Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Δεν θα αλλάξει τίποτα

 



Καταλαβαίνω την κουτσομπολίστικη διάθεση που επιδεικνύουν ΜΜΕ και λαός. Το ίδιο είχε γίνει και παλιότερα με την Εκκλησία και κάποια σκάνδαλα...ροζ αποχρώσεως, τα ίδια θα ξαναγίνουν με χώρους που έχουν μια κάποια ιδιαιτερότητα. Αρέσει στον κόσμο να το κάνει αυτό όταν θεωρεί πως κάποιοι κάνουν ζωές πιο άνετες, πιο χλιδάτες, πως γενικά στέκονται ψηλότερα από αυτόν. Οπότε ενθουσιάζεται να τους κατεβάζει. Τώρα, τα κριτήρια με βάση τα οποία αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός ποιοι είναι αυτοί που περνάνε καλύτερα ενώ δε θα έπρεπε, ε, είναι λίγο περίεργα για να πούμε την αλήθεια.

Αν τώρα θέλουμε να ασχοληθούμε σωστά με τα τρέχοντα θέματα, αυτά των κακοποιήσεων πρέπει να τα δούμε στη σωστή τους διάσταση και να αντιληφθούμε αυτό που αποκαλύπτεται μπροστά μας. Τέτοιου είδους κακοποιήσεων, είτε σεξουαλικών είτε ψυχολογικών, δεν είναι προνόμιο κανενός χώρου. Τις γεννά η ίδια η κοινωνία σε όλους τους χώρους της. Στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, σε χώρους λαμπερούς αλλά και σε χώρους απλούς, κοινούς, βαρετούς.

Κακοποιήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν θα σταματήσουν όσοι νόμοι κι αν βγουν. Δεν είναι θέμα νόμων, είναι θέμα νοοτροπίας. 

Δεν είναι δυστυχώς καινούριο φαινόμενο. Είναι παλιό, πολύ παλιό. Η διαφορά είναι πως τώρα, κάποια στιγμή θα γίνει και η καταγγελία. Θα φωνάξει το θύμα. Παλιά δεν πέρναγε καν από το μυαλό κάτι τέτοιο. Αυτό είναι θετικό καθώς το όποιο θύμα θα μπορέσει, πιθανότατα, να βρει μια κάποια βοήθεια, μια κάποια ανακούφιση ή ίσως και δικαίωση.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα από αυτή την υπόθεση. Λίγο θα ξυστεί η επιφάνεια στο χώρο του θεάτρου και του αθλητισμού, κάποια στιγμή θα κηρυχθεί και μια κάποια κάθαρση και μετά θα συνεχίσουν τα πράγματα όπως πριν. Ο διεστραμμένος ισχυρός θα ψάχνει και θα βρίσκει θύματα και κανείς δε θα μιλάει.

Όσοι έχουν εμπειρία από επαρχία ή και από γειτονιές που έχουν ακόμα τον παλιό τους χαρακτήρα, ξέρουν πως η νοοτροπία του "δε μιλάω, δε μπλέκομαι" είναι και βαθιά ριζωμένη και ισχυρότατη. Και αν αυτό το πράγμα λειτουργεί(λειτουργούσε) έτσι και στον πιο ελεύθερο και προοδευτικό χώρο , όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι, αυτόν της τέχνης, φανταστείτε τι επικρατεί αλλού. Ειδικά εκεί που δεν παίζονται ρόλοι και διασημότητα αλλά ένα μικρό μεροκάματο.

Οπότε, ας κάνω μια πρόβλεψη εδώ. Κάποιοι θα δουν τα μούτρα τους να τρίβονται για λίγο, κάποιοι θα πάνε ίσως και φυλακή αλλά επί της ουσίας τίποτα δε θα αλλάξει. Ο ήλιος από την ανατολή θα βγαίνει, στη δύση θα χάνεται. Στο ενδιάμεσο τίποτα καινούριο δε θα φανεί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...