Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Το σπουργίτι-Συμβολισμός,λαογραφία,οικολογία

The Tree Sparrow
https://owlcation.com/social-sciences/The-Meaning-of-Sparrows-Identification-and-Folklore

Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλί και είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη τη Βρετανία και την Ιρλανδία (με την πιθανή εξαίρεση των ορεινών και βόρειων περιοχών). Είναι επίσης διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, και χάρη στις εισαγωγές από εποίκους, ευημερούν στη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Αυστραλία.

Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί έχουν υποχωρήσει και τώρα είναι λιγότερο συνηθισμένο να βλέπουμε σμήνη να τρώνε ή να τιτιβίζουν στις στέγες, αν και δεν πρέπει να είναι δύσκολο  να εντοπίσετε ένα οικιακό σπουργίτι, ειδικά σε αστικά πάρκα όπου ο κόσμος τα ταΐζει.


Υπάρχει μια απίστευτη ποσότητα λαογραφίας και δεισιδαιμονίας γύρω από αυτά τα φιλικά μικρά πουλιά που μάλιστα αναφέρονται και στη Βίβλο! Θα περιγράψω για το  πώς να ξεχωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους σπουργιτιών,  τι μπορούμε να κάνουμε για την μείωσή τους και  πόσο σημαντικά ήταν ιστορικά με όλους τους θρύλους που τα περιβάλλουν.

Τα δύο πιο συνηθισμένα είδη είναι το οικιακό σπουργίτι και το δεντρόβιο σπουργίτι .


Οικιακό σπουργίτι
Οικιακό σπουργίτι
Passer domesticus



Πρόκειται για το συνηθέστερο είδος σπουργιτιού και έχει μήκος 14-15 cm. Είναι ένα κοινωνικό πουλί και προτιμά κατοικημένες περιοχές για να φωλιάσει και να διαμείνει, όπου συχνά ζει σε μεγάλα σμήνη στις στέγες στις πόλεις και στις αγροτικές περιοχές.

Ο ενήλικος αρσενικός έχει γκρίζο στέμμα, μάγουλα και ουρά. Ο αυχένας, οι πλευρές του στεφανιού, η πλάτη και τα φτερά είναι καστανό καφέ, και τα κάτω μέρη είναι ανοιχτό γκρι. Έχει μαύρο λαιμό και στήθος, σκοτεινό ράμφος και κοκκινωπά πόδια. Το χειμώνα το καστανό χρώμα είναι λιγότερο έντονο και το ράμφος είναι πιο ανοιχτόχρωμο.

Το ενήλικο θηλυκό έχει κυρίως καφέ πάνω μέρη , συμπεριλαμβανομένου του στεφανιού, και η πλάτη είναι ραβδωτή με καφεκίτρινο χρώμα. Τα κάτω μέρη είναι ανοιχτό γκρι, και έχει μια ανοιχτόχρωμη supercilium (λωρίδα) πίσω από το μάτι.

Τα νεαρά πτηνά είναι παρόμοια με τα ενήλικα θηλυκά, εκτός από το γεγονός ότι το φτερωτό μοτίβο είναι λιγότερο διακριτό.
A male house sparrow dust-bathing
Ένα αρσενικό σπίτι σπουργίτι καθαρίζεται στη σκόνη

Το οικιακό σπουργίτι προτιμά κατασκευασμένα από τον άνθρωπο μέρη για να κάνει φωλιές όπως τρύπες σε τοίχους και στέγες. Ελλείψει κατάλληλου τοίχου ή οροφής, θα κάνει μια μεγάλη, ακατάστατη φωλιά σε ένα θάμνο. Τρώνε σπόρους και μικρά έντομα.

Το είδος αυτό έχει μειωθεί έως και 50% τις τελευταίες δεκαετίες, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά εκατομμύρια ζευγαρώματα που ζευγαρώνουν στη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Διασκεδαστικό γεγονός

Τα σπουργίτια έχουν ένα επιπλέον κόκαλο στη γλώσσα τους που τα βοηθά  να τρώνε σπόρους!

Ελληνική μυθολογία

Σύμβολο της Αγάπης

Το σπουργίτι ήταν ένα ιερό πουλί της Αφροδίτης, της θεάς της αγάπης, και συμβόλιζε την αληθινή αγάπη και μια πνευματική σχέση, όχι μόνο τη σφοδρή επιθυμία. (Αν και σε αντίθεση με αυτό, τα σπουργίτια θεωρούνται συχνά τα πιο πονηρά και σεξουαλικά ενεργά πουλιά!)

Στην Τροία , 9 σπουργίτια φαγώθηκαν από ένα φίδι και αυτό προμήνυε τα 9 χρόνια πολέμου!


Λαογραφία

Οιωνός Θανάτου

Στην ευρωπαϊκή λαογραφία, ένα σπουργίτι που πετάει στο σπίτι θεωρείται ως σημάδι επικείμενου θανάτου! Μια παραλλαγή αυτής της δεισιδαιμονίας είναι ότι στο Kent, στην Αγγλία, αυτός  που πιάνει ένα πρέπει να το σκοτώσει ή αλλιώς οι γονείς του θα πεθάνουν! Άλλες παραλλαγές περιλαμβάνουν εκείνες σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να σκοτώσει το σπουργίτι ή αλλιώς αυτός θα πεθάνει.

Ευτυχώς για τα σπουργίτια, σπάνια πετούν στα σπίτια των ανθρώπων και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να σκοτώσουν ένα, αν αυτό συμβεί!


