Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Malalai,η Αφγανή ηρωίδα που έκανε λάβαρο το πέπλο της στον αγώνα εναντίον των Βρετανών

malalai_of_maiwand


Η Malalai ήταν μια  Αφγανή ηρωίδα από το μικρό χωριό της Khig στην Κανταχάρ η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη του Maiwand (27 Ιουλίου του 1880) κατά το δεύτερο αγγλο-αφγανικό πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της μάχης, όταν η πλάστιγγα έγειρε εναντίον των Αφγανών μαχητών και το ηθικό τους έπεσε,η Malalai φώναξε:


Νέε αγαπημένε αν δεν πέσεις στη μάχη του Maiwand· 

Μα τον  Θεό κάποιος σε έσωσε σαν  σύμβολο ντροπής

malalai001

Αυτό ενέπνευσε τους Αφγανούς να πολεμήσουν πιο σκληρά. Στη συνέχεια, αργότερα στη μάχη, όταν ο Αφγανός σημαιοφόρος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε,η Malalai χρησιμοποίησε το πέπλο της ως λάβαρο και τραγούδησε ένα ποίημα Πάστο(στη γλώσσα Παστούν δηλαδή) για να ενθαρρύνει τους Αφγανούς στρατιώτες που πολεμούσαν τους  Βρετανούς. Τα λόγια της αναζωογόνησαν τους Αφγανούς μαχητές και ως εκ τούτου, η μάχη του Maiwand έληξε με ήττα για τον βρετανικό στρατό και νίκη για τους Αφγανούς, οι οποίοι οδηγήθηκαν από τον  Ayub Khan. Δυστυχώς,η Malalai σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της μάχης, αλλά δεν ξεχάστηκε. Πολλά κορίτσια, και ακόμη και σχολεία και νοσοκομεία έχουν πάρει το όνομά της, και θεωρείται η μεγαλύτερη ηρωίδα του Αφγανιστάν - που θεωρείται ως έκδοση της Ιωάννας της Λωραίνης  του Αφγανιστάν.Η Πακιστανή ακτιβίστρια  Malala Yousafzai, που πυροβολήθηκε από  τους Ταλιμπάν το 2012, ονομάστηκε από τη  Malalai. Malala είναι απλά μια διαφορετική παραλλαγή του ονόματος Malalai.

Προς τιμήν της, η τρέχουσα κυβέρνηση του Αφγανιστάν έχει ονομάσει ένα επίσημο μετάλειο γενναιότητας από αυτήν. Στις 3 Δεκεμβρίου 2014, μια μητέρα (η Reza Gul) από την επαρχία Φαράχ τιμήθηκε με το μετάλλιο όταν πήρε τα όπλα και σύμφωνα με πληροφορίες σκότωσε δεκάδες μαχητές Ταλιμπάν, αφού σκότωσαν το γιο της. Το μετάλλιο απεικονίζει τη Malalai να δίνει νερό σε έναν Αφγανό στρατιώτη με παραδοσιακή στολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...