Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Σύντομος οδηγός επιτυχημένου ιερέως

 


O παρακάτω οδηγός είναι για σένα αδερφέ. Για σένα που με κοιτάς με μάτια γουρλωμένα. Για σένα που είτε θέλεις είτε μόλις έγινες είτε είσαι εδώ και καιρό παπάς αλλά θέλεις απεγνωσμένα να βρεις ένα τρόπο να σταθείς σε αυτόν τον λαμπερό αλλά και προβληματικό χώρο και χορό. Γιατί ηθοποιός σημαίνει φως(άσχετο αλλά επίκαιρο). Πάμε λοιπόν να δούμε τον νέο, ανακαινισμένο και ιλουστρασιόν οδηγό επιβίωσης για παπάδες.

Βασικό μέσο λοιπόν για την επιβίωση είναι ο κύκλος του ιερέως! Πώς κάνουμε τον κύκλο; Η διαδικασία είναι απλή.

Δε στοχεύεις κανονικούς ανθρώπους αλλά αυτούς που τρέχουν σε κάθε είδους ακολουθία, αναζητούν διορατικούς και λοιπούς γέροντες, τρέχουν πίσω από το δεσπότη κλπ κλπ. Αυτοί προσεγγίζονται μέσω της εικόνας που θα φτιάξει ο κάθε παπάς για τον εαυτό του. 

Ως προς την εμφάνιση υπάρχουν δύο οδοί. Ο παπάς αστός και ο λαϊκός παπάς. Αν επιλέξετε τον πρώτο δρόμο(συνιστάται αν βρίσκεστε σε πόλη) θα πρέπει να προμηθευτείτε δυο ζευγάρια ακριβά λουστρίνια, κάμποσα πουκάμισα με έξτρα κολλαριστό γιακά και τουλάχιστον τρία ζευγάρια εντυπωσιακά μανικετόκουμπα. Έτσι θα δείχνετε την πρέπουσα ιεροπρέπεια αφού ως γνωστόν και ο Χριστός έτσι κυκλοφορούσε και οι Απόστολοι έτσι γύριζαν το κόσμο. Ατσαλάκωτοι και στην πένα! Προσοχή!  Μπορεί το ντύσιμο να είναι κυριλέ αλλά αυτό δε σας εμποδίζει να είστε όσο άξεστος θέλετε! Μπορείτε να βρίζετε, να φωνάζετε και να ξεσπάτε τα νεύρα σας σε όποιον θέλετε, όποτε θέλετε. Άλλωστε ένας αυστηρός ιερέας προσελκύει ένα σωρό βαρεμένους έτοιμους να γίνουν χαλί να τους πατήσει(κυριολεκτικά)

Δεύτερος δρόμος είναι ο λαϊκός-αγροτικός τύπος(συνιστάται σε πιο "χωρικές" ενορίες). Πρέπει να φαίνεται ότι ο παπάς είναι άνθρωπος του μόχθου, της γης, του λαού. Οπότε εδώ τα ρούχα πρέπει να είναι κάπως πιο χοντροκομμένα και λίγο τσαλακωμένα. Τα παπούτσια να έχουν κάποιος λεκέδες που να αναδεικνύουν την εργασία που κάνατε πριν βγείτε στο δρόμο. Σημαντική σημείωση. Τα ταπεινά ρούχα δεν σημαίνουν την υποχρέωση για ταπεινή συμπεριφορά. Είστε ο αρχηγός της κοινότητας έστω κι αν κανείς δε σας πρότεινε ή ψήφισε για κάτι τέτοιο. Και όχι μόνο αυτό. Έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε, επίσης χωρίς κανείς να σας το ζητήσει, σε ένα σωρό προσωπικά θέματα του κάθε ανθρώπου που μένει στην ενορία σας. Και οπωσδήποτε να απαιτείται σεβασμό όταν το κάνετε αυτό, πάντα με αγάπη, ακόμα κι αν προκαλείτε μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που υποτίθεται ότι πάτε να διορθώσετε. Σε κάθε ευκαιρία, τέλος, να αποκηρύσσετε την εξουσία την οποία και ασκείτε με επιμέλεια.

Μετά, ο παπάς μπορεί να είναι παραδοσιακός. Για να το πετύχει αυτό οφείλει να επικεντρώνεται στην ηθική. Τόσο μέχρι να εμπεδώσει και ο πιο άσχετος ότι Εκκλησία σημαίνει ηθικολογία. Η δε ηθική που επικαλούμαστε είναι αυτή που επικρατούσε στην καλβινιστική Ευρώπη προηγούμενων αιώνων. Το κλειδί είναι να τη ντύσουμε με ένα ορθόδοξο μανδύα. Γενικά στόχος μας είναι όταν ανοίγουμε το στόμα μας να μην πνέει σε καμία περίπτωση κάποιο είδος δροσερού αέρα αλλά μπόχα από δοχείο φέτας που ξεχάστηκε και μούχλιασε.

Υπάρχει και ο πιο μοντέρνος τύπος ιερέα. Εκεί θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν ένας καλός μπάρμαν. Σε σωστές ποσότητες θα αναμίξουμε θεολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία, αερολογίες που κάνουν εντύπωση, όμορφα σλόγκαν και κουλτουριάρικές φωτογραφίες ή ζωγραφιές.

