Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Οι Βεδουίνες του Σινά εξελίσσουν την παράδοσή τους κεντώντας


Η χερσόνησος του Σινά δεν είναι απλά ένα μέτωπο συγκρούσεων μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και αντάρτικων ομάδων.Το  Σινά είναι επίσης ένας τόπος με πλούσιο πολιτισμό και κληρονομιά που αντανακλάται στα κοστούμια των ανθρώπων του. Η ενδυμασία των Βεδουίνων γυναικών  στο Σινά παρέχει πλέον μια πηγή εισοδήματος για τις γυναίκες, καθώς οι σύγχρονες δημιουργίες με παραδοσιακού στυλ κεντήματα είναι δημοφιλείς στους τουρίστες.


Η Amani Ghareeb αισθάνθηκε την απειλή για τον πολιτισμό και την κληρονομιά των Βεδουίνων, όταν κληρονόμησε από τους παππούδες της, τα παραδοσιακά ενδύματα του Σινά. Το 2010, ίδρυσε τον Σύλλογο  Fayrouz   που βοηθά στη δημιουργία μικρών προγραμμάτων  που βοηθούν τις Βεδουίνες στο Σινά να βγάλουν τα προς το ζην. Η Ghareeb ξεκίνησε το πρόγραμμα Motiva Sinawi  , προκειμένου να διατηρήσει και να αναπτύξει τα ρούχα των Βεδουίνων. 



Η Ghareeb είπε στο Al-Monitor, "Το πρόγραμμα Motiva Sinawi αποσκοπεί στην ανάπτυξη της [παραδοσιακής] ενδυμασίας του Σινά. Μια motiva είναι ένα [παραδοσιακό] στολίδι του Σινά. Η ιδέα είναι να κεντώ motivas σε σύγχρονα ρούχα, έτσι ώστε τα μοντέρνα ρούχα πάρουν μια παραδοσιακή πινελιά. Έπρεπε να βρούμε  διαφορετικά σχέδια  κοστουμιών του Σινά, δεδομένου ότι δεν έπρεπε να περιοριζόμαστε σε abayas, σάλια ή μπούργκες. "

Η Ghareeb είπε ότι το πρόγραμμά της της απασχολεί περίπου 300 κορίτσια και  γυναίκες, και ότι έχει γίνει μια πηγή εισοδήματος για τις γυναίκες στο Σινά. "Είναι μια πηγή εσόδων που δεν απαιτεί να εργάζονται σε ένα χώρο εργασίας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι γυναίκες μπορούν να εργάζονται από το σπίτι ", είπε.

Σύμφωνα με την Ghareeb, το πρόγραμμα προσελκύει γυναίκες από όλο το Σινά . "Αυτό το πρόγραμμα τους ταιριάζει δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στο Σινά, ιδίως για τις γυναίκες στις πόλεις της Ράφα και της  Sheikh Zuweid που παρακολουθούμε ένα άγριο πόλεμο ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και ένοπλες ομάδες", εξήγησε.

Η Ghareeb είπε ότι το σχέδιο λαμβάνει υπόψη τις παραδόσεις των φυλών του Σινά, ειδικά τα στυλ ένδυσης που δείχνουν την κοινωνική θέση των γυναικών. "Η ενδυμασία Σινά εκφράζει την κοινωνική θέση της γυναίκας. Μια μπλε κεντημένη ενδυμασία φοριέται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ μια παντρεμένη γυναίκα φοράει κόκκινη στολή κεντημένη και τα νεαρά κορίτσια φορούν κεντημένα ρούχα με φωτεινά χρώματα », είπε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα, σημείωσε, "Η κατάσταση της ασφάλειας στο Σινά δεν επηρεάζει το πρόγραμμα το ίδιο, επειδή η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά το βράδυ. Ωστόσο, το μάρκετινγκ και η μεταφορά των προϊόντων σε άλλες επαρχίες είναι ένα πρόβλημα. "

Η Ghareeb χρηματοδοτεί τη  Motiva Sinawi, η οποία βρίσκεται στο Ελ-Αρίς, με δικά της κεφάλαια, καθώς η ίδια πιστεύει ακράδαντα στη σημασία της διατήρησης της κληρονομιάς του Σινά.

"Τα νέα σχέδια των κοστουμιών των Βεδουίνων που παράγονται από το πρόγραμμα είναι δημοφιλή στους τουρίστες. Τα ρούχα πωλούνται στην [τουριστική πόλη της] Sharm el-Sheikh, και αυτό μας ενθάρρυνε να ξεκινήσουμε μια ιστοσελίδα για την προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό", είπε.

