Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Κορωνοϊός,τι είναι ,πόσο κινδυνεύουμε

Τι είναι οι κορωνοϊοί;
Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.
Τι είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV;
Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019-nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.
Είναι ο καινούργιος ιός ίδιος με τον ιό του SARS;
Όχι. Ο 2019-nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.



Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV;
Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV από ζώο σε άνθρωπο;
Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορωνοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κορωνοϊοί.
Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019-nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.
Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.
Μπορώ να κολλήσω 2019-nCoV από το κατοικίδιο μου;
Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019-nCoV.
Μεταδίδεται ο 2019-nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Ναι, ο 2019-nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;
• Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.
• Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως με 2019-nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.
• Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
• Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019-nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.
• Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.
Θα πρέπει να φοράω μάσκα;
Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV. Η υποψία λοίμωξης με 2019-nCoV σχετίζεται με πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή με στενή επαφή με άτομο που εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα και έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο 2019-nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.
Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Ο 2019-nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;
Δεν είναι γνωστό πόσο χρονικό διάστημα ο 2019-nCoV μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο 2019-nCoV, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;
Τα άτομα που νοσούν από 2019-nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;
Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριο τις 14 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με άλλους κορωνοϊούς, όπως είναι ο MERS-CoV και ο SARS-CoV.
Μπορεί ο 2019-nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019-nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
Είναι ασφαλές να λαμβάνουμε δέματα από την Κίνα ή από άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη κυκλοφορία του ιού;
Ναι, είναι ασφαλές. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, αυτού του είδους οι ιοί δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.
Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης του 2019-nCoV;
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.
Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον 2019-nCoV;
Όχι. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

9 σχόλια:

  1. Μαλιστα! Μιας και μιλουσαμε χτες για θεωριες συνομωσιας για λυστε μου την εξης απορια! Εκεινος ο 34 κινεζος γιατρος οφθαλμιατρος που κολλησε τον ncov και ειχε προεισοποιησει τον κοσμο και του ασκηθηκε διωξη πως στην ευχη πεθανε χωρις να εχει αλλες συνοσηροτητες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον φάγανε οι Κινέζοι...
      Εκτός κι αν είχε προβλήματα και δεν τα ξέρουμε...

      Διαγραφή
    2. α! περιφημα! Τωρα ο Δημοσθενης θα καθεται και θα λεει οτι το λευκο αδελφατο της κινας εδωσε την εντολη για την εξοντωσει

      Διαγραφή
    3. Έτσι κι αλλιώς κάτι θα έβρισκε να πει.

      Έχω κι άλλο ένα καλό ! Ο γιατρός δεν προειδοποίησε απλά για τον ιό.Είναι αυτός που τον έφτιαξε στα εργαστήρια και τον εξαπέλυσε και γι΄αυτό τον "έφαγαν"

      Διαγραφή
    4. Παντως ρε παιδι μου τσαμπα φοβομαστε! Και το γεγονος οτι οι συμβατικες αντιβιωσεις δεν μπορουν να δουλεψουν σε τετοιες περιπτωσεις δεν σημαινει κατι! ο Χριστουλης δημιουργησε ουσιες με φοβερη αντιμικροβιακη δραση! Εφτιαξε τα φυτα και το ζωικο περιβαλλον πριν δημιουργησει εμας γιατι προγνωριζε οτι θα πεσουμε και θα γινουμε θνητοι! Εχε δοκιμασει κανεις τι κανουν στους αναπνευστικους αεραγωγους ουσιες οπως το σκορδο, το κρεμμυδι, το πιπερι καγιεν μεσα σε ζεστο νερο και τοσα αλλα? Η κοπελια ενος φιλου μου που ειχε πριν καιρο αναπνευστικη λοιμωξη και ειχε καθηλωθει στο κεββατι πηρε πιπερι καγιεν μεσα σε ζεστο νερο και μεσα σε μια μερα ειχε γινει περδικι! Η αντιβιωση που της ειχε δωσει ο φαρμακοποιος και την επαιρνε για μια εβδομαδα δεν της ειχε κανει τιποτα! Τα μικροβια εχουν αναπτυξει ανθεκτικοτητα λογω της καταχρησης των αντιβιοτικων ποεχει γινει τα τελευταια 20 χρονια! Καθοταν ο Ελληνας για ψηλου πηδημα και για ενα απλο κρυολογημα και πηγαινε και επαιρνε αντιβιωση απο το φαρμακειο! Σε λιγο καιρο οι αντιβιωσεις δεν θα υπαρχουν και θα αντικατασταθουν απο τους βιολογικους παραγοντες που ειναι anti-TNF παραγοντες οποτε θα προαγεται περισσοτερο η καρκινογενεση!

