Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Πίστη και έργα

                              

Ας μη νομίζουμε πως θα σωθούμε μόνο με την πίστη.Η πίστη χωρίς έργα δεν ωφελεί σε τίποτα.Ο Κύριος βέβαια είπε,ότι "ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται,ο δε απιστήσας κατακριθήσεται".Ο ίδιος όμως είπε και τούτο:"Ου πας ο λέγων μοι Κύριε,Κύριε εισελεύσεται εις την βασιλειάν των ουρανών,αλλ'ο ποιών το θέλημα του πατρός μου του εν ουρανοίς".Και ο απόστολος Παύλος γράφει για εκείνους που δεν έχουν καλά έργα:"Θεόν ομολογούσιν ειδέναι,τοις δε έργοις αρνούνται,βδελυκτοί όντες και απειθείς και προς παν έργον αγαθόν αδόκιμοι".


Όποιος πιστεύει ,αγωνίζεται να ταπεινωθεί,μετανοεί για τις αμαρτίες του,είναι πράος και ειρηνικός,μισεί την αδικία και αγαπάει τη δικαιοσύνη,γιατί θυμάται το ψαλμικό:"Ο αγαπών την αδικίαν μισεί την εαυτού ψυχήν".

Όσοι πιστεύουν δεν ξέρουν τι είναι υποκρισία ή κολακεία ή προσωποληψία,γιατί σ'όλες τις ενέργειες είναι ευθείς,τίμιοι και ειλικρινείς.Δεν υπερηφανεύονται και δεν "υψηλοφρονούν" για τους επαίνους και τις κολακείες,που τους κάνουν οι άλλοι.Αποστρέφονται τον κόσμο της αμαρτίας,ακολουθώντας την υπόδειξη του αποστόλου Παύλου:"Ουδείς στρατευόμενος εμπλέκεται ταις του βίου πραγματείαις,ίνα τω στρτολογήσαντι αρέση.Εάν δε και αθλή τις,ου στεφανούται εαν μη νομίμως αθλήση".


Όσοι πιστεύουν,δεν λένε ποτέ ψέμματα,δεν είναι πλεονέκτες,δεν κοινωνούν ανεξομολόγητοι,δεν κατακρίνουν τους .Με δυο λόγια,βαδίζουν προσεκτικά και σταθερά στο δρόμο των εντολών του Χριστού,και πιστεύουν σ'Αυτόν όχι με τα λόγια,αλλ' "εν έργω και αληθεία".

(Απόσταγμα πατερικής σοφίας,βασισμένο σε κείμενα του οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου,Ι.Μ.Παρακλήτου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...