Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Στη βορειοδυτική Κίνα , οι επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθωμένα στοιχεία για ένα νέο είδος γίγαντα ρινόκερου

 


https://ecozen.gr/2021/06/anakalypsi-neo-eidos-rinokerou-psilotero-apo-tin-kamilopardali/

Σύνταξη: ecozen.gr


Στη βορειοδυτική Κίνα , οι επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθωμένα στοιχεία για ένα νέο είδος γίγαντα ρινόκερου, «ψηλότερο από μια καμηλοπάρδαλη» που έζησε πριν από 26,5 εκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά που περιπλανήθηκαν ποτέ στον πλανήτη.


Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology , ο ρινόκερος Paraceratherium linxiaense ζύγιζε 21 τόνους – το ισοδύναμο τεσσάρων μεγάλων αφρικανικών ελεφάντων – και θα μπορούσε να φτάσει κοντά στα 7 μέτρα για να βόσκουν φύλλα από τις ψηλότερες κορυφές των δένδρων.



Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, λένε ότι τα ευρήματα προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για τη διανομή αυτού του μακράς εξαφάνισης θηλαστικού σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο, ρίχνοντας περισσότερο φως στην εξελικτική γενεά των σύγχρονων ρινόκερων.


Στην έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν πλήρως απολιθωμένα απολιθώματα κρανίου και οστού της γνάθου που ανακτήθηκαν από τη λεκάνη Linxia στην επαρχία Gansu της Κίνας, μεταξύ των καταθέσεων που αφορούσαν την ύστερη περίοδο ολιγοκενίου πριν από 34 έως 23 εκατομμύρια χρόνια.


Βρήκαν επίσης συναφή απολιθωμένα μέρη του σώματος του ρινοκέρου, συμπεριλαμβανομένου του οστού άτλαντα που συνδέει το κρανίο με τη σπονδυλική στήλη, καθώς και τρεις σπονδύλους από άλλο άτομο στην τοποθεσία στα βορειοανατολικά σύνορα του Θιβετιανού Οροπέδιου.


Η ανάλυση

Με βάση την ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα απολιθώματα ανήκαν σε ένα εντελώς νέο είδος διαφορετικό από άλλους γνωστούς γιγαντιαίους ρινόκερους.


Βαθύτερη εκτίμηση του οστού του άτλαντα και του οστού του άξονα, ο δεύτερος σπόνδυλος που κατεβαίνει από την κορυφή της σπονδυλικής στήλης, αποκάλυψε ενδείξεις ότι ο ρινόκερος είχε μακρύ και εύκαμπτο λαιμό.


Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης στοιχεία από τη γενετική ανάλυση των δειγμάτων ότι το Paraceratherium linxiaense σχετίζεται με ένα άλλο γιγαντιαίο είδος ρινόκερου από το δυτικό Πακιστάν, υποδεικνύοντας ότι το γένος ήταν ευρέως διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδικής υποηπείρου.


Κατά τη διάρκεια αυτής της προϊστορικής χρονικής περιόδου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο γιγαντιαίος ρινόκερος θα μπορούσε να «διασκορπιστεί ελεύθερα» από το Μογγολικό Οροπέδιο στη Νότια Ασία κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Ωκεανού του Τεθύ – μια προϊστορική θάλασσα που έχει πλέον ενσωματωθεί σε οροσειρές που εκτείνονται από τη βόρεια Τουρκία έως βόρειο Ιράν, Αφγανιστάν, Θιβέτ και Ινδοκίνα λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.


«Η περιοχή του Θιβέτ φιλοξένησε πιθανώς ορισμένες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, πιθανώς κάτω από 2.000 μέτρα κατά τη διάρκεια του Ολιγοκενίου, και η γενεαλογία των γιγαντιαίων ρινοκέρων θα μπορούσε να είχε διασκορπιστεί ελεύθερα κατά μήκος της ανατολικής ακτής του Ωκεανού της Τέθας και ίσως μέσω ορισμένων πεδινών της περιοχής», έγραψαν οι επιστήμονες στην μελέτη.


Με πληροφορίες του Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...