Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Οι Ασσύριοι της Συρίας αναβιώνουν τη μητρική τους γλώσσα


Οι  Συρο-Ασσύριοι χριστιανοί στη Hasakah της Συρίας, όπως και άλλες κοινότητες της επαρχίας, προσπαθούν να αναβιώσουν τη γλώσσα τους και να έχουν εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα. Η συνεχιζόμενη αστάθεια στη χώρα έχει δώσει στους  Συρο-Ασσύριους την ευκαιρία να έχουν εκπαίδευση στη δική τους γλώσσα.
Πριν από το ξέσπασμα της συριακής κρίσης, οι Συρο-Ασσύριοι χριστιανοί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν εκπαίδευση στη γλώσσα τους, όπως και οι Κούρδοι. Η μόνη γλώσσα της εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνταν ήταν τα αραβικά, λόγω των ολοκληρωτικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ που απέκλειε τις άλλες εθνοτικές μειονότητες.Αυτή η χριστιανική κοινότητα έχει δείξει την εκτίμησή της για αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που ήρθε εν μέσω της τρέχουσας σκληρής κατάστασης στη Συρία. 

Οι Συρο-Ασσύριοι έχουν ξεκινήσει πρόσφατα ένα κέντρο εκμάθησης γλώσσας γνωστό ως "Κέντρο Ourhi" στην πόλη της Καμισλί στη βορειοανατολική επαρχία Hasakah της Συρίας. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εκπαίδευση στην  ασσυριακή γλώσσα και την εκπαίδευση  δασκάλων,ικανών  να φέρουν εις πέρας  την αποστολή αναβίωσης αυτής της αρχαίας γλώσσας.
"Το κέντρο μας είναι υπεύθυνο για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών που ειδικεύονται στη συριακή γλώσσα για να μπορέσουν να διδάξουν διάφορα μαθήματα σε αυτή τη γλώσσα",είπε ο  Jan Malfon, διευθυντής του Κέντρου Ourhi, στο ARA news στο Καμισλί.
"Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κοινότητά μας εισάγει τη δική της γλώσσα και το πολιτιστικό κέντρο", είπε. 
Πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυριακών, θα διδάσκονται στο πλαίσιο του νέου αναλυτικού προγράμματος στα σχολεία υπό την αιγίδα της Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Συρίας και Rojava.
Η Lorin Afram, μια δασκάλα της  ασσυριακής γλώσσα στο Καμισλί, είπε στο  ARA News: «Ξεκινήσαμε το πρώτο συριακό μάθημά μας στο κέντρο με ένα θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να διδάξουμε στους μαθητές τα βασικά της γραπτής και προφορικής Ασσυριακής γλώσσας." 
Επίσης,η Mirna Saliba, μια Σύρια φοιτήτρια στο Ourhi Centre, δήλωσε: "Μαθαίνοντας τη Συριακή-ασσυριακή γλώσσα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία μας, προκειμένου να περάσουμε αυτή τη γνώση στις επόμενες γενιές και να τους εγγυηθούμε την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...