του Νίκου Αβουκάτου
Οι μέλισσες γίνονται δυστυχώς θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου με φυτοφάρμακα που εξελίσσεται κατά διαστήματα στην ύπαιθρο. Η κείμενη νομοθεσία βέβαια ευνοεί και προστατεύει τη μέλισσα. Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις των μελισσών έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα.
Πριν λίγες ημέρες μελισσοκόμος αντίκρισε ένα αποκρουστικό θέαμα με τη θανάτωση εκατοντάδων μελισσών του στην περιοχή Μάκρης και Αρχανίου στον δήμο Μακρακώμης, στη Φθιώτιδα. Όπως είπε στη Greenagenda.gr ο μελισσοκόμος, Βαγγέλης Σταμέλος, «ασυνείδητοι αγρότες ράντισαν με φυτοφάρμακα τις δενδρώδεις καλλιέργειες για τη μελίγκρα και για την απεντόμωση χωρίς να λάβουν υπόψη τους τις σχετικές οδηγίες και τη νομοθεσία. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά για τα μελίσσια μου. Η οικονομική ζημιά μου είναι μεγάλη. Από τα 30 μελίσσια μου παράγονται κατά μέσο όριο 15 κιλά μελιού. Το χρηματικό όφελος κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ».
«Δυστυχώς παρατηρείται αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Η προσφορά της μέλισσας είναι μεγάλη αλλά δυστυχώς ορισμένοι δεν τηρούν τους νόμους», τόνισε ο κ. Σταμέλος.
«Μέχρι 20 νεκρές μέλισσες ο θάνατός τους αποδίδεται σε φυσικά αίτια, εάν φθάσουν τις 100 τότε αποδίδεται σε ασθένεια. Όμως, περισσότερες από 100 νεκρές είναι ξεκάθαρα δηλητηρίαση από κάποιο φυτοφάρμακο», εξήγησε στη Greenagenda.gr ο Ανδρέας Θρασυβούλου, διευθυντής στο Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας της Σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ.
Όπως εξήγησε ο κ. Θρασυβούλου, η αλόγιστη και επικίνδυνη χρήση των φυτοφαρμάκων οφείλεται πρώτον στο γεγονός ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι οι καλλιεργητές για τη χρήση φυτοφαρμάκων και δεύτερον στο ότι δεν συνειδητοποιούν τη σημασία της μέλισσας για τη διαδικασία της επικονίασης.
Σύμφωνα με τον κ. Θρασυβούλου, οι περισσότεροι καλλιεργητές προτιμούν τη φθηνή λύση της αγοράς χημικών και όχι βιολογικών φυτοφαρμάκων. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση.
Από την πλευρά τους οι μελισσοκόμοι ζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να ελέγξουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, και απαιτούν από τους καλλιεργητές να κάνουν προσεκτική χρήση των εντομοκτόνων φυτοφαρμάκων και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
Οι ψεκασμοί πρέπει να διενεργούνται αργά το απόγευμα προς το σούρουπο, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετούν και εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές συνθήκες.
Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα δεν είναι αθώα και οι απειλές για την κοινωνία των μελισσών είναι ορατές. Αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια τη διεθνή κοινότητα και φωνές για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων ακούγονται από παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου