Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Ελευθερία

Αποτέλεσμα εικόνας για bird leaving its cage

"Αν κάποια τροφή μπορεί να γίνεται αιτία να σκοντάφτει και να πέφτει ο αδερφός μου, εγώ δεν θα βάλω ποτέ κρέας στο στόμα μου, για να μη γίνω αιτία να πέσει ο αδερφός μου".

Αυτός ο λόγος του αποστόλου Παύλου για τους χριστιανούς της εποχής του που θεωρούσαν πως επιτρεπόταν να τρώνε από τα ειδωλόθυτα,το κρέας δηλαδή που προερχόταν από ζώο θυσιασμένο στους ειδωλολατρικούς θεούς,αφορά πολλά περισσότερα πράγματα από τις τροφές φυσικά.


Ειδικά σήμερα,που ειδωλόθυτα δεν υπάρχουν και που η νηστεία έχει γίνει πολύ ευκολότερη με όλα αυτά τα νόστιμα και ποικίλα νηστίσιμα εδέσματα που κυκλοφορούν,δεν είναι η κατάλυση της νηστείας μόνο που προκαλεί και σκανδαλίζει τους πιο αδύναμους στην πίστη.

Σήμερα τη θέση των θυσιασμένων στα είδωλα τροφών παίρνουν οι υπερβολικές πολυτέλειες, η επίδειξη, η προσκόλληση στην εξουσία.

Χριστιανοί με πολυτελή αυτοκίνητα και ρούχα, κληρικοί που τρέχουν πίσω από πολιτικούς άρχοντες περιμένοντας με λαχτάρα ένα νεύμα ή έναν χαιρετισμό-που θεωρούν πως θα τους δώσει αίγλη-και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές σκανδαλίζουν τους πιστούς ,δίνουν πατήματα σε όσους εχθρεύονται την Εκκλησία και προκαλούν σύγχυση τελικά γύρω από το πραγματικό μήνυμα του Ευαγγελίου, που στις μέρες μας παρουσιάζεται θολό.

Τόσο πολύ επηρεάζουν αυτά τα εξωτερικά στοιχεία τους πιστούς,που ο απόστολος Παύλος συμβουλεύει πως είναι καλύτερα να μην ξαναφάμε κρέας παρά να γινόμαστε αιτία σκανδαλισμού.Ομοίως πρέπει να απέχουμε από άλλες συμπεριφορές που έχουν τέτοιο αντίκτυπο.

Μα,θα αναρωτηθεί κάποιος ,δεν λέμε πως ο Θεός μας θέλει ελεύθερους;

Ναι,ο Θεός μας έδωσε ελευθερία,ελευθερία να τρώμε,να αγοράζουμε, να συγχρωτιζόμαστε με όποιους θέλουμε.Η πραγματική ελευθερία όμως,είναι να βάζουμε όρια στην δική μας ελευθερία όταν αυτή επηρεάζει αρνητικά τους άλλους αδελφούς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...