Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ζωροαστρικός ναός του Atashgah

Τεχεράνη - Αν και το Ιράν είναι μια χώρα με πλειοψηφία μουσουλμάνων, είναι η πατρίδα των αρχαίων Ζωροαστρικών χώρων που εξακολουθούν να διατηρούν ξεχωριστή γοητεία.
Το Atashgah του Isfahan είναι ένας από αυτούς που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό στη δυτική περιοχή της κεντρικής πόλης του Ιράν. Οι ειδικοί λένε ότι ο πυρολατρικός ναός χρονολογείται από την εποχή των Σασσανιδών(224-651).
Από αρχιτεκτονική άποψη, το Atashgah θεωρείται ως θαύμα της εποχής του. Ο σχεδιασμός είναι κυκλικός με οκτώ πλευρές, οι  οποίες έχουν ένα μεγάλο παράθυρο που επέτρεπε στους ανθρώπους να βλέπουν τη φωτιά από κάθε παράθυρο. Υπάρχει επίσης μια πόρτα εισόδου.


Οι αφηγήσεις λένε ότι οι Ζωροάστρες ιερείς άναβαν φωτιά μέσα στο ναό πριν πουν προσευχές.
Το Atashgah και ο πυρολατρικός ναός του στην κορυφή  είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο των εθνικών μνημείων του Ιράν από το 1951, με αριθμό εγγραφής 380.
Ως επισκέπτης, όταν φτάσετε στην κορυφή του βουνού τελικά, και αφού πάρετε μια ανάσα`, μπορεί να εντυπωσιαστείτε με τον αρχαίο ναό! Σας προσφέρει επίσης εκπληκτική θέα της πόλης ειδικά τη νύχτα.
AFM / MG

4 σχόλια:

  1. Από κει δεν πετούσαν τα πτώματα; (ο ποιοτικός σχολιασμός συνεχίζεται..)
    Ποιος διάσημος ήτο και Ζωροάστρης; (συνεχίζουμε και τα κουίζ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ξέρω αυτό με τα πτώματα

      Freddie Mercury

      Διαγραφή
    2. Δε λένε πως το ταφικό τελετουργικό τους ήταν η απόθεση των πτωμάτων σε ψηλούς πύργους, ώστε να φαγωθούν από τα όρνεα;

      Άψογος.

      Διαγραφή
    3. Άρα δεν τους πετούσαν!Δεν το ήξερα πάντως

      Είμαι!

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...