Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Η αναγέννηση του λύγκα

https://greenagenda.gr/%ce%bf-%ce%ac%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8d%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83/

Είναι πέντε μηνών και παρά το σχετικά μικροσκοπικό μέγεθός της, κάνει αισθητή την παρουσία της τόσο με την ξεχωριστή ομορφιά της, όσο και με τη σπανιότητα που χαρακτηρίζει το είδος της. Θηλυκός λύγκας, η Μάλα είναι ο «καρπός» του έρωτα του Γκόρου και της Τέζα, που «συναντήθηκαν» στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την προστασία του λύγκα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πατέρας της Μάλα, Γκόρου, είχε μεταφερθεί από τη Ρουμανία στη Σλοβενία για να συναντήσει τη μητέρα της, Τέζα. Αν και η γνωριμία των δύο αιλουροειδών δεν ήταν τόσο ρόδινη, όσο ανέμεναν οι επιστήμονες και ερευνητές που ανέλαβαν να «τρέξουν» τη συγκεκριμένη προσπάθεια, τελικά ο στόχος επιτεύχθηκε και τον περασμένο Αύγουστο γεννήθηκε η Μάλα.


Ο Γκόρου είναι ένα από τα δύο αρσενικά που είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο προγράμματος προστασίας του λύγκα στα Καρπάθια και είχαν μεταφερθεί στη Σλοβενία με στόχο να «αναγεννηθεί» ο πληθυσμός του λύγκα στη χώρα, ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμεί μόλις δώδεκα αιλουροειδή.

Οι γονείς τής Μάλα, όπως και η ίδια, φορούν ειδικά περιλαίμια με συσκευή εντοπισμού (GPS) προκειμένου οι επιστήμονες να είναι σε θέση να παρέμβουν, εάν κριθεί αναγκαίο. Προς το παρόν, η προσοχή είναι στραμμένη στο μικρό άγριο αιλουροειδές, ο απογαλακτισμός του οποίου έχει ξεκινήσει.

«Το περιλαίμιο δίνει τη δυνατότητα στους συναδέλφους να παρέχουν στη Μάλα συμπληρωματικό φαγητό για να τη βοηθήσουν να επιβιώσει στη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου μέχρι να ολοκληρωθεί ο απογαλακτισμός της», δήλωσε ο ερευνητής Ούμπερτ Ποτόσνικ, από τη Σχολή Βιοτεχνολογίας της Λιουμπλιάνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...