The Tree Sparrow

Το δεντρόβιο σπουργίτι
Passer montanus

Το δεντρόβιο σπουργίτι είναι ο πιο αγροτικός συγγενής του οικιακού σπουργιτιού, επιλέγοντας τρύπες στα δέντρα ως προτιμώμενη περιοχή φωλιάσματος. Του αρέσουν τα ακατάστατα καλλιεργημένα αγροκτήματα εκμεταλλευόμενο τους συχνά σκορπισμένους σπόρους, και μερικές φορές μπορεί να παρατηρηθεί να τρέφεται μαζί με το οικιακό σπουργίτι σε αυτή τη περιοχή. Εκτός της εποχής αναπαραγωγής, το σπουργίτι δένδρων σχηματίζει μεγάλα σμήνη και τρέφεται σε χωράφια δίπλα σε σπίνους και τσίχλες.

Τα φύλα είναι παρόμοια.

Τα ενήλικα πουλιά έχουν ένα καστανό "καπελάκι"και ένα εντυπωσιακό μαύρο μπάλωμα στα κατά τα άλλα λευκά μάγουλα και την πλευρά του κεφαλιού. Έχει μια μαύρη ποδιά στα κατά τ' άλλα γκριζόλευκα κάτω μέρη, ενώ η πλάτη και τα φτερά είναι καφέ με λευκές γραμμές στα φτερά.

Τα νεαρά πουλιά είναι παρόμοια, αλλά τα σημάδια του προσώπου είναι πιο σκούρα και λιγότερο διακριτά.

Φωνή

Το δεντρόβιο σπουργίτι κάνει το ίδιο γνωστό τιτίβισμα με το οικιακό σπουργίτι , αλλά κάνει επίσης ένα κοφτό tik-tik κατά την πτήση.

Το δεντρόβιο σπουργίτι έχει υποστεί καταστροφική μείωση τις τελευταίες δεκαετίες και ο αριθμός του έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 90%!

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις μεταβολές των γεωργικών πρακτικών, ιδίως στην φύτευση φθινοπωρινών καλλιεργειών δημητριακών και στην επακόλουθη έλλειψη χωραφιών με χειμωνιάτικη χλόης. Επίσης, η αυξανόμενη χρήση αποτελεσματικών ζιζανιοκτόνων σημαίνει την απουσία "σπόρων ζιζανίων" σε πολλές περιοχές.

Βοηθήστε το δεντρόβιο σπουργίτι!

Εάν ζείτε σε μια αγροτική περιοχή όπου έχετε δει δεντρόβια σπουργίτια , βοηθήστε τα να φωλιάσουν βάζοντας πολλά κιβώτια φωλιάσματος σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στον κήπο σας!

Διασκεδαστικό γεγονός

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένα ιερογλυφικό που απεικόνιζε το οικιακό σπουργίτι. Χρησιμοποιήθηκε για τις λέξεις "μικρό", "στενό" ή "κακό".
Just above the sparrow is the word "forever".
Ακριβώς πάνω από το σπουργίτι είναι η λέξη "για πάντα".

Σπουργίτια οι Μεταφορείς των Ψυχών

Σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγυπτίους, τα σπουργίτια έπιαναν τις ψυχές των νεκρών και τις μετέφεραν στον ουρανό.

Οι ναυτικοί έκαναν συχνά ένα τατουάζ σπουργίτι με την ελπίδα ότι κάποιο θα έπιανε την ψυχή τους αν πέθαιναν στη θάλασσα!

Λαογραφία

Οιωνός Καλής τύχης

Στην ινδονησιακή δεισιδαιμονία, ένα σπουργίτι που πετάει στο σπίτι σας δείχνει καλή τύχη (ειδικά εάν χτίσει μια φωλιά!). Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ένας γάμος θα συμβεί σύντομα, και αν μια κυρία δει ένα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, θα βρει ευτυχία αν παντρευτεί  έναν φτωχό άνδρα. Το κάλεσμα του σπουργιτιού θα φέρει βροχή!

Στη Λογοτεχνία

Τα σπουργίτια αντιπροσωπεύονται στη λογοτεχνία καθ 'όλη την ιστορία, από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ποιητές, μέχρι τα πολυάριθμα θρησκευτικά κείμενα, και αργότερα από τον Chaucer και τον Σαίξπηρ. Οι αδελφοί Grimm έγραψαν ένα ιδιαίτερα τρομακτικό παραμύθι για ένα σπουργίτι.

Στη Βίβλο, χρησιμοποιήθηκαν ως προσφορές που έκαναν οι πολύ φτωχοί, και αντιπροσωπεύουν το ενδιαφέρον του Θεού για τις πιο μικρές και αμελητέες μορφές ζωής. Σε άλλα κείμενα το σπουργίτι χρησιμοποιείται για να δείξει την παρουσία του Θεού και την αγάπη Του για τα πάντα.

Ματθαίος 10:29 Δεν πωλούνται δύο σπουργίτια  για ένα χάλκινο νόμισμα; Και κανένα από αυτά δεν πέφτει στο έδαφος χωρίς τη θέληση του Πατέρα σας.

Ο Chaucer και ο Σαίξπηρ χρησιμοποιούν και οι δύο τα σπουργίτια για να υποδηλώσουν την πρόστυχη ή άτακτη σεξουαλική συμπεριφορά.

Τόσο ζεστός, ήταν, και πρόστυχος σαν ένα σπουργίτι ... Chaucer Canterbury Tales

Τα σπουργίτια δεν πρέπει να χτίζουν στα γεισώματα του σπιτιού του, επειδή είναι πρόστυχα  Σαίξπηρ Measures

Τα σπουργίτια εξακολουθούν να απεικονίζονται σήμερα στη λογοτεχνία, από μεταφορείς ψυχών σε ιστορίες φρίκης μέχρι την ποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...