Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Το Ιερό Πείραμα του Ουίλιαμ Πεν

 


https://www.learnreligions.com/william-penn-and-his-holy-experiment-701369

Ο William Penn (1644-1718), ένας από τους πιο διάσημους πρώτους Quakers, έθεσε σε εφαρμογή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις στην αμερικανική αποικία που ίδρυσε, με αποτέλεσμα ασυναγώνιστη ειρήνη και ευημερία.


Γρήγορα γεγονότα: William Penn

Γνωστός ως: Υπουργός, ιεραπόστολος, κυβερνήτης της Πενσυλβανίας

Γεννήθηκε : 14 Οκτωβρίου 1644 στο Λονδίνο, Αγγλία

Πέθανε : 30 Ιουλίου 1718 στο Ruscombe της Αγγλίας

Εκπαίδευση : Chigwell School, Essex, Αγγλία Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Προτεσταντική Ακαδημία, Saumur, Γαλλία

Δημοσιευμένα Έργα : Το Sandy Foundation Shaken - No Cross, No Crown

Βασικά επιτεύγματα : Ενσωματώνοντας την ηθική των Κουάκερων στην αποικία της Πενσυλβάνια, ο Πεν δημιούργησε μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή στην οποία κατέφυγαν πολλοί. Έθεσε ένα παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει ο χριστιανισμός εν δράσει. Οι αρχές της ελευθερίας του επηρέασαν αργότερα τη σύνταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ .

Σύζυγος : Gulielma Maria Springett (πέθανε το 1694) ·Hannah Callowhill

Διάσημο γνωμικό: "Το σωστό είναι σωστό, ακόμη και αν όλοι είναι εναντίον του, και το λάθος είναι λάθος, ακόμη και αν όλοι είναι υπέρ αυτού."


Γιος ενός Βρετανού ναύαρχου, ο William Penn ήταν φίλος του George Fox , ιδρυτή της Θρησκευτικής Εταιρείας Φίλων ή των Quakers. Όταν ο Πεν μεταστράφηκε στους Κουάκερους, βίωσε την ίδια αδυσώπητη δίωξη στην Αγγλία με τον Fox.


Αφού φυλακίστηκε για τις πεποιθήσεις του ως Κουάκερος , ο Πεν συνειδητοποίησε ότι η Αγγλικανική εκκλησία είχε πολύ ισχυρή επιρροή στην Αγγλία και δεν θα ανεχόταν την Εκκλησία των Φίλων εκεί. Η κυβέρνηση χρωστούσε στην οικογένεια του Penn μισθούς 16.000 £ για τον αείμνηστο πατέρα του William, οπότε ο William Penn έκλεισε μια συμφωνία με τον Βασιλιά.


Ο Πεν πήρε έναν καταστατικό χάρτη για μια αποικία στην Αμερική, σε αντάλλαγμα για την ακύρωση του χρέους. Ο Βασιλιάς σκέφτηκε το όνομα "Πενσυλβάνια", που σημαίνει "Δάση του Πεν", για να τιμήσει τον Ναύαρχο. Ο Πεν θα ήταν ο διαχειριστής, και στην αρχή κάθε έτους, έπρεπε να πληρώνει στον Βασιλιά δύο δέρματα κάστορα και το ένα πέμπτο οποιουδήποτε χρυσού και αργύρου θα εξορυσσόταν στην αποικία.


Η Πενσυλβάνια εγγυάται δίκαιη κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον Χρυσό Κανόνα, ο William Penn διαβεβαίωσε το δικαίωμα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, την ελευθερία από τους περιορισμούς στις επιχειρήσεις, την ελευθερία του τύπου και τη δίκη από σώμα ενόρκων. Τέτοια ελευθερία ήταν άγνωστη στις αμερικανικές αποικίες που ελέγχονταν από τους Πουριτανούς . Σε αυτές τις περιοχές, κάθε πολιτική διαφωνία ήταν έγκλημα.



Παρόλο που προερχόταν από μια οικογένεια ανώτερης τάξης, ο William Penn είχε δει την εκμετάλλευση των φτωχών στην Αγγλία και δεν ήθελε καμία συμμετοχή σε  αυτήν. Παρά τη γενναιόδωρη και διακριτική μεταχείριση των πολιτών της Πενσυλβανίας, το νομοθετικό σώμα  παραπονέθηκε για τις εξουσίες του ως κυβερνήτης, τροποποιώντας το σύνταγμα αρκετές φορές για να εξηγήσει τους περιορισμούς του.


Ειρήνη και ισότητα

Η ειρήνη, μια από τις κυριότερες αξίες του Κουάκερων, έγινε νόμος στην Πενσυλβάνια. Δεν υπήρχε στρατιωτική θητεία αφού οι Κουάκεροι απέρριπταν τον πόλεμο. Ακόμα πιο ριζοσπαστική ήταν η μεταχείριση του Penn στους ιθαγενείς Αμερικανούς.


