Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

"Να ξεπεράσουμε τα δεσμά του φύλου"



https://www.thepressroom.gr/ekklisia/mitropolitis-alexandroypoleos-tragodia-i-sexoyaliki-ekmetalleysi-na-timame-ti-gynaika-gia

 " Η ζωή του ανθρώπου, η ψυχή του ανθρώπου, το σώμα του, τα αισθήματα, αυτό που λέμε ερωτική ζωή του είναι ένας συνολικός άνθρωπος. Όταν έρχεται λοιπόν κάποιος και το εκμεταλλεύεται αυτό, και το εξευτελίζει ή το εκμεταλλεύεται για προσωπικό του όφελος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια τραγωδία".


Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος σχολίασε μιλώντας στο "Ράδιο Ελπίδα' τα όσα καταγγέλλονται τον τελευταίο καιρό για σεξουαλικές κακοποιήσεις στο χώρο του αθλητισμού.


"Είναι λίγο επικίνδυνο να μιλάμε για αυτά  τα επίκαιρα θέματα, αλλά επειδή έχουν ταράξει την ελληνική πραγματικότητα και την ελληνική κοινωνία, αλλά όχι μόνο την ελληνική, είδατε το θέμα έχει να κάνει και με τις άλλες χώρες και μάλιστα με τον ευαίσθητο χώρο του αθλητισμού, όπου οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε τέτοιες αθλητικές προσπάθειες.


Εμπιστεύονται ό,τι καλύτερο έχουν, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αθλητικό ιδεώδες. Όταν λοιπόν ο γονιός διαπιστώνει ότι και εδώ υπάρχει εκμετάλλευση της προσωπικότητος τότε όλα αλλάζουν. Γιατί η ζωή του  η ψυχή του, το σώμα του, τα αισθήματα, αυτό που λέμε ερωτική ζωή του είναι ένας συνολικός άνθρωπος. Όταν έρχεται λοιπόν κάποιος και το εκμεταλλεύεται αυτό, και το εξευτελίζει ή το εκμεταλλεύεται για προσωπικό του όφελος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια τραγωδία"


Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αθλητισμό  μετά τις καταγγελίες επισημαίνει:

"Αλίμονο αν ο αθλητισμός ξεπέσει τόσο χαμηλά και χρειάζεται τεράστια προσοχή να ανορθωθεί, ώστε να μπορούν οι γονείς να εμπιστεύονται στον αθλητισμό τα παιδιά τους. Τώρα, εκείνο που χρειάζεται είναι και οι γυναίκες, οι γυναικείοι σύλλογοι, οι γυναίκες ως προσωπικότητες χρειάζεται να δουν κάποια πράγματα από την αρχή'.


Ο κ. Άνθιμος μίλησε για την γυναίκα  την οποία όπως είπε πρέπει να την τιμάμε για το μυαλό της:


"Δηλαδή, πρέπει να τιμηθεί η γυναίκα, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκα, αλλά ανάλογα με τη σκέψη της, το μυαλό της, τα αισθήματά της, την ιδιοπροσωπεία της, με τη διαφορετικότητά της μέσα στην κοινωνία. Όχι όπως ακούω καμιά φορά να βάλουμε σε μια ποσόστωση τόσες γυναίκες, δεν είναι τιμητικό να τιμώνται οι γυναίκες και να προτείνονται για έναν κλάδο, να έχουν μια ποσόστωση επειδή μόνο και μόνο είναι γυναίκες. Το ακούγαμε αυτό και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να βάλουμε μια γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δηλαδή, να αξίζει η γυναίκα.


