Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Οι διώξεις κατά των Rohingya προκαλούν ένταση ανάμεσα σε Μιανμάρ και Μαλαισία

Σε αυτή την 2 του Δεκέμβρη του 2016 φωτογραφία, Rohingya μουσουλμάνοι από τη Μιανμάρ συνωστισμός σε ένα δωμάτιο σε ένα unregistered στρατόπεδο προσφύγων στην Teknaf, Μπαγκλαντές.  (Φωτογραφία από AP)

presstv.com

Η Μιανμάρ αγνόησε την  κλήση από μουσουλμανικές κυβερνήσεις να σταματήσει τις θηριωδίες εναντίον των Rohingya μουσουλμάνων, και  αντ 'αυτού επέκρινε  τη Μαλαισία που φιλοξένησε μια  συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Σε έκτακτη συνεδρίαση του OIC στην Κουάλα Λουμπούρ, την Πέμπτη, ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός κάλεσε την Μιανμάρ να σταματήσει την καταστολή των μουσουλμάνων  Rohingya και να σταματήσει την "ανείπωτη σκληρότητα" εναντίον τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της  Μιανμάρ το Σάββατο είπε ότι ήταν «λυπηρό» που η Μαλαισία είχε καλέσει την έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τα δεινά των Rohingya.



Το υπουργείο κατηγόρησε τη Μαλαισία ότι εκμεταλλεύεται την κρίση "για την προώθηση μιας συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας" αγνοώντας τις  προσπάθειες της κυβέρνησης της Μιανμάρ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο στρατός της  Μιανμάρ ξεκίνησε την  καταστολή  Πολιτεία του Rakhine μετά από μια επίθεση σε συνοριοφύλακες της χώρας στις 9 Οκτωβρίου που άφησε εννέα αστυνομικούς νεκρούς, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε τους  Rohingya.

Υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 2.500 σπίτια, τζαμιά, και θρησκευτικά σχολεία καταστράφηκαν, και τρία χωριά εντελώς αφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής πολιορκίας.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει επίσης μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια  και τα μέσα πρόσβασης στο Rakhine που είναι πατρίδα για περίπου 1,1 εκατομμύρια Ροχίνγκια.

Οι Rohingya έχουν υποβληθεί σε εκτελέσεις, βιασμούς και επιθέσεις εμπρησμού από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους πρόσφυγες και ομάδες δικαιωμάτων.

Στη συνεδρίασή του, ο OIC ο οποίος αντιπροσωπεύει 57 χώρες κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να παρέμβουν στην Πολιτεία του Rakhine, όπου είπε ότι η κλιμάκωση της βίας κατά των Rohingya Μουσουλμάνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε «γενοκτονία».

Ο ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Μιανμάρ, Syed Hamid Albar, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να ενεργήσει για την επίλυση της σύγκρουσης, η οποία δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό ζήτημα, αλλά μια διεθνής ανησυχία.

"Δεν θέλουμε να δούμε μια άλλη γενοκτονία, όπως στην Καμπότζη ή τη Ρουάντα," είπε στο Reuters. "Η διεθνής κοινότητα απλώς παρατηρούσε, και πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους; Έχουμε διδάγματα από το παρελθόν για μας να μάθουν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. "

Την Παρασκευή, ένας ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέκρινε την εκστρατεία της Μιανμάρ και κάλεσε το στρατό να σεβαστεί το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί από τους Βουδιστές  της Μιανμάρ ονομάζουν την μειονοτική ομάδα των μουσουλμάνων Rohingya ως Βεγγαλέζους, σύντομογραφία για τους παράνομους μετανάστες από το  γειτονικό Μπαγκλαντές, ακόμη και αν η κοινότητα έχει ζήσει στη Μιανμάρ για πολλές γενιές.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει περιγράψει τους Rohingya ως μία από τις πιο καταπιεσμένες  κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός της μουσουλμανικής πλειοψηφίας Μαλαισίας υπήρξε επικριτής της κυβέρνησης της Μιανμάρ από τότε που ο  στρατός της χώρας ξεκίνησε μια σκληρή καταστολή της μουσουλμανικής κοινότητας στην πολιτεία του Rakhine τον Οκτώβριο το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...