Η Ghareeb θα ήθελε να δει το κράτος να παρέχει οικονομική στήριξη για τη Motiva Sinawi, καθώς είναι το μόνο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να διατηρήσει την ταυτότητα και την κληρονομιά των ρούχων του  Σινά.

Η Eman Mohamed , μια  εκπαιδεύτρια της Motiva Sinawi, είπε στο Al-Monitor, «Εγώ είμαι υπεύθυνη για τη διδασκαλία κεντήματος στις γυναίκες. Η ασκούμενη δεν πρέπει να είναι εξειδικευμένη κεντήτρια, καθώς αυτή εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιεί τα νέα σχέδια των κοστουμιών του Σινά. "

Η Mohamed είπε, "Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεισφέρουν εκπαιδεύοντας [νεότερες] γυναίκες που θέλουν να είναι μέρος του προγράμματος, ώστε να μπορούν να έχουν εισόδημα μέσα από μια δουλειά που ταιριάζει στα γηρατειά τους. Υπάρχουν γυναίκες που διαπρέπουν στην ανάπτυξη δημιουργικών σχεδίων κοστουμιών των Βεδουίνων. "

Είπε ότι θα ήθελε να δει το κράτος να διοργανώνει εκθέσεις και σε άλλες επαρχίες για να παρουσιαστούν τα σύγχρονα κοστούμια των Βεδουίνων, ιδίως σε τουριστικές περιοχές. Όταν ένας τουρίστας αγοράζει ένα κομμάτι ιματισμού Βεδουίνων  και γυρνά  στο σπίτι του με αυτό, η ενδυμασία γίνεται μια διαφήμιση για τον τουρισμό στην Αίγυπτο , η οποία ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα.

Η Mohamed πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τι αντιπροσωπεύει η ενδυμασία των Βεδουίνων. Για παράδειγμα, ορισμένα ρούχα φοριούνται από τις γυναίκες κατά τη διάρκεια εργασιών στη διάρκεια της ημέρας, όπως το απλό μπλε ρούχο με το ελαφρύ κέντημα . Μια νύφη στο Σινά φοράει μια ειδική φορεσιά για την ημέρα του γάμου της, η οποία είναι κόκκινη που αναμιγνύεται με άλλα χρώματα. Σε επίσημες επισκέψεις, οι γυναίκες φορούν ενδυμασία μπλε που αναμιγνύεται με άλλα χρώματα. Η ανάπτυξη των κοστουμιών των  Βεδουίνων , χωρίς να διακυβεύεται η κληρονομιά, οι παραδόσεις ή οι συμβάσεις της κοινωνίας  του Σινά είναι μια πρόκληση για το πρόγραμμα. "

Σύμφωνα με την Μοχάμεντ, οι γυναίκες στο Σινά βοηθούν συχνά τους συζύγους τους στα έσοδα για τις οικογένειές τους, για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής στο Σινά, λόγω του πολέμου μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και των τζιχαντιστικών ομάδων. "Το πρόγραμμα βοηθά τις γυναίκες να εργάζονται και τους επιτρέπει να καινοτομούν με μοναδικά και μοντέρνα σχέδια κεντήματος," πρόσθεσε.

"Οι γυναίκες στο Σινά δεν μένουν πλέον στο σπίτι τους άνεργες, όπως στο παρελθόν. Οι γυναίκες παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και μπορούν να εργαστούν σε όλες τις δουλειές. Ωστόσο, η δημιουργία κοστουμιών του  Σινά είναι το επάγγελμα στο οποίο  οι γυναίκες είναι πιο ικανές. Το πρόγραμμα έχει  επιτυχία, ιδιαίτερα στην αλλαγή των στυλ σχεδιασμού και στη διάδοση των σχεδίων στο Σινά και ελπίζουμε [στο μέλλον] έξω από το Σινά και την Αίγυπτο, "είπε η  Mohamed.

Η Motiva Sinawi δημιουργεί μοντέρνα ρούχα εξελίσσοντας τις  παραδοσιακές φορεσιές ειδικά για το Σινά και  διαθέτοντάς τες εκτός της χερσονήσου. Ωστόσο, για να σταματήσει ο κόσμος να βλέπει το Σινά ως πολεμικό μέτωπο για τον αιγυπτιακό στρατό και τις ένοπλες ομάδες, το αιγυπτιακό κράτος πρέπει να βοηθήσει στην προώθηση του πολιτισμού και της κληρονομιάς της κοινωνίας του Σινά που αντανακλώνται στην ενδυμασία των ανθρώπων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...