Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Σύντομος οδηγός αναζήτησης πνευματικού

 



Απευθύνομαι σε σένα αδελφέ, να σε σένα που με κοιτάς με γουρλωμένα μάτια, σε σένα που ψάχνεις απεγνωσμένα μέσα στη σκοτεινιά της μεγαλούπολης έναν πνευματικό σπουδαίο, διορατικό, που να έχει όλες τις απαντήσεις ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ερωτήσεις, που να σε οδηγήσει μέσα από τα στενά μονοπάτια της ζωής. Σε σένα και μόνο παραδίδω αυτόν τον μικρό οδηγό ώστε να μπορέσεις να βρεις αυτό το κάτι που θέλεις.


Μπαίνουμε αμέσως στο ψητό, αν και Τετάρτη σήμερα και δεν τρώμε, με το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να έχει αίσια έκβαση η αναζήτησή μας αυτή. Μπορούμε , κατά κάποιο τρόπο, να τεστάρουμε τους υποψήφιους πνευματικούς μας. Το τεστ είναι απλό. Αν η εξομολόγηση περιστρέφεται γύρω από τα σεξουαλικά σε ποσοστό άνω του 90% του συνολικού χρόνου της εξομολόγησης, μάλλον έχετε βρει τον άνθρωπό σας. Αν δε απαιτείται από εσάς να πείτε και λεπτομέρειες τότε, ναι, έχουμε νικητή.

Αν θέλουμε όμως να είμαστε 100% σίγουροι για την επιλογή μας, τότε οφείλουμε να περάσουμε στο δεύτερο κριτήριο, το οποίο είναι το επιτίμιο. Δεν θέλουμε επ'ουδενί έναν πνευματικό τσιγκούνη και καρμοίρη που να είναι φειδωλός στα επιτίμια. Αντιθέτως θέλουμε έναν γαλαντόμο, ανοιχτοχέρη, άρχοντα βρε αδερφέ, που να μοιράζει τα επιτίμια σε ικανές ποσότητες. Αν, ας πούμε , για ένα μικρό παράπτωμα, το επιτίμιο δεν περιλαμβάνει ενός μηνός ακοινωνησία τουλάχιστον, είναι προφανές πως ο άνθρωπος αυτός δε μας κάνει. Ίσως να μιλάμε και για όνειδος της ιερωσύνης. Δεν πτοούμαστε. Σίγουρα σε κάποια ενορία που θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση, θα βρούμε έναν πνευματικό αυστηρό, αγέλαστο και χωρίς ίχνος χιούμορ. Αυτόν θα μπορούμε να τον εμπιστευτούμε άφοβα!


Ο πνευματικός πρέπει να δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον για την καθημερινότητά μας και να ασχολείται επισταμένως με αυτή. Θα πρέπει να έχει λόγο- και όταν λέμε θα έχει λόγο εννοούμε πως θα σας λέει την άποψή του κι εσείς θα συμφωνείτε- στο μεγάλωμα των παιδιών μας, στο που θα πηγαίνουν, αν θα κάνουν αθλητισμό, αν θα βλέπουν τηλεόραση και πόσο, αν θα έχουν φίλους και ποιους φίλους θα έχουν, αν θα πηγαίνουν σε πάρτι φίλων κ.ο.κ. Θα έχει λόγο για τις συζυγικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Ποιος θα δουλεύει, ποιος θα μαγειρεύει, τι θα μαγειρεύει, τι θα κάνει στον ελεύθερο χρόνο του το ζευγάρι και φυσικά, θα δίνει σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για το κρεβάτι ώστε ό,τι γίνεται να γίνεται με τον πλέον ψυχρό και απόμακρο τρόπο. Θα ορίσει επίσης έναν κανόνα προσευχής που θα ακολουθεί η οικογένεια. Αυτός δεν θα μπορεί να διαρκεί λιγότερο από δύο ώρες, οπότε και ο πνευματικός θα σας ορίσει ποιες δραστηριότητες θα θυσιάσετε για να γίνετε ο κανόνας δύο ή τρεις φορές τη μέρα. Πιθανόν το μαγείρεμα, το συγύρισμα ή τα ψώνια. Στην ιδανική περίπτωση θα ελαττώσετε μέχρι εξαφάνισης το χρόνο που μιλάτε μεταξύ σας ώστε και τον κανόνα σας να κάνετε αλλά και να σιγουρευτείτε πως ο γάμος σας θα είναι ένας Γολγοθάς μέχρι να έρθει η Ανάσταση με τον θάνατο του ενός εκ των δύο συζύγων. Ή με το διαζύγιο. Στη τελευταία περίπτωση θα επιβεβαιωθεί και ο πνευματικός σας που επιμένει πως μόνο ο μοναχικός βίος οδηγεί στη σωτηρία. Αν δεν το πιστεύει αυτό, τότε κακώς τον επιλέξατε για πνευματικό σας.


Αν λοιπόν ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα θα βρείτε τον πνευματικό που ζητάτε. Και όχι μόνο αυτό. Αν επιδοθείτε με ζήλο να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις υποδείξεις-διαταγές του και αναλόγως την πνευματική σας εξέλιξη, θα σας δοθεί το δικαίωμα να ορίζετε εσείς και μόνο εσείς τις αναπνοές σας μετά από μια δεκαετία μίνιμουμ. Ίσως δε και το πότε θα πηγαίνετε στο μπάνιο. Η ζωή σας δε θα είναι τόσο ανυπόφορη και μίζερη οπότε ο θάνατος θα φαντάζει απίστευτα λυτρωτικός. Μη σας πτοήσει το γεγονός ότι εφαρμόζοντας όλα αυτά θα αποξενωθείτε με τη γυναίκα σας και τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν δε θα θέλουν να ακούν για εκκλησία. Φταίει ο σύγχρονος τρόπος ζωής που οδηγεί στην αποστασία, τα κανάλια, το διαδίκτυο και φυσικά η κυβέρνηση που εκτελεί εντολές σκοτεινών κέντρων. Εσείς είστε στον αγιασμένο δρόμο για την αγιοσύνη όπως σας τον χάραξε ο άγιος πνευματικός σας. Καλό Παράδεισο!


ΥΓ. Το παραπάνω κείμενο  είναι εντελώς σατιρικό, φανταστικό και υπερβολικό. Δεν βασίζεται σε καμία πραγματική κατάσταση. Αν, όμως, το πήρατε σοβαρά και συμφωνείτε με αυτά που γράφονται, καλό θα είναι εκτός από πνευματικό να κοιτάξετε να βρείτε και μια πιο επιστημονική βοήθεια...




4 σχόλια:

  1. Ιδανικά αν σχετίζεσαι με παραεκκλησιαστική οργάνωση δεν χρειάζεται να ψάξεις, ο υποψήφιος πνευματικός σου είναι προκαθορισμένος και σε περιμένει. Πόσοι νεοι άνθρωποι έχουν καταστραφεί... (Εντελώς φανταστικά και υποθετικά μιλάμε πάντα)(Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε παπά μου σε χάλασε η μεγαλούπολη. Τόσο γρήγορα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...