Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Ετεροκαθοριζόμενο κόμμα...

 


https://ardin-rixi.gr/archives/235668

Του Διδύμιου


Πώς να κινηθείς, αν είναι προσωρινή η εκεχειρία; Αν η αναστήλωση των συσχετισμών ετοιμάζεται; Πώς να ξεδιπλώσεις την ατζέντα σου; Είναι η ώρα που τα πασοκικά …ρέστα ξιφουλκούν για το …βαλσαμωμένο τους συνέδριο, με έπαθλο την αρχηγία. Η τακτική της Φώφης γνωστή: Ισαποστακισμός. Θεωρία του σκαντζόχοιρου. Ισορροπίες μήπως χάσουμε κι άλλα στελέχη, αφού δεν μπορούμε να τα επαναπατρίσουμε. Και ο μετεκλογικός της μετεωρισμός καλά κρατεί. Με άλλους να λένε ότι δεξιοφέρνει και άλλους ότι συριζοφέρνει. Εκκρεμές που παλινδρομεί.

Η μικρή βάρκα δεν βουλιάζει εύκολα, λένε. Και οι λιγοστοί επιβάτες της δεν έχουν καλύτερη συνταγή επιβίωσης. Προς τα πού την πάει η πρόεδρος; Άγνωστο. Τη μια με τον δρόμο της ιστορικής και κομματικής συνέπειας τις δύσκολες εποχές, και την άλλη στον δρόμο του λαϊκισμού. Το κομματικό όμως ακροατήριο γέρνει πια κεντροδεξιά. Και το κόμμα, στρίβοντας αριστερά, διολισθαίνει σε… πιο μονοψήφια νούμερα. Η ηγεσία κρυφογελάει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει επανάκτηση του παλιού ακροατηρίου. Και προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα της, να μη χάσει άλλους, και γέρνει κεντροαριστερά βλέποντας ότι ο κεντροδεξιός χώρος χάθηκε. Όμως επαναπατρισμός ψήφων δεν φαίνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λεηλάτησε το κόμμα, το αποψίλωσε, το συκοφαντεί, το γυροφέρνει. Και η πρόεδρος ξιφουλκεί κατά των δημοσκόπων. Δεν βλέπει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο των οπαδών της. Και μόνιμο στόχο έχει τους παλαιοπασόκους. Και επιχειρεί να επανασυσταθεί με ύφος πάτρωνα, λίγο αντιμνημονιακά, λίγο αντιδεξιά, λίγο …παλαιοπασοκικά.

Έτσι θα επιχειρήσει να κρατήσει και τη σφραγίδα του μαγαζιού. Τόσο όσο. Το παλεύει. Ας διολισθαίνει σε χαμηλότερα νούμερα. Γιατί και τα γραφειοκρατικά απομεινάρια δεν σκάνε. Ας κατάντησε το κόμμα, ένα κόμμα ήπιας καταγγελίας, που απλά περιμένει να …ξεφουσκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και λοξοκοιτώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, δεν πείθεις ότι σε ενδιαφέρει μια αυτόνομη πορεία. Γιατί η ηγεσία πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι εσωκομματικό και όχι στρατηγικής. Θέμα εσωστρέφειας και μηχανισμών.

Η πρόεδρος αυτοεγκλωβίζεται προτάσσοντας τις προσωπικές φιλοδοξίες της. Και κάνει το κόμμα στενό, ιδιωτικό, αρχηγικό. Βλέποντας τα σχέδιά της για μια νέα κεντροαριστερά να καταρρέουν, προχωρά σ’ ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, με προσωποπαγή γνωρίσματα και πολύ αρχηγισμό. Η ηγεσία έχει στο βάθος του μυαλού τον ΣΥΡΙΖΑ, η βάση κλοτσάει και η αρχηγός, μοιραία κι άβουλη, παρακολουθεί το ροκάνισμα στελεχών και ψηφοφόρων.

Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του ιστορικού κόμματος. Δεν έχει τα ηγετικά προσόντα, αδυνατεί να ανασυνθέσει την ιστορική παράταξη.

Και το κόμμα θα συνεχίζει να ετεροκαθορίζεται, παλινδρομώντας.

Διδύμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...