Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Βαλεντινικόν!

 


Δεν τα μπορώ αυτά τα άρθρα κάθε χρόνο του Αγίου Βαλεντίνου. Πραγματικά με κουράζουν. Άντε να βρούμε το "ορθόδοξο αντίστοιχο", άντε κάτι πολυλογάδικες σαχλαμάρες περί αληθινού έρωτος που αραδιάζουν μερικοί με τον πιο αντιερωτικό τρόπο, άντε η κοσμικότητα, η αμαρτωλότητα, η εμπορικότητα και όποια άλλη -ότητα έρθει στα ταραγμένα μυαλά που ενδύονται τον μανδύα της πνευματικότητας και της ευσέβειας.


Καταλαβαίνω πως οι σχέσεις των δύο φύλων είναι πολύπλοκες. Αφήνουν πολλές φορές σημάδια. Υπάρχει και το θέμα του πως διδάχθηκαν τον έρωτα κάποιοι. Θα μιλήσω από τη μεριά των ανδρών. Πολλοί έμαθαν τον "έρωτα" από τη βόλτα που τους πήγε ο πατέρας τους ή κάποιος συγγενής ή φίλος στους οίκους ανοχής. Κάποιοι από ηλίθια αστεία με ύφος πονηρόν. Άλλοι έμαθαν να τον εξορκίζουν σαν κάτι αισχρό και αμαρτωλό. Κάποιοι σαν κάτι αποκλειστικά σαρκικό και ο κατάλογος των στρεβλώσεων δεν έχει τέλος.


Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι και οι αντιδράσεις για μια γιορτή στην οποία πράγματι κυρίαρχο στοιχείο είναι η εμπορικότητα. Ξέρετε όμως, η εμπορικότητα δεν είναι πάντα άσχετη και αντίθετη στην ποιότητα. Το σώμα δεν είναι πάντα αντίθετο του πνεύματος. Αντί λοιπόν, να γράφουμε κατεβατά με θεολογικές και φιλοσοφικές φλυαρίες, θα μπορούσαμε αυτή τη μέρα, η οποία είτε μας αρέσει είτε όχι καθιερώθηκε σε όλο το δυτικό -και όχι μόνο- κόσμο, να κοιτάξουμε να τη νοηματοδοτήσουμε, να τη χαρούμε πραγματικά και να τη διασκεδάσουμε.


Η πνευματικότητα δεν είναι μιζέρια και ο αντικομφορμισμός δεν είναι κακομοιριά. Ίσα ίσα. Είναι η ικανότητα να γιορτάζεις και να ανυψώνεις την κάθε μέρα, είτε είναι μια μέρα συνηθισμένη, είτε είναι μια μέρα ιερή, είτε είναι μια μέρα σαν γιορτινή τσιχλόφουσκα.


Και μια συμβουλή για τους παντρεμένους. Τέτοια μέρα, μη ρισκάρετε να γυρίσετε σπίτι χωρίς ένα λουλούδι ή μια σοκολάτα. Και ας σας πούνε θύμα του καταναλωτισμού....

4 σχόλια:

  1. Να αγιάσει το στόμα σου!
    Ανέκαθεν είχα αντίστοιχη αντιμετώπιση!
    Ναι, λες και τα.. Christmas που γιορτάζουμε είναι η πεμπτουσία του.. οριενταλισμού.
    "Εμπορική γιορτή", κολοκύθια ρίγανη.. Τουλάχιστον διακινείται ένα καλαίσθητο προϊόν, η ανθοδέσμη. Το προτιμώ χίλιες φορές από τις εκατόμβες των αμνοεριφίων για τις μαγειρίτσες..
    Ζηλεύουν οι σκατογεροι στη ψυχή τα νιάτα που ερωτεύονται κι ανταλλάσσουν καρδούλες και σοκολατάκια, γι αυτό τα λένε όλα αυτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έτσι είναι. Και στο κάτω κάτω ο, τι είναι δυτικό και \ή κοσμικό δεν είναι πάντα και κακό. Τα αρνιά και η μαγειρίτσα δεν είναι κοσμικά;

      Διαγραφή
  2. Σωστός! Και συ Γιώργο εύγε τα είπες όλα, έτσι!
    Τόσες μέρες είναι καθιερωμένες για ότι μπορείς να φανταστείς, τη μαμά τον μπαμπά τη γάτα το σκύλο το φεγγάρι, ε κολλήσανε με τον έρωτα..νορμάλ, δεν είναι και εύκολο κουμπί αυτό. Με τον Σάντα Κλάους δεν έχουν πρόβλημα όμως, ο χοντρούλης συμπαθής κύριος είναι περισσότερο βολικός υποθέτω. Ούτε το παρα πέντε της ανάστασης και μετά βουρ για μάσα και πιώμα, άλλο αυτό.
    Τι ψάχνεις να βρεις, τεράστιο μπέρδεμα σε πολλά επίπεδα.
    Δε βλέπεις τι γίνεται, χιλιάδες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης λέει φτάνουν στα γραφεία, εμπλέκονται λέει και ηχηρά ονόματα..αμέσως έκπληκτοι όλοι μαζί εν τω μεταξύ και συγκλονισμένοι ....έρως γαρ!
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...