Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κάποτε στη Βενετία


Η ιστορία αναφέρει ότι το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε μετά από μια νίκη της ”Γαληνοτάτης Δημοκρατίας”, προηγούμενο όνομα της Βενετίας, επί του Πατριάρχη της Ακουιλέια, Ούλρικο, το 1162. Μετά τη νίκη αυτή, ακολούθησε ξέφρενος χορός και εκδηλώσεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κατά την περίοδο της αναγέννησης το καρναβάλι της Βενετίας καθιερώθηκε ως επίσημος θεσμός και εορταζόταν με μεγαλοπρέπεια, με αποτέλεσμα τη γρήγορη διάδοσή του.

Venice Carnival #4
Κύριο χαρακτηριστικό του καρναβαλιού είναι οι γνωστές Βενετσιάνικες μάσκες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βενετίας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι μάσκες δεν είχαν εφαρμογή στη Βενετία μόνο την περίοδο του καρναβαλιού. Τις φορούσαν όλο το χρόνο και ιδίως όσοι ήθελαν να κρυφτούν από τους δανειστές τους (μάλλον δεν ήταν λίγοι) ή γενικότερα, άτομα που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες ή παράνομες σχέσεις και …συγχρωτισμούς. Κάπως έτσι η μάσκα μετετράπη σε σύμβολο ελευθερίας για όλους όσοι ήθελαν να ξεφύγουν από τους κανόνες της …κανονικής τους ζωής. Από την άλλη, η χρήση της ευνόησε και το αυτοσχέδιο θέατρο δρόμου της βόρειας Ιταλίας, την περίφημη Commedia dell’arte. Καθώς όμως οι μάσκες άρχισαν να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, η χρήση της πέρασε σε άτομα και ομάδες που ουσιαστικά δρούσαν στα σύνορα της παρανομίας. Έτσι, η χρήση της μάσκας απαγορεύθηκε με νόμο και περιορίστηκε σταδιακά σε οικιακές εκδηλώσεις και αποκριάτικες μεταμφιέσεις.
venice-carnival-2013
Αρχικά ήταν απλές στο σχέδιο και τη διακόσμηση και υπήρχαν εκατοντάδες καταστήματα που τις κατασκεύαζαν. Η ζήτησή τους ήταν τόσο μεγάλη, που άρχισαν να μετατρέπονται σε πιο περίτεχνες κατασκευές, κατασκευασμένες από δέρμα, papier mache, πορσελάνη ή με μια πρωτότυπη τεχνική από γυαλί, ενώ αργότερα άρχισαν να ζωγραφίζονται στο χέρι και να διακοσμούνται με γούνα, φυσικά φτερά, πολύτιμα μέταλλα και λίθους και να γίνονται διάσημες σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα θεωρούνται το έμβλημα του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού.
Μερικές από τις πιο γνωστές μάσκες είναι οι:
Bauta
scenes-of-venice-papier-mache-bauta-mask-2222-p
Μια μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Ήταν από παλιά ένα παραδοσιακό κομμάτι τέχνης, με έντονο πηγούνι, χωρίς στόμα και πολλά επίχρυσα μέρη. Η μάσκα έχει τετράγωνο σαγόνι με κλίση προς τα πάνω για να επιτρέπει στο χρήστη να μιλά, να τρώει και να πίνει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να την βγάζει, διαφυλάσσοντας έτσι την ανωνυμία του. Η Bauta συχνά συνοδεύεται από μια κόκκινη κάπα.
Colombina
400x311
Είναι μισή μάσκα (καλύπτει μόνο τα μάτια), συχνά με περίτεχνη διακόσμηση από χρυσό, ασήμι κρύσταλλα και φτερά. Κρατιέται στο πρόσωπο με ένα μπαστούνι ή δεμένη με κορδέλα, όπως και οι περισσότερες άλλες βενετσιάνικες μάσκες
Medico della Peste (γιατρός της πανούκλας)
ZP1_a__59226.1419452372.1280.1280
Η μάσκα αυτή έχει ένα μακρύ ράμφος και είναι μία από τις πιο παράξενες και αναγνωρίσιμες βενετσιάνικες μάσκες. Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός της έχει μακάβρια ιστορία: προέρχεται από τον 17ο αιώνα, όταν ο γάλλος γιατρός Charles de Lorme, την υιοθέτησε μαζί με άλλες υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ θεράπευε θύματα της πανούκλας. Η μάσκα είναι λευκή και αποτελείται από ένα κοίλο ράμφος ενώ γύρω από τα μάτια διακοσμείται με κρυστάλλους.
Moretta
venice-mask
Πρόκειται για μια οβάλ μάσκα με μεγάλες τρύπες για τα μάτια, που φοριούνταν από τις γυναίκες των πατρικίων. Η μάσκα διαθέτει επίσης πέπλο που κρέμεται στο λαιμό.
Larva ή Volto 
$(KGrHqEOKpIFIBc2)W+CBSB47l1J,g--60_12 (1)
Είναι μια μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο. Παλιότερα ήταν συνήθως λευκή και με έναν… τρισδιάστατο σχεδιασμό που την έκανε πιο άνετη σε σχέση με άλλες μάσκες. Συνοδεύεται από ένα τριγωνικό καπέλο και μανδύα έτσι ώστε να αυξάνεται η αύρα του μυστηρίου.
Βέβαια υπάρχουν πολλές ακόμη μάσκες όπως οι: Arlecchino, Brighella, Burrattino, Pantalone, Pierrot, Pulcinella, Gatto και άλλες.
Venice-carnival-A-person--009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...