Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ψόφια γλώσσα

 




Με αφορμή και το έγκλημα που έκανε αυτός ο εξαίρετος νέος στα Γλυκά Νερά,  βλέπω να χρησιμοποιείται πολύ- από μέσα που πρόσκεινται σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο- ο όρος γυναικοκτονία. Ομολογώ ότι έχω μια κάποια δυσκολία να τον καταλάβω αυτόν τον όρο. Όπως το αντιλαμβάνομαι, ο γυναικοκτόνος είναι ένας τύπος ο οποίος σκοτώνει γυναίκες μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Χωρίς άλλο λόγο.

Αυτό προφανώς δεν ισχύει στην περίπτωση του συζυγοκτόνου πιλότου, ούτε και σε κάποια άλλη περίπτωση που έχουμε δε στην Ελλάδα τουλάχιστον. Ο συζυγοκτόνος σκοτώνει τη σύζυγό του, όχι επειδή είναι γυναίκα αλλά επειδή έχουν κάποιες διαφορές, Μπορεί οι διαφορές να είναι στο μυαλό του και μόνο αλλά έστω κι εκεί υπάρχουν. Να τη προσέχουμε τη γλώσσα βρε παιδιά. Γιατί αν χρησιμοποιούμε λέξεις σε μεγάλη συχνότητα και χωρίς αιτιολόγηση σαφή, τότε χάνουν την αξία και τη σημασία τους.

Ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως βλέπουν και πως συμπεριφέρονται οι άντρες στις γυναίκες και στην Ελλάδα είναι αναμφισβήτητο. Με επικοινωνιακές ανοησίες πολιτικής κορεκτίλας όμως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Τουλάχιστον προς το καλύτερο.

7 σχόλια:

  1. Πραγματικα! Στις ημερες που ζουμε οι λεξεις που χρησιμοποιουνται για να χρακτηρισουν καποιες πραξεις ειτε ειναι νομικα κολασιμες ειτε αλλου ειδους ενεργειες εχουν αλλαξει μορφη και κατ' επεκταση αλλαζει και το νοημα τους! Θα μπορουσε να θεωρηθει συνομωσιολογικο αυτο που θα πω αλλα εχω την αισθηση οτι πρεπει να υπαρχει καποια σκοπιμοτητα πανω σε αυτο! Για να σου δωσω να καταλαβεις εδω και καιρο-δε θυμαμαι κιολας εαν συνεβαινε απο παντοτε-στην ορολογια της Ιατρικης τη "ταση αυτοκτονιας" τη χαρακτηριζουν ως "ταση αυτοκαταστροφης". Δε ξερω εαν υπαρχει πανω σε αυτο το κομματι η παρεμβαση της βιοηθικης η καποια αλλη ανθρωπινη παρεμβαση! Παντως σιγουρα οταν αλλαζουν οι λεξεις τοτε αλλαζει και το νοημα που χαρακτηριζει τη πραξη που οριζει η λεξη που οριζει την αντιστοιχη πραξη! Προσφατα πριν απο καμποσο καιρι συζητουσα στη δουλεια μου με εναν δικηγορο και μου ειπε κατι ας το πουμε σημαντικο! Μου ειπε οτι "πισω απο τις λεξεις κρυβεται ο διαβολος". Με αυτο που μου ειπε ηθελε να πει οτι καποιες λεξεις θεωρητικα γινονται ευπλαστες ωστε να αλλαζει θεωρητικα κατα περισταση το νοημα τους! Βεβαια καποιοι απο εμας θα δουν καποια σκοπιμοτητα πανω σε αυτο και καποιοι αλλοι μπορει να δουν καποια "τυχαιοτητα" η καποια "αναγκαιοτητα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι συνομωσιολογικό. Αν ελέγξεις τη γλώσσα, εν πολλοίς ελέγχεις και τη σκέψη και την πολιτική.

