Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Προβληματισμοί περί ιερωσύνης




Τελικά γιατί χειροτονηθήκαμε;Ποιος ο λόγος να αφήσουμε μαλλιά και γένια(όσοι το κάνουν ακόμα,υπάρχουν και πιο μοντέρνα looks πια)να φορέσουμε ράσα και να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο;Τι είναι αυτό που μας κίνησε σε αυτή τη κατεύθυνση;Και τι θέλουμε να πετύχουμε;Τι θεωρούμε σημαντικό;



Εννοώ φυσικά πέρα από τις αυτόματες "πνευματικές" απαντήσεις που βρίσκουμε στα βιβλία.Μιλάω για τη πεζή πραγματικότητα.Μιλάω για το πως φερόμαστε και κινούμαστε στην ενορία.Ποιος είναι τελικά ο σκοπός μας;Να έχουμε μια ήσυχη και άνετη ζωή με το μισθό του Δημοσίου(έστω κουτσουρεμένο λόγω κρίσης,άλλοι δεν έχουν ούτε αυτό)και τα όποια "τυχερά"(απαίσια λέξη,λες και είμαστε...άντε να μη πω).Να μας θαυμάζει ο κόσμος για το παρουσιαστικό ή τη φωνή μας ή την ευφράδεια του λόγου μας;Να τελούμε τα λατρευτικά μας καθήκοντα με στόμφο και μεγαλοπρέπεια ώστε να παρουσιάζουμε ένα όμορφο φολκλορικό θέαμα;Να τα έχουμε καλά με όλους;Να προσελκύουμε κόσμο ώστε να γεμίζει ο ναός και να αυξάνονται τα έσοδά του;Μήπως να μαζεύουμε δωρεές ώστε να φτιάχνουμε ακόμα μεγαλύτερους ναούς ή να στολίζουμε περισσότερο τους υπάρχοντες;

Και πώς αντιδρούμε σε μια κοινωνία που πνίγεται στην αδικία και τη ζήλεια;Μας απασχολεί το κακό στην ενορία μας;Το αντιμετωπίζουμε;Μιλάμε θαρραλέα εναντίον του ή σιωπούμε με τη λογική:"τι θες και μπλέκεσαι,κάνε τις λειτουργίες σου και πήγαινε σπιτάκι σου να ησυχάσεις".Και αγκαλιαζόμαστε με τους άδικους και τους άρπαγες χωρίς να τους κάνουμε έστω μια νύξη για την αμαρτωλότητα της συμπεριφοράς τους.Στεκόμαστε δίπλα στους αδικημένους;Στους περιθωριοποιημένους;Όχι με ένα απρόσωπο συσσίτιο αλλά με ένα χαμόγελο,με μια χειραψία,με έναν καφέ.Έτσι ώστε να δουν όλοι οι καθωσπρέπει και δήθεν νοικοκυραίοι ότι το χρήμα ή η δόξα δεν είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει;Στεκόμαστε δίπλα σε αυτόν που αγωνίζεται για την επιβίωσή του,για τα δικαιώματά του,για το ψωμί του;Ακολουθούμε τους Προφήτες,τους Αποστόλους,τους Πατέρες;

Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά,τότε γιατί στα κομμάτια γίναμε κληρικοί;

8 σχόλια:

  1. π. Κώστα, θεωρώ το "επάγγελμά" σου από τα πιο συναρπαστικά που υπάρχουν! Το δηλώνω με πάσα ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Αν υπήρχαν γυναίκες παπάδες θα γινόμουν κι εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα που σε απασχολεί είναι και δικός μου προβληματισμός. Θέλω να γραψω για αυτο κάποιες σκέψεις πιο αναλυτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπά-Κώστα έχεις το υψηλότερο διακόνημα τού κόσμου. Έχεις τη δυνατότητα νά "ανεβοκατεβάζεις" τό Πνεύμα Το Άγιο.
    Περπατάς κρατώντας τά Άγια Δισκοπότηρα καί οι Άγιοι Άγγελοι γύρω σου πού σε ακολουθούν καί συνωστίζονται κατά μυριάδες, κρύβονται μέσα στά φτερά τους γιατί δεν μπορούν νά σέ ατενίσουν στό πρόσωπο.
    Λυπάμαι πού πολλοί από εσάς δεν έχετε καταλάβει τι σόι υπούργημα και διακόνημα κουβαλάτε στις πλάτες σας.
    Φρόντισε αγαπητέ μου, καί τρυφερέ μου μην το χάσεις αυτό. Πρόσεξε καί σχεδίασε τι θά κάνεις την επόμενη μέρα της "Μεγάλης Συνόδου". Αλίμονό σου εάν δειλιάσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτό ακριβώς είναι που λέω.Θα γράψω και κάποια πράγματα πιο αναλυτικά σχετικά με καταστάσεις που έχω συναντήσει.Δε γίνεται να μεταβάλλουμε την ιερωσύνη στο απόλυτο τίποτα,με τις πράξεις μας.
      Μάλλον θα γίνει σειρά αναρτήσεων.

      Για τη Σύνοδο έμαθα κάποια άσχημα πράγματα(αν αληθεύουν)τόσο γι'αυτούς που αποτελούν την αντιπροσωπεία όσο και για τα μυαλά που κουβαλάνε.
      Ελπίζω,μέχρι την τελευταία μέρα,να ματαιωθεί.Ή έστω να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.Αλλιώς θα μιλάμε για καταστροφή.

      Διαγραφή
  4. Πάντως, πρέπει να ’σαι καιρό εκτός κλεινου αστεως, γιατί αλλιώς θα γνώριζες από πρωτο χέρι πως δεν υπάρχει πιο μοντέρνο look απ’το δικό σου, καθώς ένα διολου ευκαταφρόνητο ποσοστό νεολαιων τρεφει γενειαδα μακρα και άκρως περιποιημένη.. (hipsters) Οπότε, μάλλον από αντιδραση, οι συναδελφοι σου το 'χουν ριξει στις ξουρες & τους καλλωπισμούς!
    Κατά τ'άλλα, ο σωστός ιερέας πρέπει να 'ναι παραδειγματικος σαν άγαλμα και υπομονετικός / καρτερικός / συγχωρητικος σαν τον πατερα του άσωτου, αφού κι αυτος πατέρας > παπας είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χεχε!Ναι,το είχα ξεχάσει αυτό με τη νέα τάση.Η δικιά μου γενειάδα,πάντως,είναι σαν του ναυαγού!Αλλά δεν είναι τόσο σημαντικές οι τρίχες έτσι κι αλλιώς.Αλλιώς ο Μήτρογλου πάει για Πατριάρχης.
    Νομίζω ότι αυτή την υπομονή και τη συγχωρητικότητα τις χρησιμοποιούμε σαν φτιασίδωμα της αδιαφορίας και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας που έχουμε αποκτήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...