Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Γιατί ο Ιούδας;

                              


Ενώ πλησίαζε το Πάσχα των Ιουδαίων οι Αρχιερείς και οι Γραμματείς προσπαθούσαν να βρουν ένα τρόπο να συλλάβουν τον Χριστό χωρίς να ξεσηκωθεί εναντίον τους ο λαός.Και τότε,λέει η αποψινή ευαγγελική περικοπή,μπήκε ο σατανάς στον Ιούδα,ο οποίος πήγε στους Αρχιερείς και τους υποσχέθηκε να τους παραδώσει τον Ιησού.


Γιατί όμως ο Ιούδας;Γιατί επηρεάστηκε αυτός από τον σατανά και όχι κάποιος άλλος από τους μαθητές;Γιατί από όλους τους μαθητές ο Ιούδας ήταν τόσο δεμένος με δύο πράγματα.Το χρήμα και την εξουσία.Να θυμηθούμε ότι ο Ιούδας κρατούσε το ταμείο και ότι σύμφωνα με τη διήγηση του Ευαγγελιστή Ιωάννη έκλεβε από τα χρήματα που υποτίθεται ότι κρατούσε για τις ανάγκες των μαθητών αλλά και για τους φτωχούς.Και να θυμηθούμε ακόμα ότι ο Χριστός σε κανένα αμαρτωλό δεν μίλησε άσχημα παρά μόνο στους φιλάργυρους και τους υπερήφανους.Αυτούς δηλαδή που έχουν ως ύψιστο αγαθό το χρήμα και ως όνειρο ζωής μια οποιαδήποτε θέση εξουσίας επί των συνανθρώπων τους.

Και ο πρώτος των φιλαργύρων ήταν ο Ιούδας.Αυτός που έκλεβε απ'όπου μπορούσε για να αυξήσει τα εισοδήματά του.Αλλά και ο πρώτος των υπερηφάνων.Γιατί ήθελε ο Ιησούς να κάνει ένοπλη επανάσταση,να διώξει τους Ρωμαίους δυνάστες και στη θέση τους,έλπιζε ο Ισκαριώτης ότι θα έμπαινε κυβερνήτης αυτός.Και όλοι όσοι ονειρεύονται πλούτη και δόξες και τιμές μετά από αυτόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μικροί Ιούδες. Ήταν δε τόσο υπερήφανος ο Ιούδας που όταν μετάνιωσε για την πράξη του,δεν πήγε να ζητήσει συγχώρηση από τον Χριστό αλλά προτίμησε να κρεμαστεί,πνιγμένος από το σκοινί της ίδιας του της υπερηφάνειας.

Αυτού του είδους οι άνθρωποι θα είναι πάντα ξένοι για τον Χριστό,και ποτέ δεν θα τον γνωρίσουν γιατί απλά,δεν θέλουν.Δεν αντέχουν αυτή τη τελευταία διδασκαλία του Ιησού στον Μυστικό Δείπνο:Σας δίνω το παράδειγμά μου,είπε,το πραγματικό μεγαλείο βρίσκεται στο να υπηρετείτε και όχι στο να σας υπηρετούν.Εγώ που είμαι Δάσκαλός σας,σας έπλυνα τα πόδια.Μη ζητάτε να είστε τύραννοι και να καταδυναστεύετε τους άλλους και μην ζητάτε να έχετε κοντά σας κόλακες που θα σας λένε όμορφα και ψεύτικα λόγια.Όποιος θέλει πραγματικά να είναι ο πιο διακεκριμένος ας γίνει υπηρέτης όλων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...