Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Γιατί η Σ.Αραβία βομβαρδίζει την Υεμένη και γιατί η Δύση κάνει τα στραβά μάτια

Ανώτερος διοικητής του στρατού Abdullah al-Sahian (C), ο οποίος διατάζει τις σαουδαραβικές δυνάμεις στη νότια πόλη Άντεν της Υεμένης λιμάνι, μιλά στους στρατιώτες του στη βάση τους στο Άντεν, σε αυτή την 28η, Σεπτεμβρίου 2015 φωτογραφία αρχείου

Γιατί η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να βομβαρδίζει την Υεμένη πίσω στη λίθινη εποχή; Η ουσία του θέματος είναι ότι η Υεμένη έχει αποθέματα πετρελαίου, ενώ στο Ριάντ σταθερά εξαντλούνται τα αποθέματα, εξηγεί ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Phil Butler.


Σύμφωνα με τον Αμερικάνο πολιτικό αναλυτή και ερευνητή Phil Butler, ο υποστηριζόμενος από τις    ΗΠΑ  πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στην Υεμένη δεν είναι ούτε για την μακρόχρονη θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών, ούτε για τη πολυσυζητημένη στρατιωτική εκστρατεία  εναντίον της Αλ-Κάιντα στην περιοχή.
Ενώ τα Δυτικά Μέσα συνήθως αναφέρονται στην Υεμένη ως μια "μικρή" παραγωγό ενέργειας, η αλήθεια είναι ότι  η χώρα έχει  σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της θέλουν να ελέγχουν,σημειώνει ο  Μπάτλερ.
Επιπλέον, η Υεμένη βρίσκεται στο Μπαμπ ελ-Μαντάμπ, ένα βασικό σημείο ελέγχου για τη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου, με 3,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να περνά μέσα από αυτό κάθε μέρα.
Σε μία από τις προηγούμενες αναλυτικές εκθέσεις για τ New East Outlook,ο  Phil Butler επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο πλούτος πετρελαίου  της Σαουδικής Αραβίας   είναι καταδικασμένος να καταρρεύσει:
"Δεδομένης της φύσης των αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας [της Σαουδικής Αραβίας], και της σχεδόν απεριόριστης παραγωγής για δεκαετίες, είναι πιθανό ότι οι Σαουδάραβες θα μπορούσε απλά να ξεμείνουν από φυσικό αέριο»,τόνισε  ο Αμερικανός αναλυτής.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι το Ριάντ υιοθέτησε πρόσφατα μια δυναμική, ακόμη και επιθετική εξωτερική πολιτική προσέγγιση έναντι των γειτόνων της.
"Ξεμένοντας από το τελευταίο μόνο εμπορεύσιμο πόρο του έθνους, η Σαουδική βασιλική οικογένεια έχει βάλει τη χώρα σε ένα χάος, η πιθανότητα δυναμικό για επανάσταση εκεί είναι οξεία, αν οι άνθρωποι ανακαλύψουν την πραγματική κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μια "εξουθενωτική " Σαουδική επιθετική στάση, σχετικά με τη Συρία, με το Ιράν, και ιδίως όσον αφορά την Υεμένη. Ενώ στην Ουάσιγκτον οι ευαγγελιστές των δεξαμενών σκέψης προσπαθούν να παρουσιάσουν τις εντάσεις ως αποτέλεσμα της  μακράς θρησκευτική τριβής σουνιτών-σιιτών , τα νέα αποθέματα πετρελαίου είναι η αλήθεια αυτών των ζητημάτων, " γράφει ο Butler.
Οι Σαουδική στρατιώτες δει στην κορυφή της δεξαμενής τους αναπτυχθούν σε Σαουδική Υεμένης σύνορα, στη νοτιοδυτική επαρχία Jizan Σαουδικής Αραβίας, στις 13 Απριλίου, 2015.
© AFP 2016 / FAYEZ NURELDINE
Οι Σαουδάραβες στρατιώτες βρίσκονται στην κορυφή του τεθωρακισμένου τους που αναπτύχθηκε  στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας Υεμένης σύνορα, στη νοτιοδυτική επαρχία Jizan της Σαουδικής Αραβίας, στις 13 Απριλίου, 2015.