Αντί να κλέβει γη από τους Ινδιάνους, όπως έκαναν οι Πουριτάνοι, ο Γουίλιαμ Πεν τους αντιμετώπισε ως ίσους και διαπραγματεύτηκε αγορές από αυτούς σε λογικές τιμές. Σεβόταν τα έθνη Susquehannock, Shawnee και Leni-Lenape τόσο πολύ που έμαθε τις γλώσσες τους. Μπήκε στα εδάφη τους άοπλος και χωρίς συνοδεία, και θαύμαζαν το θάρρος του.


Για να διασφαλίσει τον κανόνα της ισότητας, ο Πεν καθιέρωσε ένα πρότυπο δικαστικό σύστημα για τις  διαφορές μεταξύ Ινδιάνων και εποίκων. Η κάθε πλευρά είχε τον ίδιο αριθμό ανδρών στο σώμα των ενόρκων. Λόγω των δίκαιων συμφωνιών του William Penn, η Πενσυλβάνια ήταν μια από τις λίγες αποικίες που δεν είχαν Ινδιάνικες εξεγέρσεις.


Μια άλλη αξία των Κουάκερων, η ισότητα, βρήκε τη θέση της στο Ιερό Πείραμα του Penn. Αντιμετώπιζε το ίδιο τις γυναίκες με τους άντρες, κάτι το επαναστατικό για τον 17ο αιώνα. Τις ενθάρρυνε να μορφωθούν και να μιλούν όπως οι άντρες.


Κατά ειρωνικό τρόπο, οι πεποιθήσεις των Κουάκερων για την ισότητα δεν κάλυπταν τους Αφροαμερικανούς. Ο Penn είχε σκλάβους, όπως και οι άλλοι Κουάκεροι. Οι Κουάκεροι ήταν μια από τις πρώτες θρησκευτικές ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη δουλεία , το 1758, αλλά αυτό ήταν 40 χρόνια αφότου πέθανε ο Penn.


Ανεξιθρησκία

Ίσως η πιο ριζοσπαστική κίνηση που έκανε ο William Penn ήταν η πλήρης θρησκευτική ανοχή στην Πενσυλβάνια. Θυμόταν πάρα πολύ καλά τις δικαστικές μάχες και τις ποινές φυλάκισης που είχε εκτίσει στην Αγγλία. Σαν Κουάκερος, ο Penn δεν έβλεπε καμία απειλή από άλλες θρησκευτικές ομάδες. Πίστευε ότι κάθε άτομο έπρεπε να αναζητήσει τον Θεό με τον δικό του τρόπο.


Ενώ οι άλλες αμερικανικές αποικίες είχαν καθεμία επίσημη εκκλησία, η Πενσυλβανία δεν είχε. Ο Penn προσέφερε ακόμη και δωρεάν γη σε ορισμένες από τις ομάδες. Ωστόσο, μόνο οι Χριστιανοί είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν και να κατέχουν πολιτικό αξίωμα.


Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στην Ευρώπη. Η Πενσυλβάνια πλημμύρισε σύντομα μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων Άγγλων, Ιρλανδών, Γερμανών, Καθολικών και Εβραίων, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία καταδιωγμένων Προτεσταντικών ομάδων.


Δίωξη ξανά στην Αγγλία

Με την αλλαγή στη βρετανική μοναρχία, η τύχη του William Penn ανατράπηκε όταν επέστρεψε στην Αγγλία. Συνελήφθη για προδοσία, κατασχέθηκε η περιουσία του, έγινε φυγάς για τέσσερα χρόνια, κρυμμένος στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου. Τελικά, το όνομά του αποκαταστάθηκε, αλλά τα προβλήματά του δεν είχαν τελειώσει.


Ο αδίστακτος συνεργάτης του, ένας Κουάκερος που ονομαζόταν Philip Ford, εξαπάτησε τον Πεν να υπογράψει μια πράξη που μετέφερε την Πενσυλβάνια στον Ford. Όταν ο Φορντ πέθανε, η σύζυγός του είχε ρίξει τον Πεν στη φυλακή για  χρέη.


Ο Πεν υπέστη δύο εγκεφαλικά επεισόδια το 1712 και πέθανε το 1718. Η Πενσυλβάνια, η κληρονομιά του, έγινε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και ευημερούσες αποικίες. Παρόλο που ο William Penn έχασε 30.000 £ στη διαδικασία, θεώρησε επιτυχία το ιερό του πείραμα με τη διακυβέρνηση των Κουάκερων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρωτας, ένα σύμπαν

  Αν μου ζητούσε κάποιος να βρω μια φωτογραφία για τον έρωτα, θα έβαζα μια σαν κι αυτή που συνοδεύει το κείμενο. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σύ...