Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Η γνώση δεν φαίνεται να έχει καμιά σπουδαιότητα μπροστά στη «γνώμη»

 



Είναι πολύ δύσκολο να πλαισιωθεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Αυτό ήταν το διακύβευμα του διαφωτισμού, αυτό παραμένει και της σημερινής εποχής. Στα ηλεκτρονικά μέσα οι άνθρωποι ασκούν το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης σε πράγματα στα οποία δεν μπορούν να έχουν γνώμη. Παρατηρείται το φαινόμενο ενός ηφαιστείου γνωμών, διατύπωση γνωμών χωρίς γνώση. Η γνώση δεν φαίνεται να έχει καμιά σπουδαιότητα μπροστά στη «γνώμη». Αυτό το πρόβλημα δεν είναι χαρακτηριστικό του Μεσαίωνα, αν και σε κάθε χρονική περίοδο υπάρχουν ιερά και όσια. Τα σημερινά ιερά και όσια είναι όσα προωθεί το κίνημα της πολιτικής ορθότητας προκαλώντας τρομερό backlash, ανάκρουση ακροδεξιάς και μισανθρωπισμού.

Ο Τραμπ έπεσε, ο τραμπισμός όμως ζει και βασιλεύει. Όχι μόνο στην Αμερική και αυτό φάνηκε έντονα με αφορμή την πανδημία. Πώς θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα όλο αυτό το κύμα συνωμοσιολογίας και λαϊκισμού; Θερίζουμε ό,τι σπέρνει ο αυταρχισμός του Καλού, οι κακές ηγεσίες, τα ανθρωπάκια που συγκεντρώνουν κύρος και αξιοπιστία στο Διαδίκτυο. Δεν υπάρχει λύση σε δημοκρατικό πλαίσιο.


Σώτη Τριανταφύλλου

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politismos/soti-triantafylloy-synenteyxi-iefimerida-den-ypohoro-den-siopo



2 σχόλια:

  1. Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό όταν κάποιος φάσκει και αντιφάσκει μέσα σε ένα κείμενο. Ειδικά μέσα σε ένα μικρό κείμενο (ούτε 20 σειρές) ! !

    Σίγουρα η γνώση έχει μεγαλύτερη αξία από την γνώμη. Δεν διαφωνώ. Αλλά ... μήπως έγινε λάθος στην μετάφραση ? (Anyway θα συγκρατηθώ και δεν θα κάνω αστείο με το όνομα "Σώτη")

    Υποτίθεται ότι μιλάει για δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, για το διακύβευμα του διαφωτισμού και για Μεσαίωνα, για ανάκρουση ακροδεξιάς και μισανθρωπισμού, αλλά ταυτόχρονα την πειράζει η συνωμοσιολογία ? Τελικά, είναι ή δεν είναι η κυρία Σώτη υπέρ της ελευθερίας του λόγου ? Η πολιτική ορθότητα είναι ή δεν είναι ανάκρουση ακροδεξιάς και μισανθρωπισμού ? Και (ειλικρινά δηλαδή) έχει ιδέα αυτή η κυρία Σώτη για το τι ήταν ο Μεσαίωνας ???

    Ο Μεσαίωνας (για να υπενθυμίσω στους αναγνώστες και σχολιαστές αυτής της ιστοσελίδας) ήταν η εποχή που ο Πάπας είπε το "πίστευε και μη ερεύνα" καταδικάζοντας σε (βολική γι'αυτόν) αμάθεια το λαό ! Πώς αλλιώς θα έκανε αλλαγές στα δόγματα ? Πώς θα γινόταν αλάθητος ? Και μόλις η Δύση ξανα- έμαθε γράμματα, ήρθε ο Διαφωτισμός χεράκι χεράκι με τον Προτεσταντισμό ! (Που γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο Προτεσταντισμός πρώτα πρώτα αντιτάχθηκε στα περίεργα δόγματα του Πάπα!)

    Η πολιτική ορθότητα, από την άλλη, είναι μια μισάνθρωπη και άκρως φασιστική λογοκρισία που δεν σε αφήνει να εκφραστείς δημόσια για πράγματα που θεωρεί εκείνη ως taboo ! Μη λέτε τους μωαμεθανούς μωαμεθανούς, μη λέτε τους ομοφυλόφιλους ομοφυλόφιλους, μη χρησιμοποιείτε την λέξη ανωμαλία για τις σεξουαλικές ταυτότητες, μη λέτε τον αιρετικό αιρετικό και τον Τούρκο απόγονο των Μογγόλων ! Είναι αυτό ελευθερία του λόγου ?

    Ή μήπως είναι ελευθερία του λόγου το να φιμώσουμε τους συνωμοσιολόγους ? Οι συνωμοσιολόγοι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες !!! Οι μόνοι που προσπαθούσαν να τους φιμώσουν παλαιότερα ήταν κάτι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, στην περίπτωση που κάποιο συνωμοσιολογικό αφήγημα θα έβγαζε προς τα έξω κάποιο δικό τους μυστικό ! Ποιός άλλος τόσες και τόσες δεκαετίες ασχολήθηκε με τους συνωμοσιολόγους ? Δεν είναι πολύ περίεργο που ξαφνικά μια ολόκληρη κυβέρνηση και πρώτος πρώτος ο πρωθυπουργός ασχολούνται τόσο πολύ με τους συνωμοσιολόγους και τους ψεκασμένους ?

    Αλλά ειδικά εκείνο το επιχείρημα "Πώς θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα όλο αυτό το κύμα συνωμοσιολογίας", είναι όλα τα λεφτά !!! Είναι δυνατόν ??? Κινδυνεύουμε από τους συνωμοσιολόγους ? Κινδυνεύει η ανθρωπότητα ? Είμαστε σοβαροί ? Τι ακριβώς θα μας κάνουν ? Θα μας βάλουν αλουμινόχαρτα στα κεφάλια μας και θα πέσουν τα likes στο Facebook ???

    Και για να κλείσω το συλλογισμό: Το αν θα δεχτείς μια γνώμη ή όχι, είναι προσωπικό σου δικαίωμα. Το αν θα ψάξεις να βρεις αν ισχύει επιστημονικά αυτή η γνώμη, είναι επιλογή σου. Όπως, επιλογή σου είναι το αν θα δώσεις προτεραιότητα στη γνώση έναντι της γνώμης. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου. Και ελευθερία του λόγου σημαίνει να μπορεί ο κάθε συνωμοσιολόγος να κάθεται στο πάρκο με το αλουμινόχαρτο στο κεφάλι και να λέει ό,τι του κατέβει, ΧΩΡΊΣ να φοβάται ότι θα τον συλλάβουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι κείμενο είναι απάντηση σε ερώτηση. Ολόκληρη η συνέντευξη υπάρχει στον σύνδεσμο.

      Διαγραφή

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...