Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Οι ιρανικές εκλογές

 


https://ardin-rixi.gr/archives/235750

Ο Εμπραχίμ Ραϊσι, δικαστής, με σημαντική σταδιοδρομία στους θεσμούς της ιρανικής επανάστασης και εκφραστής  των συντηρητικών της κύκλων, είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών στο Ιράν.


Απέσπασε το 64% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της μετριοπαθούς τάσης,  Αμπντολνασέρ Χεματί, πρώην πρόεδρος της ιρανικής κεντρικής τράπεζας αλλά και πρεσβευτής της Κίνας, έλαβε μόλις το 8,3% των ψήφων. 


Η αποχή, ωστόσο, υπήρξε το μεγάλο γεγονός των χτεσινών εκλογών, καθώς, από τα 59 εκατομμύρια του εκλογικού σώματος, μόνο τα 28,9 συμμετείχαν στην διαδικασία. Η απάθεια του εκλογικού σώματος οφείλεται στην ευρύτερη αποστασιοποίηση της ιρανικής κοινωνίας από το καθεστώς, αποτέλεσμα της κακής πορείας που είχε η οικονομία τα τελευταία χρόνια, καθώς και της συστημικής διαφθοράς του συστήματος. 


Στις εκλογές του 2017, ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, είχε κερδίσει τον Ραΐσι με μεγάλη διαφορά (57% έναντι 38,3%, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου συμμετείχε το 73% του εκλογικού σώματος). Η σκληρή πολιτική, όμως, που εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν, εγκλώβισε τη χώρα σ’ ένα οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο θα πιστωθούν οι κυβερνώσες δυνάμεις. Μια ακόμα συνέπεια της πολιτικής του προηγούμενου προέδρου των ΗΠΑ, ήταν ότι το Ιράν στράφηκε περισσότερο προς την Κίνα, με την οποία σύναψε μια οικονομική συμφωνία-μαμούθ, η οποία προβλέπει ένα 25ετες πλάνο επενδύσεων ύψους 400 δισ.$ σε αντάλλαγμα παροχής πετρελαίου.

 

Η επιστροφή των Συντηρητικών, θεωρήθηκε αναμενόμενη. Ωστόσο ο νέος πρόεδρος, αν και αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και σε προσωπικό επίπεδο, διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο επανενεργοποίησης της συμφωνίας για τα πυρηνικά, κάτι που εξάλλου επιθυμεί και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Η διαδικασία επαναπροσέγγισης, επομένως, του Ιράν με τη Δύση, καθώς και εκείνην με την Σαουδική Αραβία, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια σε πρώτη φάση. Εξ άλλου, και οι Φρουροί της Επανάστασης που λειτουργούν ως θεματοφύλακες του καθεστώτος, έστειλαν το μήνυμά τους με την απαγόρευση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, που θεωρείται ως κατ εξοχήν εκφραστής των αντιαμερικανικών και αντιδυτικών τάσεων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια διακήρυξη

Σήμερα, μάλλον απόψε αφού συνήθως βραδάκι της προηγούμενης γράφω, θα ασχοληθώ με το αγαπημένο μου θέμα. Με εμένα δηλαδή. Θα γράψω ένα, δυο, ...