Όπως να μην μπει ο άνδρας όταν δεν αξίζει, μόνο και μόνο επειδή είναι άνδρας. Καταλάβετε, να ξεπεράσουμε αυτά τα δεσμά του φύλου και να δούμε τον άνθρωπο είτε άνδρας είτε γυναίκα σε μια ζυγαριά όπου θα ζυγίζεται το ειδικό του βάρος. Χρειάζεται πολύ προσοχή. Ακόμη και στις διαφημίσεις των τηλεοράσεων εξευτελίζεται η γυναίκα. Πολλές φορές προσπαθούν να μας πείσουν να πάρουμε ένα είδος, να το αγοράσουμε στην προσπάθεια την διαφημιστική μόνο και μόνο επειδή το διαφημίζουν γυναίκες και μάλιστα με έναν τρόπο περιπαθή και όχι ανάλογο του αντικειμένου, αλλά ανάλογα της διαφημίστριας. Αυτό είναι ξεπεσμός για την γυναικεία υπόσταση.


Όπως διεκδικούσαν πολύ σωστά τα εργασιακά δικαιώματα οι γυναίκες. Βεβαίως δεν μπορεί να εργάζεται μια γυναίκα σε ένα κομπρεσέρ, ας πούμε, είναι άλλου είδους εργασία αυτή, είναι για έναν άντρα. Δεν είναι κακό αυτό, ούτε υποτιμητικό. Να ξεπεράσουμε θέλω να πω τα δεσμά του φύλου και να σεβαστούμε τους άνδρες ως άνδρες και προσωπικότητες ως σκέψη, ως αισθήματα, ως ιδιαίτερα χαρίσματα που έχει ένας άνδρας και χαρακτηριστικά όπως της κατατομής του και της αντοχής του της αντρικής και αντίστοιχα τον πλούτο τον αισθηματικό και τον πνευματικό μιας γυναίκας, επειδή ακριβώς είναι γυναίκα, είναι μάνα, είναι σύζυγος, είναι αδελφή, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκα" .

7 σχόλια:

  1. Σωστη κουβεντα αυτη που ειπε! Οχι μονο να μπαινει μια γυναικα σε μια θεση εξουσιας απλα για να "δειξουμε" οτι αναγνωριζουμε την ισοτητα των 2 φυλων αλλα επειδη κιολας πληρει τα κριτηρια και τις προυποθεσεις για μια θεση! Τωρα βεβαι θα μου πεις οτι αυτο ειναι μεγαλη κουβεντα στην Ελλαδα οπου ανεκαθεν ειναι το βασιλειο της αναξιοκρατιας και λαμβανουν θεσεις μονον οσοι εχουν γνωριμιες και αυτο θα επρεπε να το αναφερει ο Μητροπολιτης Ανθιμος! Εμενα απο την αλλη με παραξενευει το γεγονος γιατι τη συγκεκριμενη περιοδο που διανυουμε γινονται πολλες αςω το πουμε "ξεχασμενες" καταγγελιες για θεματα σεξουαλικης παρενοχλησης οχι μονο στο χωρο του αθλητισμου αλλα και σε αλλους τομεις οπως στο χωρο των καλλιτεχνων οταν τετοι φαινομενα συνεβαιναν ουτως η αλλως απο παλαιωθεν! Προσωπικα επειδη ειμαι καχυποπτος θα αναφερω κατι που δε ξερω ποσοι το σκεφτηκαν! Στη συγκεκριμενη περιοδο που διανυουμε λογω του πληγματος της οικονομιας που εχει επελθει με τη πανδημια αναρωτιεμαι εαν και καποιοι η καποιες που πεσαν "θυματα" σεξουαλικης παρενοχλησης "θυμηθηκαν" ξαφνικα ολα αυτα τα παλαια συμβαντα και τα καταγγελουν απλως για να λαβουν οικονομικες αποζημιωσεις! Πονηρος λογισμος αυτος που εχω αλλα εχει και μια λογικη βαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρώ πως είναι πιο πρωτόγονα τα κίνητρά τους. Έγινε η αρχή από τη Μπεκατώρου και θεώρησαν πως είναι ώρα για εκδίκηση. Δεν είμαι αντίθετος με αυτό, με την έννοια ότι το καταλαβαίνω. Αν βλέπεις κάποιον να προβάλλεται συνεχώς ενώ έχεις περάσει τα πάνδεινα από αυτόν(ή αυτήν)ε, μόλις βρεις την ευκαιρία του τη φέρνεις. Αν αυτό συνδυαστεί και με μια υλική αποζημίωση, γιατί όχι; Ακόμα καλύτερα. Το θέμα είναι μέσα από όλο αυτό να βελτιωθεί η κατάσταση, όχι μόνο στον αθλητισμό και στο θέατρο αλλά και αλλού, σε χώρους που δεν έχουν λάμψη...

