Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Αξίζει να διαβαστεί:Διάλογος μεταξύ ενός Χριστιανού Πάστορα κι ενός Σιχ καθηγητή Πανεπιστημίου για τη δύναμη της αγάπης

               

John: Simran, τι λέει η παράδοση της πίστης σας για την αγάπη;

Simran: Η παράδοση των Σιχ είναι όλη σχετική με την αγάπη.Αγαπάμε ολόκληρο τον κόσμο, διότι πιστεύουμε ότι ο Δημιουργός μας κατοικεί σε όλη την κτίση εξίσου. Πιστεύουμε ότι η αγάπη μας εμπνέει για να εξυπηρετήσουμε τους γύρω μας, και ιδίως εκείνους που υποφέρουν και έχουν ανάγκη από στήριξη.Πιστεύουμε ότι η αγάπη είναι ο απώτερος στόχος της ζωής, και ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να ασκήσουμε την αγάπη με κάθε αναπνοή και με κάθε χτύπο της καρδιάς.


Η αγάπη, πιστεύουμε, είναι τόσο ο τελικός στόχος όσο και μια καθημερινή διαδικασία. Πρέπει να φέρουμε την αγάπη στη ζωή μας με πρόθεση και πειστικότητα . Η αγάπη εμπνέει χαρά, και η αγάπη βοηθά επίσης να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του κόσμου γύρω μας. Η αγάπη μας αναγκάζει να εξυπηρετήσουμε και να βοηθήσουμε να γίνει ο κόσμος μας πιο απλό μέρος. Έχουμε δει ιστορικά, και το γνωρίζουμε αυτό τώρα - όταν προσεγγίζουμε τις κοινωνικές αδικίες με μια στάση αγάπης μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας.
John, τι λέει η παράδοση της πίστης σας για την αγάπη;
John: Ο Θεός μας καλεί να αγαπάμε τους εχθρούς μας και να προσευχόμαστε γι 'αυτούς που μας κατατρέχουν. Ο Ιησούς αγαπά και νοιάζεται για αυτούς που δεν έχουν φωνή και θεωρούνται αόρατοι. Αυτό δεν είναι μια παθητική αγάπη αλλά μια  εμπλεκόμενη αγάπη. Αυτή είναι μια αγάπη που μας ωθεί σε καταστάσεις που μπορεί να μας κάνουν να αισθανθούμε  άβολα. Αυτή δεν είναι επίσης μια αγάπη που είναι μόνο για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά και  για τα θεσμικά όργανα και τα συστήματα που πρέπει να αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αγάπη είναι και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη, αξιοπρεπείς μισθοί, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η φροντίδα για τον πλανήτη μας, η εξάλειψη της φτώχειας, όχι άλλες δολοφονίες άοπλων ανθρώπων από την αστυνομία ή κάποιον άλλο, εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας ... Η αγάπη είναι οι θεσμοί και τα συστήματα να έχουν τόσο ζήλο για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται όσο έχουν και για τα κέρδη. Η αγάπη είναι για το κοινό καλό.
Simran, τι συμβαίνει όταν αγαπάς αυτούς που σε μισούν;
Simran: Πίστεψέ με. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με μισούν, απλώς και μόνο εξαιτίας του πώς φαίνομαι. Αλλά εγώ τους αγαπώ ούτως ή άλλως, γιατί αυτό είναι το σωστό που έχω να κάνω.
Αγαπώντας αυτούς που με μισούν, δεν σημαίνει ότι είμαι αδύναμος. Στην πραγματικότητα, αυτό με κάνει ισχυρότερο.Μου δίνει  εξουσία. Επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε απ' ό, τι είναι να μισούμε. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να ενώσουμε από το να χωρίσουμε. Έχω επιλέξει το μονοπάτι της αγάπης, γιατί με κάνει καλύτερο, και αυτό κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.
Αγαπώντας αυτούς που με μισούν με αναγκάζει επίσης να αντιμετωπίσω ενεργά το μίσος. Είμαι συχνά στόχος της μισαλλοδοξίας, και θα ήταν εύκολο να τους μισώ σε αντάλλαγμα και να συνεχίσω την καθοδική πορεία. Επιλέγοντας να απαντήσω με αγάπη,  προσπαθώ ενεργά  να τελειώσω τον κύκλο του μίσους.
John, τι συμβαίνει όταν αγαπάς αυτούς που σε μισούν;
John: Το να τους αγαπάς όλους είναι δύσκολο! Είναι πολύ πιο εύκολο να αγαπώ τους τύπους που μου αρέσουν και που τους αρέσω.Πώς  μοιάζει να τους  αγαπώ όλους; Να σταματήσω  να προσπαθώ να αλλάξω τους ανθρώπους και να μάθω να είμαι μαζί  με τους ανθρώπους, όπως κι αν είναι. Ακούγοντας βαθιά την ιστορία και την εμπειρία του καθενός.
Πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε στα άκρα - "είστε είτε αριστερά είτε δεξιά".Πρέπει να δούμε την ανθρωπότητα στον κάθε άλλο. Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση  του μίσους και του φόβου δεν είναι με περισσότερο μίσος και φόβο, αλλά με αγάπη.
Simran, πώς ξέρετε ότι η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;
Simran: Όταν μεγάλωνα στο Τέξας, κάθε βράδυ στο δείπνο, ο πατέρας μου συνήθιζε να μας κάνει τις ίδιες δύο ερωτήσεις: "Τι κάνει τον κόσμο να γυρίζει;" και " Ποια είναι η πιο ισχυρή δύναμη στον κόσμο;". Η απάντηση και για τα δύο, φυσικά, είναι η αγάπη. Σαν παιδί, εγώ ποτέ δεν εκτίμησα πλήρως τη δύναμη της σοφίας του, αλλά τώρα που είμαι νεόκοπος πατέρας, έχω καταλάβει τι εννοούσε. Ξέρω ότι η αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, διότι είναι η πιο ισχυρή δύναμη που έχω βιώσει ποτέ - και, επιπλέον, είναι η πιο ισχυρή δύναμη που ο κόσμος μας έχει δει ποτέ. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε τη μητέρα σας. Ρωτήστε τον πατέρα σας. Η αγάπη είναι μια δύναμη που έχει αλλάξει τη ζωή του  καθένα μας, τουλάχιστον σε μικρο-επίπεδο. Φανταστείτε πως θα έμοιαζε ο κόσμος μας  αν θα μπορούσαμε να φέρουμε την αγάπη να διέπει ολόκληρη τη συλλογική εμπειρία μας και την κοινή φαντασία.
John, πώς ξέρετε ότι η αγάπη μπορεί να σώσει τον κόσμο;

John: Το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική έπεσε ως αποτέλεσμα της αγάπης, και οι νίκες των πολιτικών δικαιωμάτων στη δεκαετία του '60 και του '70 ήρθαν ως αποτέλεσμα της αγάπης. Οι νίκες των μισθών επαρκών για διαβίωση   είναι το αποτέλεσμα της αγάπης σε δράση. Τα βήματα για τη δημιουργία καθαρών πηγών ενέργειας είναι αποτέλεσμα της αγάπης. Το αγαπώ είναι ένα ρήμα. Η αγάπη είναι δράση, συμμετοχή και δικαιοσύνη ... για όλους.


Minister Reverend John Vaughn, Dr. Simran Jeet Singh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...