Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Θέλουν οι Δημοκρατικοί τον Σάντερς ;

Για να νικήσουν τον Τραμπ, οι Δημοκρατικοί πρέπει να καταδικάσουν τα λάθη της ηγεσίας τους
Ο υποψήφιος για το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς με ποσοστό 26% κέρδισε την 2η προκριματική εκλογή του κόμματος στην Πολιτεία των ΗΠΑ Νιου Χάμσαϊρ, έναντι 24% του Πιτ Μπούτιτζιγκ.   Αντίθετα,ο συστημικός υποψήφιος και πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Ομπάμα Τζο Μπάιντεν καταποντίσθηκε στην 5η θέση με 8%.
Στην 1η προκριματική εκλογή για την ανάδειξη του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2020.της Πολιτείας  Αϊόβα., με 562 ψήφους κομματικών αντιπροσώπων και ποσοστό 26,12%, ο  Μπέρνι Σάντερς, κατακτά τη 2η θέση με δύο ψήφους διαφορά από τον 1ο νεοεμφανιζόμενο Πιτ Μπούτιτζιγκ  Ο Μπάιντεν καταποντίσθηκε στην 4η θέση με 15,85%. Η εκλογή των Δημοκρατικών έγινε την περασμένη Δευτέρα, αλλά τα αποτελέσματα άργησαν να γίνουν γνωστά, λόγω της αποτυχίας του συστήματος καταμέτρησης.

Στην αντίστοιχη προκριματική εκλογή των Ρεπουμπλικάνων που έγινε την ίδια μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησε με το 97,5% των ψήφων.
Η δημοτικότητα του κ. Τραμπ καθόλου δεν θίχτηκε από την πρόσφατη παραπομπή του σε δίκη με στόχο την καθαίρεσή του. Για το λόγο αυτό, το κριτήριο της επιλογής του υποψηφίου Προέδρου από την πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι η δυνατότητά του να νικήσει τον Τραμπ στις ερχόμενες εκλογές.
Τα συστημικά ΜΜΕ που καταπολεμούν τον Τραμπ αποδίδουν την επικράτησή του το 2016 σ’ έναν “αχταρμά” Ρωσίας, ρατσισμού, φέησμπουκ και ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον. “Οι Αμερικανοί ξέρουν ότι δεν είναι αλήθεια. Χάσαμε τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, κυρίως στο Οχάιο, το Μίσιγκαν, την Πενσιλβανία, το Ουινσκόνσιν και το Μισούρι. όσο περισσότερο ενεργούμε σαν να ήταν ο κ. Τραμπ η αιτία όλων των προβλημάτων  μας, τόσο οι Αμερικανοί αμφιβάλλουν για τη δυνατότητά μας να διακρίνουμε και να επιλύσουμε τα προβλήματά τους” . Αυτά δήλωσε ένας από τους υποψηφίους για το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Η κυρίαρχη “κεντρώα”  τάση με κύριο εκφραστή τον Αντιπρόεδρο του Ομπάμα Τζο Μπάιντεν, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στον Τραμπ, διότι ο τελευταίος τα δικά τους λάθη αξιοποίησε για να διεμβολίσει την εκλογική τους βάση. Οι πιο πάνω Πολιτείες χάθηκαν,  για τους Δημοκρατικούς και ψήφισαν Τραμπ το 2016, προς γενική κατάπληξη.
Αρέσκεται το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος  να απαξιώνει την εκλογική βάση του Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τη “ρατσιστική” . Δεν εξηγούν όμως για ποιο λόγο, οι ίδιοι άνθρωποι, είχαν ψηφίσει το 2008 και το 2012 τον πρώτο αφροαμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα. Πίσω από το ψευδοπροοδευτικό προσωπείο, το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, έχουν υποταχθεί στο νεοφιλελευθερισμό και στην παγκοσμιoποίηση. Αγαπημένη δικαιολογία για κάθε κακό είναι και η “ρωσική εμπλοκή”, στην οποία ορισμένοι δεν δίστασαν να αποδώσουν ακόμα και την αποτυχία του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων στην Αϊόβα…
Όμως, μόνον υποψήφιος που θα δεσμευόταν για τη λήψη μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης που θα έβγαζαν τους πληθυσμούς αυτούς από την εξαθλίωση και το περιθώριο, μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Ο Μπέρνι Σάντερς είναι ο επικρατέστερος από την τάση αυτή και ο πιο επίφοβος αντίπαλος του Τραμπ στην ερχόμενη προεδρική εκλογή των ΗΠΑ. Ο Τραμπ άρχισε να ανησυχεί ενόψει της ενδεχόμενης επικράτησής του και στρέφεται όλο και περισσότερο εναντίον του.
Τίθεται, βέβαια το ερώτημα, κατά πόσον το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, ή προτιμά τον Τραμπ. Σε περίπτωση που ο Μπάιντεν τεθεί εκτός μάχης, θα στηρίξουν άλλον συστημικό υποψήφιο.
Τον Μπέρνι Σάντερς στηρίζει ένα ογκούμενο λαϊκό κίνημα με στόχο περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...