Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Η χειμερινή ζωροαστρική γιορτή Pir Shalyar

02-02-2020 4
Άνθρωποι από πολλές περιοχές του Κουρδιστάν συγκεντρώθηκαν στο χωριό Hawraman Takht στο δυτικό Ιράν την Παρασκευή(31/1) για την έναρξη του παραδοσιακού χειμερινού εορτασμού του Pir Shalyar - τελετής 700 ετών που σχετίζεται με τον Ζωροαστρισμό.

Οι Pirs είναι μέρη προσκυνήματος στη Ζωροαστρική πίστη - ένα αρχαίο σύστημα πίστης που προηγείται όλων των μεγάλων μονοθεϊσμών. Οι επιρροές της μπορούν ακόμα να βρεθούν στις κουρδικές, περσικές, γιεζιδικές, ακόμα και ινδουϊστικές παραδόσεις, και ιδιαίτερα στον εορτασμό της άνοιξης Nawroz.

Στο Ζωροαστρικό μύθο, ένας άντρας που ονομαζόταν Pir Shalyar θεράπευσε μια άρρωστη πριγκίπισσα αφού πολλοί γιατροί απέτυχαν να την βοηθήσουν. Ο πατέρας της πριγκίπισσας συμφώνησε να αφήσει τον Pir Shalyar να παντρευτεί την κόρη του σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε την 40ή μέρα του χειμώνα.

Ο εορτασμός πραγματοποιείται σε διάστημα τριών εβδομάδων. Την πρώτη εβδομάδα, τα παιδιά διανέμουν καρύδια, λέγοντας στους ανθρώπους ότι η τελετή πλησιάζει.

Την αυγή της Τετάρτης της δεύτερης εβδομάδας, τα παιδιά τραγουδούν τραγούδια από τις στέγες των σπιτιών τους. Μετά την ανατολή του ηλίου, αγελάδες και πρόβατα θυσιάζονται. Το βράδυ, οι άνθρωποι παίζουν το τύμπανο daf  και προσεύχονται.

Την τελευταία ημέρα της γιορτής, ψωμί σε σχήμα ήλιου,παρασκευάζεται από σιτάρι και καρύδια και μεταφέρεται στον τάφο του Pir στην επαρχία Κουρδιστάν του Ιράν.



Φωτογραφίες από τον Nazm Manya

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...