      Διαγραφή
    2. Αυτο οντως ισχυει! Ουσιαστικα βεβαια εαν ελεγξεις το τροπο σκεψης του κοσμου ελεγχεις και πολλους περισσοτερους τομεις περα απο το τομεα της πολιτικης! Παντως απο οτι μου εδωσε να καταλαβω αυτος ο δικηγορος τουλαχιστον πανω στο κομματι των ανθρωπινων νομων οι λεξεις γινονται ευπλαστες κατα "περισταση". Σιγουρα ωστοσο οι πολιτικαντηδες ειναι "δεινοι" χειριστες του λογου και "ρητορες". Οπως θα ελεγε και ο Φατσεας την Ελληνικη γλωσσα την "εγχειριζονται" απταιστως. χα!χα!

      Διαγραφή
  2. Νομικά τουλάχιστον δεν γίνεται να καθιερωθεί αυτός ο όρος για πολλούς λόγους. Θα μπορούσαν όμως τα νομικά πλαίσια να είναι πιο αυστηρά και να προβλέπονται αυστηρότερες ποινές σε τέτοιες περιπτώσεις γιατι κακά τα ψέματα είναι ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενο.
    Όπως έγραψα και σε άλλο άρθρο παρακάτω, το κύριο ζητούμενο πρεπει να είναι η πρόληψη. Τι να κάνω την αυστηρή ποινή αν δεν παρέχεις βοήθεια σε πρώτο βαθμό σε ένα θύμα ενδοοικογενειακής (και όχι μόνο) βίας. Στην πράξη, όχι στα λόγια. Τέτοια θύματα είναι απίστευτα εκτεθειμένα και δεν προστατεύονται στο ελάχιστο. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To προληπτικό κομμάτι είναι τουλάχιστον γελοίο. Να μην πω ανύπαρκτο. Θα μπορούσαν σε περίπτωση που ο άντρας σκοτώνει τη γυναίκα του να διπλασιάζεται αυτομάτως η ποινή. Και όχι μόνο σε περίπτωση γάμου ή συμφώνου. Αλλά και σε απλή σχέση.

      Από την άλλη πρέπει να ξεριζωθεί αυτή η νοοτροπία από την κοινωνία μέσω της παιδείας. Λέμε και κανένα αστειάκι να ελαφρύνει η ατμόσφαιρα.

      Διαγραφή
    2. Το προληπτικό κομμάτι είναι εκνευριστικά ανύπαρκτο νομικά και θεσμικά. Πάντα ήταν.
      Πόσες μανάδες σακατεμένες με παιδιά στην αγκαλιά, τρέχουν κάθε τόσο στα ΑΤ για δήθεν προστασία. Ο αξιωματικός υπηρεσίας θα τους πει αν θέλουν να υποβάλουν μήνυση, αν όχι κάνει μια σύσταση στον ξυλοδάρτη και τέλος. Και αν τυχόν ο ξυλοδάρτης μηνυθεί, και όταν κάποτε με τα πολλά φτάσει στο ακροατήριο και τιμωρηθεί, μέσα δεν μπαίνει, απλά θα αποκτήσει μητρώο με μια ποινή της πλάκας. Θα συνεχίσει δε να κάνει τα ίδια στο θύμα, καθ' όλο το διάστημα που μιλάμε.

      ΥΓ. Ασφαλώς και μετράει και η κουλτούρα και η παιδεία. Άλλες καταστάσεις υφίστανται σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής, είμαστε παιδική χαρά μπροστά τους. Απο κει και πέρα καλή η παιδεία αλλά αν περιμένουμε μόνο από αυτή, ζήτω που καήκαμε. (Deso)

      Διαγραφή
    3. Είναι τραγική και η ίδια η κοινωνία που πάντα ξέρει και πάντα πέφτει από τα σύννεφα και ποτέ δε κάνει τίποτα.

      Ποια παιδεία; Είναι ανέκδοτο από μόνη της η λέξη

      Διαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...