      Διαγραφή
    5. Είναι απλό.Τρως δύο σκελίδες σκόρδο.Μετά βρωμάς τόσο πολύ που δεν σε πλησιάζει κανείς και έτσι δεν κολλάς τίποτα !

      Διαγραφή
    6. χα!χα! Ωραιος! Θελεις να σου πω ενα μυστικο! Το σκορδο βρωμαει αμα φας συγκεκριμενες τροφες πιο πριν οπως κρεας, γαλακτοκομικα και σιτιρα! Εαν φας σκετα λαχανικα με σκορδο δεν μυριζεις! Το εχω παρατηρησει! Μονο οταν το ρευτεις το σκορδο θα μυρισει επειδη αντιδραει με το μικροβιωμα του εντερου! Δεν το εχεις παρατηρησει οτι οταν φας σκορδο και κρεμμυδι μετα εχεις καταρροη? Το σκορδο βοηθαει και στη στυτικη δυσλειτουργια!

      Διαγραφή
    7. Σκόρδο και κρεμμύδι είναι κορυφαία φάρμακα. Το σκόρδο ειδικά άσε που διώχνει και τα βαμπίρ :)
      Για καθημερινή χρήση πάντως προτείνω το παρακάτω ρόφημα:
      "Φασκόμηλο-Θυμάρι-Μελισόχορτο-Πιπερόριζα-σκόνη απο σπόρους αβοκάντο-Σκόρδο(ψιλοκομμένο ή στυμένο)-Καγιέν-Μοσχοκάρυδο-Κουρκουμα-κανέλα"
      Όταν έχω βάζω επίσης τσουκνίδα και γλυκόριζα.Κατα΄καιρούς αλλάζω λίγο τα υλικά ανάλογα τι έχω αλλά χρειάζεται συνεχή χρήση για μακροχρόνια θωράκιση του συστήματος. Δυο κούπες ανα μέρα πχ, τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω με κάποια διαλλείματα που και που. Α ναι και πάντα σταυρώνουμε 3 φορές το δοχείο που είναι όλα αυτά :)
      Εννοείται ότι αν έχουμε προβλήματα υγείας διαβάζουμε όλα τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού και διαλέγουμε αυτά που μας ωφελούν χωρίς να μας βλαπτουν, είναι πολύ βασικό αυτό διότι όλα μα όλα τα φυτά λουλούδια καρποί σπόροι ρίζες κλπ είναι φάρμακα με την έννοια ότι όλα έχουν κάποιες ιδιότητες, επιδρούν στο σύστημα έτσι ή αλλιώς. Όπως και οι τροφές άλλωστε όπως ότι μπαίνει μεσα μας.

      Ξέρω ότι οι περισσότεροι ή βαριούνται να μπουν στην διαδικασία να φτιάξουν ένα ρόφημα ακόμα και καφέ οπότε ή τα αγοράζουν έτοιμα σε φακελάκια ή πάνε σε ένα φαρμακείο και παιρνουν κάψουλες ή δεν κάνουν και τίποτα. Όλα όμως είναι θέμα θέλησης και ανάγκης, αναλόγως. Συνήθως βέβαια ένα πρόβλημα λύνεται πιο γρήγορα και αποφασιστικά όταν γίνει πολύ δύσκολο πια.
      Π

      Διαγραφή
    8. H έκφραση "τι πίνεις ρε φίλε;" σου ταιριάζει απόλυτα...

      Διαγραφή

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...