουν χώρους λατρείας. Επίσης, μόρφωσε τον διάδοχο του βασιλιά, Ezana, ο οποίος  ασπάσθηκε τον χριστιανισμό.
Για αυτόν το λαό, ο προσηλυτισμός του Ezana έγινε ένας  δημόσιος προσηλυτισμός για το Αξούμ, και ο Χριστιανισμός συνέχισε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το έθνος. Σε αντίθεση με την περίπτωση της Αρμενίας, έχουμε απτή απόδειξη αυτού του προσηλυτισμού:
Οι ιστορικοί έχουν αποκαλύψει μια δημόσια αναγνώριση της χριστιανικής πίστης από τον Ezana.Επίσης, νομίσματα φέρουν την εικόνα του  Ezana που απεικονίζουν το σταυρό μετά το προσηλυτισμό  του.
Όπως συμπεραίνουν  οι συντάκτες του «Αβησσυνιακού Χριστιανισμού" , "η προώθηση της νέας πίστης εξελίχθηκε  σε μοναδικό σημείο της προσωπικής και δημόσιας ταυτότητας και ενότητας των Αβησσυνίων."ο  Χριστιανισμός έγινε η συγκέντρωση δύναμης πίσω από την αυτοκρατορία της Αιθιοπίας, η οποία άντεξε μέχρι το 1974, παρά τις θρησκευτικές και πολιτικές απειλές  από όλες τις πλευρές.
Μπορεί ένα έθνος να γίνει Χριστιανικό μόνο αν υπάρχει ένα επίσημο διάταγμα από τους  άρχοντές του; Αν συνέβαινε αυτό, τότε το Βασίλειο της Έδεσσας θα είναι η πρώτη χριστιανική πόλη-κράτος (με σύγχρονους όρους) το  218. Όπως βλέπουμε με την Αβησσυνία, και το Ισραήλ πριν, ένα έθνος δεν περιορίζεται σε πολιτικά σύνορα. Μάλλον, ορίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που μοιράζονται μια κοινή κληρονομιά.
Για τους Αιθίοπες, αυτή η κοινή κληρονομιά ήταν ο Χριστιανισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...