Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Τεταμένες σχέσεις Κίνας-Β.Κορέας,αλλαγή στην πολιτική σκηνή της Ν.Κορέας

ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-un αντιδρά καθώς παρακολουθεί μια εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς σε αυτό το αχρονολόγητη φωτογραφία κυκλοφόρησε από την κορεατική Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) στην Πιονγιάνγκ 7 του Φλεβάρη του 2016.

Η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να ανατινάξει τον κόσμο και πάλι, καθώς προετοιμάζεται  για την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της.

Την Τετάρτη, η Κίνα ανέπτυξε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάστηκε για την  πέμπτη πυρηνική δοκιμή της εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.


Το Πεκίνο ανέπτυξε 2.000 στρατιώτες στα σύνορα, σύμφωνα με δήλωση από το Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πολλά από τα κινεζικά στρατεύματα είναι επιφορτισμένα με τη μέτρηση ραδιενεργών εκπομπών σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην αποφασισμένη πυρηνική δοκιμή τους.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα έχει αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας Κορέας. Τον Ιανουάριο, αφού η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την υποτιθέμενη «επιτυχημένη» δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η Κίνα έστειλε 3.000 στρατιώτες στις επάλξεις. Ομοίως, στα τέλη του 2013,δυνάμεις της Κίνας αναπτύχθηκαν μετά την εκτέλεση του θείου του Kim Jong Un, Jang Sung Taek.
Εκτός από επιχειρήσεις  παρατήρησης και μέτρησης , μένει να δούμε τι θέλει το Πεκίνο να κερδίσει από την αποστολή των στρατευμάτων. Οι σχέσεις μεταξύ των επί μακρόν σύμμαχων έγιναν τεταμένες το 2012, όταν ο Κιμ Γιονγκ-ουν ανέλαβε την εξουσία. Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ συνέχισε την προώθηση των δυνατοτήτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων του, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Πεκίνο.
Τον Δεκέμβριο του 2015, η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον τα ορυκτά καύσιμα προς τη Βόρεια Κορέα, ουσιαστικά αποκόπτοντας την τελευταία σανίδα σωτηρίας του καθεστώτος Κιμ από την παγκόσμια κοινότητα, καθώς οι αυξανόμενες  κυρώσεις εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο στον πληθυσμό της χώρας.
Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας επανειλημμένα υποστήριξε κατά τους τελευταίους μήνες ότι απειλείται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, κατηγορίες που μπορεί να έχουν κάποια βάση. Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σχεδιασμένες  για την περίπτωση μια πλήρους κλίμακας εισβολή της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει Β-2 και Β-52 πυρηνικά βομβαρδιστικά σε επανειλημμένες υπερπτήσεις στη Πιονγκγιάνγκ και τις γύρω περιοχές.
Σε απάντηση σε αυτές τις κινήσεις, η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε αρκετές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και ισχυρίστηκε ότι οι επιστήμονες της είχαν σμικρύνει με επιτυχία μια πυρηνική κεφαλή - ένα βήμα ζωτικής σημασίας για το τελευταίο στάδιο προς τη διεξαγωγή ενός πυρηνικού χτυπήματος στη γειτονική  Νότια Κορέα  και την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ.
Δεν θεωρεί μόνο η Βόρεια Κορέα τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας ως απειλή, αλλά έτσι το βλέπουν και οι Νοτιοκορεάτες  ψηφοφόροι, οι οποίοι φοβούνται ότι η επιθετική στάση που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χε επιτείνει τον κίνδυνο των πυρηνικής  ανάφλεξης και εμπλοκής με την Κίνα, μια χώρα που πολλοί θεωρούν ότι εξακολουθεί να είναι σύμμαχος της  Βόρειας Κορέας, παρά τις τεταμένες σχέσεις τους.
Οι ψηφοφόροι της Νότιας Κορέας ήραν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πολιτικού κόμματος του  Προέδρου Παρκ Γκέουν-χε σε ψηφοφορία τη Δευτέρα, αναβιώνοντας την  ελπίδα ότι οι αυξημένες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να υποχωρήσουν στο εγγύς μέλλον. 


Read more: http://sputniknews.com/asia/20160421/1038361385/china-north-korea-pyongyang-nukes.html#ixzz46RQNoJas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...