Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας βάθυνε το χάσμα μεταξύ Σ.Αραβίας-Ιράν

Οι συγγενείς και τα μέλη του κινήματος αντίστασης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου μεταφέρουν το φέρετρο του Λιβάνου μαχητής Αλί Taha, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη μαζί της Συρίας κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία, κατά τη διάρκεια της κηδείας πομπή του σε ένα νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, Βηρυτό, 4 Απριλίου 2016. ( φωτογραφία από AFP)

Αξιωματούχοι από το αντιστασιακό κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου επέκριναν έντονα τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για τις ισοπεδωτικές κατηγορίες εναντίον της ομάδας, καθώς και του Ιράν.
Στο τέλος της τελευταίας συνόδου κορυφής την Παρασκευή, ο ΟΙΣ εξέδωσε μια δήλωση κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ για υποστήριξη της τρομοκρατίας και πρόκληση αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Η δήλωση, η οποία δεν είχε εκδοθεί με συναίνεση και δεν εγκρίθηκε από τη περιφερειακή δύναμη,το Ιράν, περιλαμβάνονται επίσης άρθρα αντι-Ιρανικά. Είχε συνταχθεί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του ΟΙΣ σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο Σαουδαραβικό λιμάνι της πόλης της Jaddah το Φεβρουάριο, στην οποία  οιΙρανοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να παραστούν επειδή στερήθηκαν θεωρήσεων από το Ριάντ.
Την Κυριακή,ο βουλευτής της  Χεζμπολάχ Χασάν Fadlallah απέρριψε την δήλωση της ΟΙΣ κατά τη διάρκεια μιας επιμνημόσυνης δέησης στο νότιο Λίβανο για έναν μαχητή της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στη Συρία.
"Οι κατηγορίες και οι δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα και εκδόθηκαν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας δεν έχουν καμία αξία ή αποτέλεσμα. Ποτέ δεν θα αλλάξει τίποτα στις επιλογές μας και ποτέ δεν θα είναι σε θέση να μας αποτρέψουν από το να συνεχίσουμε την πορεία μας ", δήλωσε ο Fadlallah.
Οι Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ αγωνίζονται μαζί με το συριακό στρατοό εναντίον των μαχητικών ομάδων takfiri που σπέρνουν τον όλεθρο στην περιοχή και υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, ένα μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης.
Ο Mohammad Raad, ο οποίος προεδρεύει της πολιτικής πτέρυγας Πιστότητα της Χεζμπολάχ στον Συνασπισμό  Αντίστασης στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, επέκρινε επίσης τον OIC επειδή υποστηρίζει ότι το Ιράν παρεμβαίνει στις υποθέσεις ορισμένων αραβικών κρατών, και κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για την άσκηση πίεσης στον οργανισμό για να υιοθετήσει μια τέτοια στάση.
"Αν αυτό είναι το πρότυπο για το τι θεωρείται ότι είναι παρεμβολές στις αραβικές υποθέσεις, τι  είναι αυτό που η Σαουδική Αραβία κάνει στη Συρία, την Υεμένη και την Αίγυπτο; Τι κάνει η Σαουδική Αραβία στο Λίβανο;", είπε ο Raad στο μνημόσυνο.
H Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί σε μια θανάσιμη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Υεμένης από τις 26 Μαρτίου, 2015,σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο Αμπντ Rabbuh Μανσούρ Χαντί, ο οποίος είναι σύμμαχος της Σ.Αραβίας και ο οποίος είχε προηγουμένως παραιτηθεί. Πάνω από 9.400 πολίτες της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων 4.000 γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Σαουδαραβικό πόλεμο μέχρι σήμερα.
Η Σαουδική Αραβία θεωρείται ευρέως ότι έχει αγοράσει  δύο στρατηγικά νησιά  στην Ερυθρά Θάλασσα από την Αίγυπτο, η οποία τα έδωσε  για 20 δισεκατομμύρια δολάρια  Σαουδικής βοήθειας.
Το Ριάντ έχει υιοθετήσει επίσης μια σειρά από εχθρικά μέτρα κατά του Λιβάνου σε αντίδραση στην άρνηση του τελευταίου να συνταχθεί με το Ριάντ κατά του Ιράν, αποσύροντας την $ 4 δισ  βοήθεια που είχε υποσχεθεί  στο Λίβανο νωρίτερα αυτό το χρόνο.



Εν τω μεταξύ, Σαρία Συμβούλιο Επικεφαλής του Συμβουλίου της Σαρία Sheikh Mohammad Yazbek Χεζμπολάχ καταδίκασε τη δήλωση του OIC και δήλωσε ότι το κίνημα δεν θα μπορούσε ποτέ να ηττηθεί στρατιωτικά.
"Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με ό, τι έχουμε και να επεκτείνουμε τις προσφορές μας για χάρη του Ισλάμ, την αξιοπρέπεια μας, την οικογένειά μας και τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Yazbek το Σάββατο.
Η 13η σύνοδο του OIC ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη με θέμα «ενότητα και αλληλεγγύη για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη». Η δήλωση του OIC εκδόθηκε χωρίς τη συναίνεση των κρατών-μελών του οργανισμού.
H αντι-Χεζμπολάχ κίνηση του OIC έρχεται μετά από παρόμοιες ενέργειες από τον Αραβικό Σύνδεσμο και το Συμβούλιο Συνεργασίας για τον [Περσικό] Κόλπο, οι οποίες έχουν ονομάσει το κίνημα αντίστασης μια τρομοκρατική ομάδα. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για την άσκηση πίεσης σε άλλες αραβικές χώρες για να λάβουν τέτοιες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...