      Διαγραφή
    2. Κρατω τις επιφυλαξεις μου εαν οντως καποιοι θελαν να ακολουθησουν το παραδειγμα της Μπεκατωρου και το θεωρησαν αυτο ως ευκαιρια να παρουν εκδικηση α απλα λογω του γεγονοτος οτι η οικονομικη κριση που εχει πληξει πολλους τομεις τη συγκεκριμενη περιοδο αναγκαζει καποιους να αναζητησουν οικονομικες απολαβες απο του θυτες γνωριζοντας κιολας οτι οσοι τους εκμεταλλευτηκαν με τη θεληση τους η χωρις αυτην εχουν τεραστιο οικονομικο αποθεμα απο τα παλαιοτερα χρονια! Ολη αυτη η πανδημια εχει προκαλεσει καταστασεις ζουγκλας δηλαδη ο θανατος μου η ζωη σου και φοβαμαι οτι θα επακολουθησουν και χειροτερα οποτε επιφυλλασομαι εαν πολλες απο αυτες τις καταγγελιες θα αλλαξουν καποια πραγματα δεδομενου του γεγονοτος οτι ολα αυτα συμβαινανε απο ανεκαθεν και γινοντουσαν και αλλοτε καταγγελιες για τετοια θεματα! Μετα ειναι και το γεγονος οτι και καποια απο τα "θυματα" αποδεχοντουσαν ολες αυτες τις προτασεις που τους γινονταν με τη πληρη θεληση τους εφωσον το αισθημα της φιλοδοξιας τους θα τους διεφθειρε σε τετοιο σημει ωστε να γινονται αριβιστες και καιροσκοποι! Τετοιες περιπτωσεις εξαλλου υπαρχουν πολλες στο χωρο του θεαματος! Εξαλλου οπως ειπαμε η Ελλαδα ειναι το βασιλειο της αναξιοκρατιας απο παλαιωθεν!

      Διαγραφή
    3. Η χρησιμοποίηση θέσης ή αξιώματος ή ο,τιδήποτε αναλόγου για να εκβιάσει κάποιος ερωτική επαφή ή για να ασκήσει βία είναι απαράδεκτη. Και όπως όλα τα πράγματα έρχεται κάποια στιγμή και ο λογαριασμός.

      Δεν πιστεύω πως θα βελτιωθεί τίποτα. Αλλά, το ελπίζω

      Διαγραφή
    4. Δεν υποστηριζω σε καμοια περιπτωση την εκμεταλλευση ανθρωπων σε οποιοδηποτε τομεα απο ανωτερο και προισταμενο του ειτε με την παραθεση σεξουλικων επιθυμιων ειτε με λεκτικη η σωματικη βια και απο αλλα ασχετα κινητρα εκτος του σεξ! Απλα αναφερω και το γεγονος οτι σε ολους σχεδον τους τομεις μπορει και να υπαρχουν και "θυματα" που λογω καιροσκοπισμου και φιλοδοξιας "ενδιδουν" σε προτασεις σεξουαλικου περιεχομενου για να αναρριχηθουν! Αυτο συμβαινει και στις μερες μας αλλα και παλαιοτερα! Η Κλεοπατρα ας πουμε στην Αρχαια Αιγυπτο χρησιμοποιησε τη σχεση της με τον Ιουλιο Καισαρα για πολιτικους λογους αλλα και ενδεχομενως για οικονομικες απολλαβες! Η Χαμκω η μανα του Αλη Πασα συνεναψε πολλες σχεσεις με αντρες για να βοηθησει το γιο της να αναρριχηθει στην εξουσια της Οθωμανικης αυτοκρατοριες! Εννοειται βεβαια οτι δε συμβαινει παντοτε αυτο! Καποτε νομιζω οτι ακουγα μια συζητηση ψυχολογικου-ψυχιατρικου περιεχομενου οτι η θεση εξουσιας πολλων αντων σε διαφορα ποστα και η υποτακτικη θεση της γυναικας σε εναν χωρο οπου εργαζονται μαζι επιφερει καποιο συναισθημα-πειρασμου που διεγειρει την ερωτικη φαντασιωση πολλων αντρων και προκαλει ολα αυτα τα φαινομενα! Θελω να το μελετησω λιγακι αυτο!

