Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Έρωτας Λευκορωσίας και Τουρκίας



https://ardin-rixi.gr/archives/235127

Ιδιαίτερα θερμά ήταν τα λόγια με τα οποία μίλησε ο υπουργός εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία κατά την πρόσφατη κρίση με το αεροπλάνο της Ryanair και την σύλληψη Προτασέβιτς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκείνη θα παρέμβει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ώστε η δήλωση της Ατλαντικής Συμμαχίας που εκδόθηκε να είναι ήπια, και να μην αναφέρεται σε τιμωρητικά μέτρα όπως ήθελαν η Πολωνία και χώρες από την Βαλτική.


Ο Μακέι δήλωσε για την συμβολή της Τουρκίας ώστε να πέσει η Λευκορωσία στα ‘μαλακά’ για τις πράξεις της: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η Τουρκία αντιτάχθηκε πραγματικά στην έγκριση μιας τέτοιας δήλωσης. Εάν ισχύει, τότε είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για μια τέτοια θέση και προσέγγιση». Ο υπουργός εξωτερικών της Λευκορωσίας συνέχισε αναφερόμενος στην ευρύτερη σύμπνοια που συνδέει τις δύο χώρες: «Ήμασταν πάντα ειλικρινείς με όλους τους εταίρους. Υποστηρίξαμε επίσης την Τουρκία κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και έχουμε απολύτως στενές, φιλικές σχέσεις με αυτήν τη χώρα».


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας με την αναγκαστική προσγείωση ενός πολιτικού αεροπλάνου προκειμένου να συλληφθεί ένας αντιφρονών, όπως εξ άλλου και αντίστοιχες στις οποίες προέβησαν τα προηγούμενα χρόνια δυτικές δυνάμεις, δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις που σχετίζεται με την ασφάλεια των αεροπορικών μετακινήσεων. Η ανοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς πέρα από διαμαρτυρίες και διακοινώσεις δεν υπήρξε ουσιαστική αντίδραση, δείχνει ότι οδεύουμε προς ένα κόσμο όπου τέτοιες επιθετικές ενέργειες ‘κανονικοποιούνται’.


Η Τουρκία, κράτος-φυλακή με μεγάλη παράδοση στις εν λόγω πρακτικές –ήδη πολύ πριν την εποχή της σύλληψης Οτσαλάν–  έχει κάθε συμφέρον να διασφαλίζεται η ανοχή της διεθνούς κοινότητας σε αυτές. Ήδη, χθες, πράκτορες της MIT απήγαγαν τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, Σελαχαντίν Γκιουλέν, μάλλον  από την Κένυα, για να τον οδηγήσουν σιδεροδέσμιο στο τουρκικό δικαστήριο, όπου και θα (κατα)δικαστεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Fetö», δηλαδή το κίνημα του θείου του.


Πηγές: Πτήση, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...