Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Νηστείας ξεκίνημα

Αποτέλεσμα εικόνας για lent painting

Φτάσαμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.Από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει μια μακρά περίοδος νηστείας μέχρι την Κυριακή της Αναστάσεως.

Η νηστεία ήταν η πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στους ανθρώπους.Οι Πρωτόπλαστοι έχασαν τον Παράδεισο διότι δεν τήρησαν αυτή τη νηστεία και έφαγαν από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού.


Η νηστεία είναι μια εξαιρετικά σημαντική άσκηση.Το πρώτο ένστικτο του ανθρώπου είναι να κορέσει την πείνα του και μάλιστα με εύγευστες τροφές.Ένας άνθρωπος που πεινά,που δεν έχει να φάει,σπάνια σκέφτεται ο,τιδήποτε άλλο πέρα από τη πείνα του.Ούτε ο Θεός τον ενδιαφέρει,ούτε η πολιτική,ούτε η κοινωνία.Αν μπορέσουμε να κατανικήσουμε αυτό το ένστικτο,αν μπορέσουμε να αντισταθούμε στους πειρασμούς της κοιλίας,τότε είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε και οποιονδήποτε άλλο πειρασμό.

Σίγουρα είναι εξίσου σημαντικό να προσέχουμε όχι μόνο τι βάζουμε στο στόμα μας αλλά και τι βγάζουμε από αυτό.Τα λόγια δηλαδή που λέμε κατά τη διάρκεια της νηστείας.Αυτό όμως καθόλου δεν μειώνει την αξία και την ανάγκη της νηστείας των τροφών.

Όλα αυτά φυσικά αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που να την απαγορεύουν.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αύριο αυτό τον δύσκολο,τον ενοχλητικό πολλές φορές,αλλά ωραίο αγώνα.Και να μας βοηθήσει ο Θεός με υπομονή,προσοχή και σύνεση να τελειώσουμε επιτυχώς αυτή την περίοδο των πνευματικών αγωνισμάτων.

1 σχόλιο:

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...