      Διαγραφή
    5. Υπάρχουν και "θύματα" αλλά και πάλι, επειδή δεν θα πήγαιναν με αυτούς τους τύπους αν δεν είχαν εξουσία, μπορεί κάποια στιγμή να θελήσουν να τους κάνουν ζημιά. Βέβαια, παίζουν και αυτά τα πράγματα.

      Διαγραφή
    6. Αναλογιζομενος παντως το φαινομενο της φιλλοδοξιας ανα τους αιωνες διαφορων ανθρωπων ειτε ειναι αντρες ειτε γυναικες οι οποιοι θελαν να κατακτησουν επιγεια αξιωματα συνειδητοποιεις και καποια ας το πουμε εντυπωσιακα πραγματα! Μελετωντας τη περιπτωση του Αλη Πασα ο οποιος πατησε στη κυριολεξια επι πτωματων για να ανελθει στην εξουσια βλεπεις οτι η πορεια του στο τελος εξυπηρετησε αλλους σκοπους! Ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος του ειχε προφητεψει οτι θα γινοταν μεγαλος και τρανος και οτι θα πηγαινε και στη Κωνσταντινουπολη με κοκκινα γενια! Τον ειχε προειδοποιησει ωστοσο οτι εαν ηθελε η εξουσια του να περασει στους απογονους του θα επρεπε να προστατευει και να αγαπαει τους Χριστιανους! ο Αλη Πασας εκτελεσε τις φιλοδοξιες του και "προστατεψε" τους Χριστιανους χωρις ομως ουσιαστικα να τους αγαπησει μονο και μονο για να δημιουργησει δικο του ανεξαρτητο Ελληνοαλβανικο κρατος! ο Θεος του παραχωρησε να φτασει στα ανωτερα κλιμακια της εξουσιας και να γινει και μελος της φιλικης εταιρειας μονο και μονο ωστε να εναντιωθει στο Σουλτανο και αυτο να δωσει τη δυνατοτητα στους Ελληνες να βαλουν το μεγιστο αγωνα στη Πελλοπονησο οταν τα στρατευματα του Σουλτανου ηταν απασχολημενα με τη πολιορκια των Ιωαννινων! Ο Αλη Πασας σκοτωθηκε στη πολιορκια και πηγε το κεφαλι του στη Κωνσταντινουπολη στο παλατι του Σουλτανου μαζι με τα κεφαλια των παιδιων του μεσα σε ενα καζανι με αλατι! Τα γενια του ηταν κοκκινα απο το αιμα του! Η εξουσια του δεν περασε στα παιδια του και σταματησε η γενια του! Η προφητεια δηλαδη επαληθευτηκε χωρις ο Θεος να πειραξει το αυτεξουσιο της επιλογης του αφου δεν ηθελε ουσιαστικα να αγαπησει κανεναν περα απο τον εαυτο του! Απο αυτο το συμβαν παρατηρουμε οτι οι προφητειες των Αγιων δεν εχουν καμοια απολυτως σχεση με τους παγανιστικους χρησμους των μαγων αφου δεν αναφερονται σε τελεσιδικα και προτετελεσμενα γεγονοτα και αποφασεις "πεπρωμενου" που αναιρουν το ελευθερο ανθρωπινο αυτεξουσιο!

      Διαγραφή

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...