Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Οι Σέρβοι αποφασίζουν:ΕΕ ή Ρωσία

Ένας άνδρας ρίχνει την ψήφο του σε ένα σταθμό πολικότητα στο Βελιγράδι στις 24 Απριλίου, 2016. (AFP φωτογραφία)

Οι Σέρβοι ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες  θεωρείται από παρατηρητές ότι είναι ένα δημοψήφισμα για την προσπάθεια της χώρας για την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ψηφοφόροι στάθηκαν στην ουρά σε εκλογικά τμήματα την Κυριακή καθώς η Σερβία διεξάγει τις τρίτες κοινοβουλευτικές εκλογές της σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.


Μερικοί ψηφοφόροι έδειξαν σημάδια απάθειας, λέγοντας ότι είχαν αρκετές ψήφους κατά τα τελευταία χρόνια. Είπαν ότι άσκησαν το δικαίωμα ψήφου μόνο από καθήκον. 
Περίπου 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι κηρύχθηκαν με δικαίωμα ψήφου.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το Προοδευτικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς της φιλο-ΕΕ παράταξης πρόκειται να κερδίσει περίπου το ήμισυ των ψήφων, ενώ το φιλο-ρωσικό κόμμα του  ακροδεξιού Ριζοσπαστικού Κόμματος, μια αναγεννημένη υπερεθνικιστική ομάδα η οποία θέλει η Σερβία να εμβαθύνει τη συμμαχία της με τη Ρωσία, αντί της Ευρώπης, αναμένεται επίσης να κερδίσει έδρες.
Ο Βούτσιτς προκήρυξε την ψηφοφορία δύο χρόνια νωρίτερα, αναζητώντας μια σαφή εντολή να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μια «ευρωπαϊκή πορεία», λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό» με δεξιά κομμάτα.
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε τη διαδικασία μας ένταξης στην ΕΕ", δήλωσε ο Βούτσιτς.
Ο Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος ηγείται του Ριζοσπαστικού Κόμματος, είπε πως αν εκλεγεί, θα δημιουργήσει «ένα συνασπισμό με κόμματα που θέλουν απομάκρυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προσέγγιση με τη Ρωσία."
"Η Σερβία θα είναι ασφαλής μόνο αν ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα, η οποία μας βοήθησε πάντα και ποτέ δεν μας βομβάρδισε", δήλωσε ο Σέσελι σε μια πρόσφατη διαδήλωση στο βόρειο τμήμα της χώρας, κάνοντας μια αναφορά στον βομβαρδισμό της Σερβίας από το  ΝΑΤΟ το 1999  κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο τη δεκαετία του  1990.
Δικαστές του ΟΗΕ αθώωσαν πρόσφατα  τον Σέσελι από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που προκύψαν από τις Βαλκανικές συγκρούσεις.
Τα εκλογικά κέντρα επρόκειτο να κλείσουν στις 20:00 (18:00 GMT), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...