Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Hélder Câmara,ο «επίσκοπος των παραγκουπόλεων»

Αποτέλεσμα εικόνας για Hélder Câmara

https://sojo.net/magazine/january-2016/field-guide-christian-nonviolence


Ο Hélder Câmara είναι γνωστός ως ο «επίσκοπος των παραγκουπόλεων» για το έργο του υπέρ των φτωχών της Βραζιλίας ως βοηθός επισκόπου και αργότερα αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της βίαιης,από τις ΗΠΑ υποστηριζόμενης στρατιωτικής δικτατορίας, από το 1964 έως το 1985. Παρόλο που ο Dom Hélder δεν θεωρούσε τον εαυτό του ριζοσπάστη, θεωρήθηκε ως τέτοιος από την κυβέρνηση και μερικές φορές από την ίδια την καθολική εκκλησία επειδή μιλούσε  εκ μέρους των καταπιεσμένων. Παρ 'όλα αυτά, ο Câmara έγινε μια σημαντική φωνή στο τότε διαμορφούμενο  κίνημα της θεολογίας της  απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής. Το 2015, το Βατικανό χορήγησε την άδεια να ξεκινήσει τη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην οσιοποίηση και την αγιοποίηση του Câmara.


Το σύντομο βιβλίο του Câmara Σπείρα της Βίας είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Mohandas Gandhi και του Martin Luther King Jr. Ο Câmara περιγράφει τρία είδη βίας: την καθιερωμένη βία της αδικίας (βία αριθ. 1), τη βίαιη εξέγερση των καταπιεσμένων ή της νεολαίας που αγωνίζονται για έναν πιο δίκαιο κόσμο(βία νο. 2) και την κατασταλτική βία των κυβερνητικών αρχών για την εξουδετέρωση της επανάστασης (βία αριθ. 3). Αν και ο Câmara δεν καταδικάζει εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στην καταπίεση με βίαιη εξέγερση, υποστηρίζει ότι αυτό μόνο διαιωνίζει τη σπείρα της βίας και ότι "η μόνη αληθινή απάντηση στη βία είναι να έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες που συνιστούν τη βία νο.1. " Σε αντίθεση με τους Τρουκμέ, που αντιπαραθέτει ρητά τη θρησκευτική μη-βία του χριστιανού πιστού με τις κοσμικές μη βίαιες τεχνικές του Γκάντι,ο Câmara προκρίνει τον Γκάντι ως έναν «προφήτη» που έσπασε τον κύκλο της βίας χρησιμοποιώντας την «απελευθερωτική ηθική πίεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...