Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Η Αλόννησος πρωτοπορεί στην οικολογία



https://greenagenda.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1-%ce%b7/

 του Νίκου Αβουκάτου

Με την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» ο δήμος Αλοννήσου κατάφερε να μειώσει κοντά στο 100% την πλαστική σακούλα. Η συμμετοχή των κατοίκων υπήρξε σχεδόν καθολική και οι επαγγελματίες κατάφεραν να πουν αντίο μια για πάντα στην πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Η περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων του νησιού συνέβαλε τα μέγιστα ώστε το όμορφο αυτό νησί των Σποράδων να κάνει σημαντικά βήματα υπό την καθοδήγηση της δημοτικής αρχής.

Για τους δημότες της Αλοννήσου που σκέφτονται πλέον οικολογικά προστέθηκε στην καθημερινότητά τους η υπηρεσία της ανακύκλωσης ρούχων, υποδημάτων, λευκών ειδών, τσαντών και διαφόρων αξεσουάρ ρουχισμού. Πιο συγκεκριμένα στο δημαρχείο του νησιού τοποθετήθηκε ο ειδικός κόκκινος κάδος και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες η προσέλευση των κατοίκων παρουσίασε μια συνεχώς αυξητική τάση δείχνοντας έτσι τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο συγκεκριμένο σύστημα συλλογής αποβλήτων. Τις πρώτες 40 ημέρες κατέληξαν στον ειδικό κάδο περίπου 200 κιλά.

Οι κάτοικοι προσέρχονται στο δημαρχείο και να αφήνουν τα διάφορα προσωπικά τους είδη. Ο δήμος Αλοννήσου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρείας ανακύκλωσης RECYCOM.

Γόπα project

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακύκλωση αποτσίγαρων σε συνεργασία με το δίκτυο "γόπα project". Σε κεντρικά σημεία του νησιού τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι και στους οποίους αναγράφονται με μερικά πρωτότυπα και ευχάριστα δημοψηφίσματα τα οποία και αλλάζουν συχνά.

Το θέαμα των σβησμένων τσιγάρων σε δρόμους και πεζοδρόμια είναι συχνό και αυτό μπορεί να οφείλεται και στην απουσία αστικών σταχτοδοχείων. Η χώρα μας, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, «παράγει» περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως με το 40% εξ αυτών να υπολογίζεται ότι καταλήγει στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό έχει ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον δεδομένου ότι μία γόπα, εκτός των περισσότερων από 4.000 τοξικών ουσιών που περιέχει και μπορεί να μολύνει 500 λίτρα νερού, διαθέτει και πλαστικό φίλτρο, το οποίο έχει ιδιαίτερα αργό ρυθμό βιοδιάσπασης που φτάνει τα 15 χρόνια.

Μετά τη συλλογή των αποτσίγαρων ακολουθεί η εξαγωγή τους για ανακύκλωση σε συνεργασία με μία γαλλική εταιρεία, η οποία εξειδικεύεται στο αντικείμενο. Η στάχτη, ο καπνός και το χαρτί κομποστοποιούνται ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται επιφάνειες ανακυκλωμένου και ανακυκλώσιμου πλαστικού, οι οποίες αξιοποιούνται στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Την οικολογική τους ευαισθησία δείχνουν και οι αλιείς της Αλοννήσου συμμετέχοντας στην προσπάθεια για την ορθή διαχείριση των αλιευτικών εργαλείων. Εντός του Ιουλίου θα εγκαινιαστεί ο σταθμός ανακύκλωσης στο αλιευτικό καταφύγιο όρμου Βότσης με σκοπό την ορθολογική διαχείρισή τους. Ήδη ο δήμος Αλλονήσου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την οργάνωση Aegean Rebreath.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...