Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Προφήτης Αμώς,ο προφήτης της δικαιοσύνης

          

Ο Αμώς καταγόταν από το βασίλειο του Ιούδα(από την κώμη Θέκουε ευρισκόμενη Ν.Α. της Βηθλεέμ),κλήθηκε όμως να προφητεύσει στο ισραηλιτικό βασίλειο.Ήταν ποιμένας προβάτων και καλλιεργητής συκομορεών.



Παρουσιάστηκε ως προφήτης έναν αιώνα μετά τον Ηλία,περί το 760 π.Χ.Έλεγξε την καταπίεση των φτωχών από τους πλούσιους και άλλες κοινωνικές αδικίες,όπως επίσης έλεγξε με δύναμη τον οργιαστικό χαρακτήρα της λατρείας για τα ειδωλολατρικά στοιχεία,που της είχαν δώσει,και απειλούσε την θεία τιμωρία στο λαό(και στα δύο βασίλεια,και το ιουδαϊκό και το ισραηλιτικό)σαν αποτέλεσμα της αμαρτίας του.Το βιβλίο του Αμώς περιέχει μια καταγγελία των αμαρτιών του λαού του Θεού και άλλων εθνών(κεφ.1-2),επίσης περιέχει απειλητικούς λόγους κατά του ισραηλιτικού κράτους και ιδιαίτερα κατά των κατοίκων της Σαμάρειας για τις ποικίλες αμαρτίες τους και προαναγγέλει την "ημέρα του Κυρίου" ως ημέρα κρίσεως κατά του Ισραήλ(κεφ.3-6),ακόμη το βιβλίο περιέχει πέντε οράματα,που προμηνύουν την επερχόμενη καταστροφή του βορείου βασιλείου(κεφ.7-9).

Λέει ο Κύριος: “Μισώ, αηδιάζω τις γιορτές σας! Δε με αγγίζουν πια

 τα πανηγύρια σας…

 Πάψτε πια να με ξεκουφαίνετε με τους ύμνους σας. Τον ήχο από τις

 άρπες σας δεν θέλω

 πια να τον ακούω. Αντί γι’ αυτά, ας ρεύσει σαν νερό το δίκαιο

 άφθονο και η δικαιοσύνη

 σαν χείμαρρος αστείρευτος.”

Αμώς 5:21, 23-24


(Ιερεμία Γόρτυνος,η Παλαιά Διαθήκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...