Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο πρώτος Αρχιμανδρίτης της Μεσσήνης

 Στον ιερομόναχο π. Αλέξιο Μανδανικιότη, ο οποίος μονάζει σ΄ ένα ερημητήριο σε κάποιο μικρό χωριό της Σικελίας, αναφέρεται σήμερα άρθρο της ιταλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «messinatoday», με τίτλο: «Πατήρ Αλέξιος, ο τελευταίος ερημίτης: η ανθρώπινη και θρησκευτική ιστορία ενός ανθρώπου μονάχου, που είναι προφανώς έξω από αυτόν τον κόσμο». 




https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/oikomeniko_patriarxio/%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af/patir-aleksios-o-teleytaios-erimitis-sti-sikelia/

«Στα βουνά του χωριού Santa Lucia del Mela, στη Σικελία, ο πατήρ Aλέξιος Μανδανικιότης έστησε το ερημητήριο του, ένα στολίδι της Ανατολής, όπου ζει με ευλάβεια, προσευχή και μοναξιά. Συντρόφους του έχει μόνο τη φύση, έναν σκύλο, έναν γάτο κι ένα πολύχρωμο παγώνι. Ο πατέρας Aλέξιος δεν είναι απλώς ένας ερημίτης, είναι ο πρώτος Αρχιμανδρίτης της Μεσσήνης (Messina), που φροντίζει την τοπική ελληνορθόδοξη κοινότητα, από τον σεισμό του 1908, που κατέστρεψε όλα τα ίχνη του Ελληνισμού στην περιοχή.


Το βιβλίο «Το τελευταίο ερημητήριο» είναι αφιερωμένο στην ιστορία του, και ό,τι αναδύει η παρουσία του σε έναν τόπο ελληνικό από αρχαιοτάτων χρόνων, όπου όμως σήμερα κυριαρχούν η λατινική γλώσσα και Εκκλησία.


Τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι το ίδιο ελληνικά, όσο και βυζαντινά. Εδώ (στη Σικελία), η επάνοδος του Ελληνισμού με τη βυζαντινή κατάκτηση υπήρξε λαμπρή. Η Μεσσήνη είχε δικαιοδοσία σε πάνω από 60 ορθόδοξα μοναστήρια, που βρίσκονται στη Σικελία και την Καλαβρία. Πριν την εισβολή των Σαρακηνών και των Νορμανδών, ο πληθυσμός της Μεσσήνης ήταν ελληνικός και ορθόδοξος, αναφέρει ο Gaio Domenico Gallo στα «Χρονικά της Πόλης της Μεσσήνης». Ο Pietro Bembo, ο μεγάλος Βενετός ουμανιστής και πατέρας της σύγχρονης Ιταλικής γραμματικής, τον δέκατο έκτο αιώνα, έμαθε ελληνικά ακριβώς σε αυτήν την Πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...