Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Οδηγός προς διακόνους

 



Το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο με ειλικρινές ενδιαφέρον και πραγματική αγάπη για τα σημαντικότερα μέλη του κλήρου. Τους διακόνους. Οι διάκονοι είναι σαν να λέμε υποϊερείς. Πώς είναι οι υπολοχαγοί; Κάτι τέτοιο. Οφείλουμε όμως να διευκολύνουμε το έργο τους προσφέροντας έναν χρήσιμο οδηγό. Ας ξεκινήσουμε. 

Ο διάκονος είναι το στολίδι της λειτουργίας. Να το θυμάστε αυτό και να το επαναλαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές. Αφού το πιστέψετε θα μπορέσετε να πείσετε και τους γύρω σας.

Για να έχετε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία είναι απαραίτητο το ύφος. Το ύφος σας θα πρέπει να είναι πιο μεγαλοπρεπές και μπλαζέ από οποιονδήποτε μητροπολίτη ή ακόμα και από οποιονδήποτε ευγενή. Έτσι στο πρόσωπό σας θα καθρεπτίζεται η ιεροπρέπεια ολάκερης της Μητρόπολης που υπηρετείτε.

Ξεχωρίστε όσο γρηγορότερα γίνεται τους ιερείς εκείνους που αποτελούν την, ας το πούμε έτσι, αυλή του δεσπότη. Σε αυτούς θα φέρεστε με τον απαιτούμενο σεβασμό. Σε όλους τους υπόλοιπους να φέρεστε με τη μέγιστη αναίδεια. Έτσι θα δείχνετε πως σέβεστε την ιεραρχία και αποτελείτε και αναπόσπαστο μέρος της.

Φροντίστε να είστε πάντα δίπλα στον δεσπότη. Ακόμα κι αν η παρουσία σας είναι περιττή ή και τον εκνευρίζει, εσείς να είστε πάντα σε σημείο που να μπορεί να σας βλέπει. Αργά ή γρήγορα θα εκτιμήσει τη σημασία της παρουσίας σας και θα καταλάβει πόσο απαραίτητος είστε.

Σε συνέχεια του παραπάνω. Μη διστάσετε να μην εκτελέσετε κάποια εργασία που σας ανατέθηκε προκειμένου να βρίσκεστε συνεχώς κοντά στον μητροπολίτη. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα σας πει μπράβο για μια δουλειά που σας ανέθεσαν ενώ η παρουσία σας θα είναι συνεχής.

Να εκδηλώνεται την αγάπη σας στους άλλους διακόνους επισημαίνοντας με λεπτότητα και επιμονή όλες τους τις αδυναμίες στον δεσπότη ώστε αυτός με τη σειρά του και να μπορέσει να τους διορθώσει και να εκτιμήσει την αφοσίωσή σας.

Κάντε γνωριμίες. Μη διστάσετε να κολακεύετε τους επισήμους που επισκέπτονται το γραφείο του μητροπολίτη. Αύριο μεθαύριο θα χειροτονηθείτε ιερέας και θα αναλάβετε κάποια ενορία. Οι διασυνδέσεις είναι πάντα χρήσιμες.

Τέλος να αγοράσετε ακριβά υφάσματα για να φτιάξετε ράσα και άμφια. Πουθενά αλλού δε μετράει τόσο η εξωτερική εμφάνιση όσο στην καθημερινότητα της εκκλησίας.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, θα έχετε βάλει γερά θεμέλια σε μια σπουδαία σταδιοδρομία. Αν δεν πετύχουν ουδεμία ευθύνη φέρει ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου.

Υγ. Το κείμενο αυτό είναι καθαρά ψυχαγωγικού και χιουμοριστικού χαρακτήρα. Να μη συγχέεται με την πεζή πραγματικότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...