Ένας εξαιρετικός τύπος ιερέα, που κάνει θραύση τελευταία και αν τον ακολουθήσετε θα έχετε σίγουρη καριέρα είναι αυτός του προφητολόγου-μελλοντολόγου-συνομωσιολόγου. Εδώ έχετε κι ένα πανίσχυρο όπλο στα χέρια σας. Το διαδίκτυο. Πλούσιες και καλά ενημερωμένες σελίδες σας φέρνουν με ένα "κλικ" στην οθόνη σας πλειάδα προφητειών γεροντάδων(πραγματικών ή μη, δεν μας πειράζει αυτό), συνομωσιών συνήθως προτεσταντών ή υπερορθόδοξων Εβραίων(δεν πειράζει, καλοδεχούμενες)ή ακροδεξιών ομάδων των ΗΠΑ. Όλα μεταφρασμένα, όλα με ορθόδοξο κοστούμι. Θα αποκτήσετε τόσους οπαδούς-ακολούθους που κανένας δεσπότης δε θα σας πάει κόντρα. Ίσως να σας τιμήσει και για την προσφορά σας.

Κάτι ακόμα. Πρέπει να απορρίπτετε ο,τιδήποτε νέο. Τεχνολογία, επιστήμη, τέχνη, ό,τι είναι καινούριο είναι κακό. Αυτό είναι θέσφατο. Αν θέλετε να προχωρήσετε.

Τέλος, προσοχή στα θέματα στα οποία θα ανακατεύεστε. Να είναι πάντα πνευματικά. Παράδειγμα απλό. Στο σχολείο της ενορίας σας δεν έχουν θέρμανση. Δεν θα ανακατευτείτε. Πρώτον είναι εκκοσμίκευση να ασχολείστε με τέτοια θέματα. Δεύτερον μπορεί να δυσαρεστηθεί κάποιο πρόσωπο πολιτικής θέσης(δήμαρχος, βουλευτής κλπ). Αν όμως το θέμα αφορά τα ανώτερα, τα ευγενή πρέπει να δείξετε όλο το ζήλο σας. Δεν θα αφήσετε να περάσει έτσι ένα πάρτι μασκέ στο σχολείο τις Απόκριες. Θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να το ακυρώσετε ή να το περιορίσετε. Έτσι θα ανοίξουν οι Ουρανοί και θα κερδίσετε την έγκριση των ευλαβεστάτων βλαμμένων οι οποίοι κάνουν και πολύ θόρυβο στην Εκκλησία. Με βάση αυτό το παράδειγμα μπορείτε να κινείστε και στα υπόλοιπα θέματα.

Ακόμα να έχετε πάντα πρόχειρες τις εξής λέξεις: Νηστεία, προσευχή, αμαρτία, τιμωρία, δικαιοσύνη και να τις χρησιμοποιείτε τόσο συχνά και με τέτοιο τρόπο ώστε και το νόημά τους να χάσουν και να προκαλούν αρνητική αντίδραση σε αυτούς που θα τις ακούν από δω και πέρα. 

Χρήσιμα όπλα είναι επίσης οι συχνότατες αναφορές σε οικουμενισμό, ηθική κατάπτωση, Εβραίους, μασόνους , λέσχες και την τηλεόραση που μας ελέγχει.

Ακολούθησε αυτές τις απλές οδηγίες - κατευθύνσεις αγαπητέ αδελφέ και να είσαι σίγουρος πως μια λαμπρή σταδιοδρομία έχει ανοίξει τις αγκάλες της και σε περιμένει. Και τα ποτά τα κερνάω εγώ!


Σημείωση. Το παραπάνω κείμενο είναι καθαρά σατιρικό και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Μην δοκιμάσετε αυτά που περιγράφονται μόνοι στο σπίτι σας χωρίς την επιτήρηση κάποιου πεπειραμένου οδηγού. Για οποιοδήποτε σχόλιο που δεν μου αρέσει θα στείλω εξώδικο μέσω των δικηγόρων μου και εν συνεχεία θα βρω καταφύγιο σε ιδιωτική κλινική.

3 σχόλια:

  1. Χαχαχα! Και όπως άρχισα να διαβάζω τις δυο πρώτες προτάσεις λέω ο Κονάνος γράφει; Αλλά μετά κατάλαβα, εγχειρίδιο επιβίωσης!
    Αχαχα καλό νασαι καλά, για μπεστ σέλερ λέμε. Καλού κακού έχε και τα εξώδικα στην τσέπη καλά λες αχαχα
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το διακωμωδώ το πράγμα για να μην αρχίσω να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο.
      Έχω καλό δικηγορικό τιμ, να το ξέρετε.

      Διαγραφή
    2. Είναι τόσο σουρεάλ η κατάσταση γενικότερα που μόνο το χιούμορ μπορεί να τη σκιαγραφήσει κάπως αλλά και να μας φέρει και μας λίγο στα ίσα δηλαδή, αλλιώς θα λαλήσουμε ναι.
      Π

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...