Κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης Σίντρα, στην Πορτογαλία, βρίσκεται το παραμυθένιο Quinta da Regaleira. Προστατευόμενο μνημείο από την Unesco, το Quinta da Regaleira είναι ένα τέλειο μείγμα γοτθικής, αιγυπτιακής, μαυριτανικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.
Αλλά αυτό που το κάνει ξεχωριστό, είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από τους υπέροχους κήπους του. Δύο μεγάλα πηγάδια, που ονομάζονται «τα πηγάδια της μύησης», χωμένα βαθιά μέσα στην γη και σχεδιασμένα σαν ανεστραμμένοι πύργοι. Αυτά τα πηγάδια δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τη συλλογή νερού. Αυτό που γινόταν εκεί ήταν μια μυστικιστική τελετή μύησης, σύμφωνα με την παράδοση που είχαν οι Ναΐτες Ιππότες.
Οι Ναΐτες Ιππότες είναι ένα διεθνές Τεκτονικό Τάγμα επηρεασμένο από το ιστορικό Τάγμα των Ιπποτών του Ναού και στενά συνδεδεμένο με τον Ελευθεροτεκτονισμό.
Τα δύο πηγάδια που βρίσκονται κάτω από τη γη, συνδέονται με σήραγγες και σπηλιές.
Το ένα από τα δυο, βάθους 27 μέτρων, έχει εννιά επίπεδα, που συμβολίζουν τους 8 ιππότες και τον Μέγα μάγιστρο που ίδρυσαν το τάγμα των Ναϊτών, στα 1118.μΧ. Το όνομά τους παραπέμπει στο πρώτο αρχηγείο τους στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, Templum Salomonis, καθώς πιστεύεται ότι εκεί ανεγέρθηκε ο περίφημος Ναός του Σολομώντα στα 950 π.Χ. και αργότερα καταστράφηκε.
Το δεύτερο, μικρότερο πηγάδι, έχει μια σειρά από ευθείες σκάλες που συνδέουν τον έναν όροφο με τον άλλον.
Και τα δύο επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες και στοές οι οποίες επίσης οδηγούν σε άλλα τμήματα της έπαυλης. Στον πάτο τους ενός πηγαδιού είναι ζωγραφισμένος ο σταυρός των Ναϊτών Ιπποτών.
Το Quinta da Regaleira είχε πολλούς ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά ήταν ο Αντόνιο Ογκούστο Καρβάλο Μοντέιρο, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Πορτογαλία στις αρχές του 20ου αιώνα, αυτός που το διαμόρφωσε όπως είναι σήμερα.
Ο Μοντέιρο είχε έντονο ενδιαφέρον - και πιθανότατα ήταν και εκείνος μυημένος – στους Ναΐτες Ιππότες, με ρίζες που χρονολογούνται στις αρχές του 12ου αιώνα. Ενώ οι Ιππότες πιστεύεται ότι διαλύθηκαν πριν από 700 χρόνια, ορισμένες ομάδες, όπως εκείνη του Ελευθεροτεκτονισμού, αναβίωσαν τις τελετουργίες και τις παραδόσεις τους αιώνες αργότερα. Μαζί με τον Ιταλό αρχιτέκτονα Λουίτζι Μανίνι, που ανέλαβε τον σχεδιασμό του εντυπωσιακού παλατιού, τους κήπους και το πηγάδι, ο Μοντέιρο δημιούργησε ένα οικοδόμημα γεμάτο μασονικούς συμβoλισμούς.
Το παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1904 και του 1910 και πιστεύεται ότι οι τελετές ξεκινούσαν στα πηγάδια, όπου οι υποψήφιοι έμπαιναν σε ένα από τα πηγάδια μύησης με δεμένα μάτια. Κρατώντας ένα σπαθί κοντά στην καρδιά τους, κατέβαιναν τις σκάλες με τις εννέα πλατφόρμες.
Μόλις έφταναν στον πάτο του πηγαδιού, ο υποψήφιος περνούσε ένα σκοτεινό λαβύρινθο όπου -συμβολικά και κυριολεκτικά- θα έβρισκε τον δρόμο του προς το φως. Ο κάθε υποψήφιος διάλεγε τη δική του διαδρομή και αν κατάφερναν να γυρίσουν πίσω από τον πύργο και έβρισκαν το φως του ήλιου, οι μυημένοι θα περπατούσαν πάνω σε ένα πέτρινο μονοπάτι πάνω στο νερό «όπως ο Χριστός» για να φτάσουν στον ιερό ναό, όπου θα τους υποδεχόταν η αδελφότητα.
Το «Παλάτι του εκατομμυριούχου Μοντέιρο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, περιήλθε σε άλλον επιχειρηματία, μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη και το 1987 αγοράστηκε από Ιαπωνική εταιρεία για εμπορική εκμετάλλευση. Το μνημείο περιήλθε στο πορτογαλικό δημόσιο το 1997 και από το 1998 είναι ανοιχτό για το κοινό και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στην περιοχή για να θαυμάσουν το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής παλάτι με γοτθικά, μαυριτανικά, αιγυπτιακά και αναγεννησιακά χαρακτηριστικά.
Πηγή: BBC
Ω ρε φίλε, αυτό και αν είναι challenging!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που θυμίζει παρόμοιες περιγραφές από Ελευσίνια Μυστήρια.
Βέβαια, για τους ορίτζιναλ ναϊτες είχαν πει διάφορα οι διώκτες τους, στα πλαίσια της κατασυκοφάντησης, όπως πχ ότι οι περίφημες τελετές τους δεν ήταν τίποτε περισσότερο από πάρτυ, σαν κι αυτά που προσδοκούσε να βρει στην ιερωσύνη ο αγαπημένος μας πρώην αρχιμανδρίτης.. (η ποιότητα συνεχίζεται) Βέβαια, την ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές, αφού πρώτα φροντίσουν να σβήσουν ό,τι μπορούν από τα πεπραγμένα των χαμένων.
Άμα ήσαν σαϊνια οι Ιάπωνες, θα έπρεπε να αναβιώσουν το τελετουργικό, χαμός θα γινόταν!
On the list, για μελλοντικό ταξίδι, άμα έχουμε λεφτά (φυσικά..)
Παίζει να είναι ο πιο κατασυκοφαντημένος οργανισμός στην Ευρώπη.
ΔιαγραφήΠού να τρέχεις τώρα...
Τα όνειρα είναι πάντα free, Father..
ΔιαγραφήΑκόμα...
Διαγραφή