Σάββατο 23 Απριλίου 2016

60000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα εισάγουμε από το Ιράν

Ελληνικά Πετρέλαια χρωστάει το Ιράν 755.000.000 $ για το πετρέλαιο που έχει εισαχθεί πριν από το 2012.

Το Ιράν έχει ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα, στέλνοντας 60.000 βαρέλια την ημέρα σε έναν από τους κύριους αγοραστές του ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη πριν από τις Δυτικές απαγορεύσεις αγορών  αργού πετρελαίου από την Τεχεράνη.

Η μεγαλύτερη βιομηχανία ραφιναρίσματος στην Ελλάδα τα "Ελληνικά Πετρέλαια",συμφώνησαν σε μια άμεση έναρξη των εισαγωγών ιρανικού αργού μετά από  μια συμφωνία προμήθειας με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν τον Ιανουάριο.
"Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τα Ελληνικά Πετρέλαια, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν προς την Ελλάδα ξανάρχισαν και 60.000 βαρέλια ανά ημέρα  εξάγονται σε αυτή την ευρωπαϊκή χώρα»,δήλωσε ο  Μοχσέν Qamsari της Εθνικής Εταιρείας ιρανικού πετρελαίου, το Σάββατο.
Η Ελλάδα ήταν ένας από τους κύριους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, πριν η ΕΕ απαγορεύσει τις εισαγωγές αργού ως μέρος των κυρώσεων  του 2012 κατά της Τεχεράνης.
Ιρανοί αξιωματούχοι νωρίτερα ανέφεραν ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αγοράσει ένα τέταρτο της ζήτησης για εισαγωγές  αργού από το Ιράν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μακροχρόνιας προμήθειας με τον  NIOC.
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου  του μέλους της ΕΕ ανήλθαν σε περίπου 420.000 βαρέλια την ημέρα κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2015, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ο Αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Amirhossein Zamaninia έφτασε στη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα, τον Ιανουάριο, η οποία περιελάμβανε την επίλυση των εκκρεμών πληρωμών αργού στον NIOC.
η Ελλάδα φέρεται να  χρωστάει στο Ιράν 755.000.000 $ για το πετρέλαιο που έχει εισάγει πριν από την επιβολή των κυρώσεων στην Τεχεράνη.
Ο υπουργός Πετρελαίου Bijan Zangeneh δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν είχε υπογράψει συμφωνίες για την εξαγωγή 700.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για την Ευρώπη.
Η ΕΕ ενδιαφέρεται για μακροχρόνιες συμβάσεις με το Ιράν και θεωρεί τη χώρα ως μια αξιόπιστη πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της, πρόσθεσε.
Η Ευρώπη εισήγαγε περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Ιράν πριν από τις κυρώσεις, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η Total της Γαλλίας, η ισπανική Cepsa και η Ρωσική Litasco ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές εταιρείες που επανέλαβαν το εμπόριο πετρελαίου με το Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων.
Άλλοι σημαντικές αγοραστές, όπως η αγγλο-ολλανδική Shell , η ιταλική Eni και  οι  εμπορικοί οίκοι Vitol, Glencore και Trafigura είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...