Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Εισαγωγή στη γεωργιανή λαϊκή μουσική- 5 τραγούδια

Top 5 must-listen Georgian folk songs

https://www.georgianjournal.ge/culture/36186-top-5-must-listen-georgian-folk-songs.html

Η λαϊκή μουσική της Γεωργίας αποτελείται από τουλάχιστον δεκαπέντε τοπικά στυλ. Η γεωργιανή λαϊκή μουσική είναι κυρίως φωνητική και είναι ευρέως γνωστή για τις πλούσιες παραδόσεις της πολυφωνίας. Λέγεται ότι η μουσική είναι μια δύναμη που μας κάνει να θυμόμαστε τα συναισθήματα που είχαμε όταν την ακούσαμε για πρώτη φορά. Αυτός είναι ο λόγος που έχει τόσο μεγάλη σημασία στη ζωή μας. Χωρίς αμφιβολία, ενώ ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, ένα από τα πράγματα που σας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η
μουσική, ειδικά αν σας ενδιαφέρει να βρείτε κάποιο είδος μουσικής που είναι ασυνήθιστο και εξαιρετικό.
Οι Γεωργιανοί έχουν πλούσια και ζωντανή παραδοσιακή μουσική, η οποία είναι γνωστή ως η αρχαιότερη πολυφωνική παράδοση του χριστιανικού κόσμου. Η γεωργιανή λαϊκή μουσική διακρίνει σίγουρα τη Γεωργία από οποιαδήποτε άλλη χώρα και θα συμφωνήσετε τη στιγμή που θα την γνωρίσετε.



Η λαϊκή μουσική της Γεωργίας αποτελείται από τουλάχιστον δεκαπέντε τοπικά στυλ. Η γεωργιανή λαϊκή μουσική είναι κυρίως φωνητική και είναι ευρέως γνωστή για τις πλούσιες παραδόσεις της πολυφωνίας. Τόσο η Ανατολική όσο και η Δυτική Γεωργιανή πολυφωνία βασίζονται στην ευρεία χρήση των αιχμηρών αρμονιών και είναι επίσης γνωστές για τις πολύχρωμες διαμορφώσεις και τις ασυνήθιστες αλλαγές στα κλειδιά.
Λαμβάνοντας αυτά υπ'όψη, σας προτείνουμε τα κορυφαία 5 γεωργιανά λαϊκά τραγούδια που πρέπει να ακούσετε, τα οποία θα σας εξοικειώσουν με τον γεωργιανό πολιτισμό.

1. Mravalzhamier- "Για πάντα "


Το νόημα της λέξης "Mravalzhamier" είναι "Για Πάντα". Βρίσκουμε το "Mravalzhamier" στη τραγουδοποιία της  Kartli και της Kakheti . Για να εκτελέσετε αυτό το τραγούδι, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις φωνές. Το "Mravalzhamier" ξεκίνησε τον δέκατο ένατο αιώνα και μιλά για το ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δυνατοί για να νικήσουμε τον εχθρό και όλα τα είδη κακού. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το τραγούδι έχει έναν πραγματικά αξέχαστο στίχο που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως "ο ηττημένος από το μίσος θα αναβιώσει από την αγάπη".

2. Chakrulo






Ένα άλλο χορωδιακό λαϊκό τραγούδι που πρέπει να ακούσετε ονομάζεται Chakrulo, το οποίο είναι ένα από τα κλασσικά παραδείγματα τραγουδιών αρμονίας τριών μερών. Η πρώτη καταγραφή του "Chakrulo" έγινε από τον διάσημο γεωργιανό συνθέτη Zacharia Paliashvili. Το Chakrulo αναφέρθηκε ως πρωταρχικό παράδειγμα και άυλο αριστούργημα της γεωργιανής φωνητικής πολυφωνίας από την UNESCO το 2001. Αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το Chakrulo ήταν μία από τις 29 μουσικές συνθέσεις που περιλήφθηκαν στο Golden Records του Voyager που είχαν σταλεί στο διάστημα με το Voyager 2 στις 20 Αυγούστου, 1977.


3. Tsintskaro




Το Tsintskaro είναι ένα γεωργιανό λαϊκό τραγούδι από την περιοχή του Kakheti και ο τίτλος του μεταφράζεται ως "το νερό της πηγής". Αν και αυτό το τραγούδι άγνωστο για  τους περισσότερους Δυτικούς, το τραγούδι του Hamlet Gonashvili, ενός διάσημου Γεωργιανού τραγουδιστή και του συνόλου Rustavi χρησιμοποιήθηκε στο soundtrack μιας ταινίας του Γερμανού σκηνοθέτη Werner Herzog και άλλων δυτικών καλλιτεχνών.


4. Asho Chela




Το Asho Chela προέρχεται από το δυτικό τμήμα της Γεωργίας, το Samegrelo. Απαιτούνται τρία άτομα για να εκτελέσουν σωστά αυτό το τραγούδι. Η γλώσσα αυτού του τραγουδιού ονομάζεται Mingrelian, νια Καρτβελιανή(Kartvelian) γλώσσα που ομιλείται στη Δυτική Γεωργία. Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυτό το τραγούδι πρέπει να είναι διάσημο μόνο στη Γεωργία, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Το τραγούδι εκτελέστηκε από την κόρη του πρώην Αμερικανού πρεσβευτή, Ian C. Kelly, και του συγκροτήματός της το 2018. 

5. Khasanbegura




Το Khasanbegura είναι ένα γεωργιανό λαϊκό τραγούδι ιστορικού και ποιητικού χαρακτήρα που είναι ευρέως διαδεδομένο στη Guria και την Adjara. Το τραγούδι περιγράφει μια μάχη που διεξήχθη το 1854 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας μεταξύ Ρωσικών-Γεωργιανών και Οθωμανικών στρατευμάτων. 

Φωτογραφία από το Tourguide

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...