Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Αυτοκτονία και δολοφονία



Η αυτοκτονία δεν είναι σμίκρυνση των βασάνων,αλλά επιμήκυνση.

Η μέλισσα,η οποία πάει από ένα μελίσσι σε άλλο,γίνεται ανεπιθύμητη και στις δυο πλευρές:ανεπιθύμητη στο μελίσσι απ'όπου έφυγε,και ανεπιθύμητη στο μελίσσι στο οποίο πήγε.



Η αυτοκτονία είναι προσπάθεια φυγής από αυτό το βασίλειο της ζωής.Όμως τον φυγά κανένα βασίλειο δεν δέχεται ευχάριστα.

Η δολοφονία είναι έμμεσο έγκλημα κατά της ζωής,η αυτοκτονία είναι άμεσο έγκλημα κατά της ζωής.Η δολοφονία είναι έκφραση επιμέρους περιφρόνησης της ζωής,η αυτοκτονία είναι έκφραση τελικής και ολοκληρωτικής περιφρόνησης της ζωής.

Η δολοφονία είναι ήδη καθαυτή ένα είδος αυτοκτονίας,εφόσον η ζωή σου και η ζωή του γείτονά σου είναι μία ζωή.Αλλά με τη δολοφονία θέλεις να σκοτώσεις ένα μέρος της ζωής,που μπορεί να αμυνθεί από σένα,ενώ με την αυτοκτονία θέλεις να σκοτώσεις ένα μέρος της ζωής που από σένα δεν μπορεί να αμυνθεί.Ιδού,η ζωή μέσα στο γείτονά σου μπορεί να αμυνθεί από σένα,όμως η ζωή μέσα σου είναι εξολοκλήρου χωρίς άμυνα απέναντί σου.Και η δολοφονία εκείνου που δεν αμύνεται έλκει μαζί του την τιμωρία και τον βασανισμό σε όλα τα βασίλεια της ζωής.

Αγίου Νικολάου Βελιμίριβιτς,Στοχασμοί περί καλού και κακού,εκδ.Εν Πλω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...