Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Το "γυμνό φεστιβάλ" στη νήσο Χόνσου

https://www.iefimerida.gr/kosmos/iaponia-hiliades-andres-meteihan-gymno-festibal-ethimo

Τουλάχιστον 10.000 άνδρες βγήκαν από τα ρούχα τους στην Ιαπωνία προκειμένου να λάβουν μέρος στο «Χαντάκα Ματσούρι», το «γυμνό φεστιβάλ» που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη νήσο Χόνσου.


Φορώντας μόνον ένα λευκό πανί, το fundoshi, που κάλυπτε τα απόκρυφά τους οι συμμετέχοντες στο παράξενο αυτό έθιμο, συγκεντρώθηκαν στον ναό Σαϊντάτσι της επαρχίας Οκαγιάμα της Ιαπωνίας για να γιορτάσουν τη γονιμότητα και την ευημερία.





Στόχος τους ήταν να καταφέρουν να πιάσουν ένα από τα δύο μήκους 20 εκατοστών ξύλινα ραβδιά που πέταξε ένας ιερέας στο πλήθος, τα οποία πιστεύεται πως φέρνουν τύχη για έναν χρόνο σε όποιον τα κάνει δικά του.

Αντίστοιχα «γυμνά φεστιβάλ» διεξάγονται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Φεβρουαρίου σ’ ολόκληρη την Ιαπωνία, στο πλαίσιο ενός εθίμου, που έχει ιστορία μισής χιλιετίας. Στο πλαίσιο του ίδιου τελετουργικού οι συμμετέχοντες κάνουν μπάνιο σε κρύο νερό για μία – δύο ώρες για τον εξαγνισμό της ψυχής, την ώρα που η θερμοκρασία στην Οκαγιάμα είναι κάτω από το μηδέν τις νύχτες του Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...