Για να εξηγήσει την άποψή του, ο αναλυτής αναφέρεται στην έκθεσή του  για το Offshore-mag.com το 2013 με τίτλο «η Σαουδική Αραβία αυξάνει δραματικά τον αριθμό γεωτρυπάνων , επιταχύνει την υπεράκτια  ανάπτυξη της ».
"Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας  Ali al-Naimi, δήλωσε ότι το βασίλειο δεν θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα πέρα από 12,5 MMB / d για τα επόμενα 30 χρόνια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις να αυξήσει την παραγωγή σε 15 MMB / d για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης. Ταυτόχρονα, όμως,η Σαουδική Αραβία αύξησε μαζικά το συνολικό αριθμό των γεωτρύπανων κατά τους τελευταίους μήνες του  τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός των εξεδρών έχει οριστεί να φτάσει το ρεκόρ 170, σχεδόν το διπλάσιο από τα 88 γεωτρύπανα τον Οκτώβριο του 2012", ανέφερε η έκθεση , προσθέτοντας ότι το Ριάντ  επίσης εξερευνούσε  την ανάπτυξη "πιο δαπανηρών υπεράκτιων πεδίων."
Αν το Ριάντ δεν είχε την πρόθεση να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα, γιατί σπεύδει να εγκαταστήσει νέες εξέδρες, κυρίως offshore, οι οποίες είναι 7 φορές πιο δαπανηρές στη λειτουργία τους ,ρωτά ο  Butler. Ο αναλυτής πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία λέει ψέματα για δεκαετίες σχετικά με την πραγματική ικανότητα του πετρελαίου της.
Για να παραμείνει στην κορυφή, το Ριάντ πρέπει να διατηρήσει  τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου πέρα από τα σύνορά του, ιδιαίτερα στην Υεμένη. To Δυτικό κατεστημένο βοηθά τη Σαουδική Αραβία, και με "λόγο": το Νοέμβριο του 2005, η Δημοκρατία της Υεμένης απαλλοτρίωσε λεκάνες πετρελαίου - την Marib Al-Jawf Block - από την εταιρεία πετρελαίου Hunt  και  τις θυγατρικές της ExxonMobil.
"Και η Big Oil μισεί χώρες που παίρνουν πίσω τους πόρους τους," παρατηρεί ο Μπάτλερ.
Ο αναλυτής επισημαίνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει από καιρό συνειδητοποιήσει τη σημαντική ικανότητα του φυσικού αερίου της Υεμένης. Παραθέτει το μυστικό του καλωδίου του 2008 του Πρέσβη Stephen A. Seche  , που δημοσιεύτηκε από το Wikileaks, το οποίο ανέφερε «ότι οι επαρχίες της Shabwa, Marib και al-Jawf έχουν μεγάλες δυνατότητες για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου."
Όσον αφορά το πετρέλαιο, σύμφωνα με την αναλυτική  Επισκόπηση (USGS) του 2002 της Γεωλογικής των Ηνωμένων Πολιτειών , η Υεμένη κατέχει τεράστια υπεράκτια κοιτασμάτα πετρελαίου πέραν των 3 ​​δις βαρελιών  του αποδεδειγμένου αποθέματος πετρελαίου,υπογραμμίζει ο αναλυτής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ούτε η κυβέρνηση Ομπάμα, ούτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να βοηθήσουν τους πολίτες της Υεμένης που βομβαρδίστηκε και σφυροκοπήθηκε από το  Ριάντ: όλοι τους έχουν τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.
"Έτσι, η εικόνα του  παζλ  του χάους της Υεμένης  πρέπει να είναι πλήρης για σας τώρα," καταλήγει ο Μπάτλερ.


Read more: http://sputniknews.com/politics/20160406/1037584835/saudi-arabia-yemen-gas-oil.html#ixzz45MKByZ45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...